niedziela, 13 października 2013

chlodnik ogorkowy

Bardzo szybki i bardzo dobry chłodnik, którego zrobicie z produktów, które zwykle macie w lodówce. Jest fajny na gorące dni, ale też na te chłodniejsze. Ja osobiście przepadam za takimi szybkimi daniami, więc ten chłodnik mi pasuje :) Polecam!

 

Składniki:

-500 ml kefiru

-1 świeży ogórek

-pęczek rzodkiewki

-2 ząbki czosnku

-koperek

-szczypiorek

-2 jajka

-sól, pieprz

 

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i zostawić do przestygnięcia. Następnie przekroić je na 4 części

W tym samym momencie obrać ogórka i zetrzeć go razem z rzodkiewką na tarce o grubych oczkach. Po tym trzeba je odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Do miski wlać kefir, dodać starte warzywa, wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek i szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie przelać do miseczek (przepis na 2 porcje) i udekorować plastrami rzodkiewki i jajkiem.

 

Smacznego!


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi