sobota, 31 marca 2012

ciastka wiśnoiwe

 

W oryginalnym przepisie są ciasteczka cynamonowe, ja oczywiście trochę go przekształciłam, żeby było inaczej, dlatego wyszły wiśniowe ciasteczka, ale oczywiście smaki można samemu sobie wybrać.

Składniki:

- 360g masła

- 180g cukru pudru

- 460g mąki

- szczypta soli

- 2 kisiele wiśniowe (można dać inny smak)*

 

Masło stopić, dodać do niego cukier puder, mąkę, sól i kisiele i wyrobić. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na około 5mm placek i wykrawać ciasteczka.  Ciastka piec przez 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180ºC. Po wyjęciu ciastka studzić na kratce, a gdy będą zimne zdobić (niekoniecznie)**.

 

* jeśli chcecie ciastka cynamonowe, to zamiast kisielków trzeba dodać 2 łyżki cynamonu i 80g mąki ziemniaczanej

** ja zdobiłam ciastka czekoladą roztopioną z olejem (100g czekolady + 2 łyżki oleju), oraz lukrem (szklanka cukru pudru + około 3 łyżki wody gorącej + odrobina soku z cytryny do smaku).

Smacznego!

ciastka wiśniowe

wtorek, 27 marca 2012

deser z kisielem

Deser z kisielem jest wyjątkowo dobry. Gdy go pierwszy raz robiłam, myślałam, że to się udać nie może (prędzej z galaretką), a tu niespodzianka! Nie dość, że wyszedł to jeszcze pyszny! Także polecam!

 

Składniki na 3 porcje:

- 1-2 banany (ja dałam 1 duży)

- 2 kisielki błyskawiczne (dałam truskawkowe z kawałkami owoców Gellwe)

- około 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

- 50ml śmietanki 30%

 

Ponadto:

- łyżeczka dżemu (ja dałam jagodowy)

- listek mięty

- wafelek

 

Banany pokroić w krążki i ułożyć na dnie pucharków. Kisiel zrobić według opisu na opakowaniu i ostudzić. Gdy kisiel wystygnie, wylać go na banany delikatnie, żeby ich nie "rozproszyć". Wstawić do lodówki na czas ubijania śmietany. Kremówkę ubić na bitą śmietanę (bez cukru). Do jogurtu dodać cukier puder (do smaku), a następnie dodawać go po łyżce do bitej śmietany i lekko wymieszać. Wyjąć deserki z lodówki i ułożyć bitą śmietanę na wierzchu. Ozdobić kleksem dżemu (ja dałam jagodowy), wafelkiem oraz listkiem mięty. Chłodzić w lodówce przez 30 minut.

Smacznego!

deser z kisielem

poniedziałek, 26 marca 2012

Ryz z kurczakiem i brokułami

Bardzo dobry, zdrowy i szybki obiad. Polecam szczególnie dla zapracowanych ludzi, którzy nie mają czasu na zrobienie obiadu. 

 

Składniki:

- ryż (dałam około 3 paczki na 3 osoby + dziecko :) )

- podwójna pierś z kurczaka

- 1 papryka

- 1 cebula

- brokuły (według uznania)

 

Ponadto:

- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Zasmażka:

- 2 łyżki mąki

- olej

 

Ryż ugotować na osolonej wodzie, odcedzić (jeśli jest potrzeba).

Do garnka wlać wodę i wrzucić brokuły, lekko podgotować (uważając, żeby nie zrobiła się papka!).

W tym czasie umyć piersi z kurczaka, dokładnie wyjąć kości, chrząstki i pokroić w małe kosteczki. Do średniej wielkości garnka wlać trochę oleju i wrzucić kurczaka, podsmażyć. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę posiekać i dorzucić do podsmażonego kurczaka. Gdy cebulka się lekko zeszkli, wlać wody (tak, żeby dobrze zakryła całość), wrzucić liść i ziele, oraz pieprz i sól do smaku.

Gdy wszystko się zagotuje zrobić zasmażkę. W tym celu na patelnię wsypujemy około 2 czubate łyżki mąki i dodajemy tyle oleju, żeby wchłonął mąkę (jak zrobią się grudki, dodać oleju). Mieszać, aż zasmażka zacznie się przypalać* lekko. Następnie stopniowo dodajemy zasmażkę do gotującego się sosu z kurczakiem. Nie dajemy wszystkiego na raz, tylko np. połowę. Czekamy, aż sos znowu się zagotuje i sprawdzamy łyżką czy taka gęstość wystarcza, jeśli nie, dodajemy znowu zasmażkę i znowu czekamy, aż się sos zagotuje. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodajemy wody. Na talerz nakładamy ryż, na to lejemy sos z kurczakiem, cebulą i papryką, a obok układamy brokuły.

 

* im bardziej przypalimy zasmażkę, tym ciemniejszy będzie sos!

Smacznego!ryż z kurczakiem i brokułami

niedziela, 25 marca 2012

makaron na mleku z jabłkiem i cynamonem

 

Na to danie wpadłam przypadkiem :) Konkretnie, został mi makaron z ostatniego Spaghetti, więc chciałam go jakoś wykorzystać. Mój synek uwielbia makaron i jabłka, dlatego połączyłam to i wyszedł makaron na mleku z jabłkiem i cynamonem :) Polecam, bo jest naprawdę dobry!

 

Składniki:

- makaron (niekoniecznie spaghetti)

- pół jabłka (najlepiej słodkie)

- mleko

- cynamon

 

Ugotować makaron (na wodzie), odcedzić i rozłożyć na talerze. Jabłko pokroić na malutkie kawałeczki i posypać nim makaron. W rondelku zagotować mleko i wlać do makarony, posypując odrobiną cynamonu. Ja trochę do smaku posłodziłam jeszcze, ponieważ miałam kwaśne jabłka.

Smacznego!

makaron na mleku z jabłkiem i cynamonem

pasta z makreli

Jeśli lubicie makrelę, musicie koniecznie spróbować tej pasty. Jest pyszna! Pierwszy raz spróbowałam jej w zeszłe wakacje. Wtedy jeszcze za makrelą nie przepadałam, ale po spróbowaniu tej pasty, uwielbiam ją! Wykonanie jest banalnie proste, a efekt wyśmienity! Polecam!

 

Składniki:

- 1 makrela (średnia)

- 1 cebula

- 1 duże jajko

- łyżka soku z cytryny

- szczypiorek (ilość według uznania)

- ćwiartka papryki czerwonej

- około 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego

- sól

- pieprz

- curry (odrobina) 

 

Z ryby wybrać wszystkie ości, wrzucić ją do malaksera. Jajko ugotować na twardo (około 6 minut). Następnie obrać, ostudzić, pokroić (byle jak) i dorzucić do makreli. Dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną cebulę i wszystko miksować chwilkę. Jak wszystkie składniki będą dobrze posiekane, dodać sok z cytryny, majonez i przyprawy. Wszystko wymieszać i ewentualnie dosolić. Podawać z chlebem, bułkami czy jak kto tam woli :)

Smacznego!

pasta z makreli

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi