Boże Narodzenie

niedziela, 30 grudnia 2012

piernik

 

Wiecie, że nigdy wcześniej nie robiłam piernika? W tym roku postanowiłam to zmienić. Zrobiłam z Przepisu Kasi i wyszedł cudowny!!!! Stał na balkonie, gdzie było (przed Świętami) trochę poniżej 0 stopni, więc krem trochę zamarzł,co można zauważyć :) ale piernik i tak smakował wspaniale! Ja piekłam piernik w większej formie i w ogóle nie pomyślałam, żeby zrobić więcej kremu, więc u mnie mało, ale wydaje mi się że wystarczająco :) Piernik nie jest zbyt słodki przynajmniej :) Kasia poleca piec piernik w formie 20x25cm. Polecam!!!

 

Składniki na ciasto:

-500g mąki

-100g cukru

-250g miodu

-3 jajka

-125g masła

-2 łyżeczki przyprawy do piernika (z czubkiem)

-2 łyżeczki sody

 

Masło i miód rozpuścić w rondelku i ostudzić. Następnie do miski wsypać resztę składników, dodać roztopione masło z miodem i wyrobić gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części i pierwszą z nich wyłożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, wyjąć upieczone ciasto z formy i włożyć drugi placek ciasta, następnie postępować tak jak z pierwszym, a po upieczeniu włożyć trzeci placek i upiec. Ostudzić wszystkie placki. 

 

Składniki na krem:

-500ml mleka

-250g masła

-2 budynie waniliowe (ja użyłam tych bez cukru)

-3 łyżki cukru

Do połowy szklanki wlewamy mleko, resztę lejemy do rondelka i zagotowujemy. W szklance mieszamy z mlekiem budynie i cukier. Do gotującego się mleka wlać roztwór budyniowy i mieszać energicznie. Ostudzić.

Miękkie masło włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Następnie dodawać do niego po łyżce budyniu i tak aż do wyczerpania. UWAGA mogą zrobić się grudki, więc trzeba to robić stopniowo*

Dodatkowo:

-dżem z czarnej porzeczki (około 400g)

 

Wykonanie:

Do blaszki, w której piekliście piernik włożyć jeden placek ciasta, następnie posmarować go około 200g dżemu, a na to nałożyć połowę kremu budyniowego. Teraz położyć drugi blat ciasta, posmarować dżemem i resztą kremu i nałożyć ostatni placek ciasta. Polać czekoladą lub polewą (przepis na błyszczącą polewę).

 

* jeśli zrobią Wam się grudki w kremie (co dzieje się zazwyczaj wtedy, gdy ciepłe masło dodajemy do budyniu a nie odwrotnie), to wystarczy podgrzać krem i ponownie zmiksować. Jednak najlepiej zawsze pamiętać o tym, żeby do masła dodawać krem oraz żeby robić to stopniowo.

 

Smacznego!

piernik

piątek, 21 grudnia 2012

ciasteczka renifery

 

Dziś ostatni dzień w szkole i w przedszkolu (a dla niektórych też w pracy) w tym roku! Podobno dziś też koniec świata, więc szykujcie się!! Co ma się stać? Słońce "spadnie na Ziemię"? W Gdańsku świeci pierwszy raz od wielu dni, więc może? Haha 

Dziś Wigilia w przedszkolu. Rodzice mogli (ale nie musieli) przynieść smakołyki dla dzieciaczków. My z Nikosiem oczywiście nie popędziliśmy do sklepu po ciasteczka tylko po składniki na takowe :) W każdym razie upiekło Nam się, bo zrobiliśmy Reniferki, które zrobiły w przedszkolu furorę! Macie jeszcze trochę czasu, więc też możecie upiec je na Święta :) Polecam!

 

Składniki:

-180g zimnego masła

-200g cukru pudru

-350g mąki pszennej

-1 jajko

-1 żółtko

-2 łyżeczki cukru z wanilią

-szczypta soli

 

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować (mój mikser ma mnie gdzieś i muszę zawsze siekać kruche ciasto :)). Wyrobić ciasto tak, żeby była zwarta, lekko klejąca bryła. Owinąć folią spożywczą (ja zawsze spłaszczam ciasto najmocniej jak się da) i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość 3mm i wykrawać szklanką kółka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 10-12 minut. Boki ciastek powinny się lekko zarumienić. 

 

Dodatkowo:

-50g czekolady (można użyć mleczną, ja użyłam gorzką)

-kolorowe groszki

 

Po ostudzeniu ciastek, można je już dekorować. Do rondelka wlać wrzącą wodę, umieścić na nim szklaną lub plastikową miseczkę i włożyć do niej czekoladę (możecie wcześniej ją posiekać). Poczekać aż się rozpuści, a następnie przełożyć do woreczka lub do szprycy i dekorować ciasteczka. Noski przyklejałam na czekoladę, ale można też na lukier królewski.

 

Smacznego!

ciasteczka reniferki

Źródło: Moje Wypieki

piątek, 14 grudnia 2012

domek z piernika

 

Mój domek ....... a właściwie Nasz, bo Nikoś pomagał mi przy nim :) Jesteśmy dumni, bo to Nasz pierwszy taki domek, ale z pewnością zauważyliście to już haha Cóż mogę powiedzieć ..... Domek jest bardzo trudny do zrobienia :) Myślałam sobie, że to proste, upiec piernik, skleić ze sobą odpowiednie części, ozdobić i koniec. Ale nie ..... to nie jest takie łatwe :) Trzeba najpierw upiec piernik, później strasznie dużo czasu zajmuje sklejanie, bo zanim lukier zastygnie, to troszkę czasu minie (choć niektórzy twierdzą, że lukier zasycha w ciągu kilku sekund). Nasz domek niby miał sklejone już 2 ściany, sięgałam po dach i BUM, jak się przewrócił, to aż mi łzy napływały do oczu :) Niby strojenie domku jest najłatwiejsze ..... tak, ale dla tych co potrafią ładnie udekorować pierniczki :) Mi jak widać nie poszło świetnie, ale przynajmniej coś tam zrobiliśmy :) 

 

Składniki na piernik:

-600g mąki pszennej

-250g masła (możecie użyć margaryny)

-200g cukru

-7 łyżek miodu

-2 łyżeczki sody oczyszczonej

-5 łyżeczek przyprawy do piernika

-2 łyżeczki kakao

 

Do rondelka włożyć masło, cukier i miód i podgrzać, żeby masło i cukier się roztopiły. Przestudzić.

Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Dodać mokre składniki z rondelka i zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4-5mm. Wycinać ściany, dach, komin.

Wymiary domku:

Ściany boczne - 20cm x 10,5cm (potrzebne 2 takie ściany + w jednej zrobić drzwi)

Ściana przednia i tylna- u podstawy prostokąt 10x14cm, na szczycie trójkąt o ramionach 11cm i podstawie 14cm.

Komin- 6x5cm

Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut. 

(przepis i wymiary domku wzięłam ze strony Moich Wypieków).

 

Lukier do sklejenia i zdobienia domku:

-1 białko

-1 szklanka cukru pudru

Białko ubić na puszystą masę. Na koniec partiami dodawać cukier puder (możliwe, że trzeba będzie go dać więcej). Lukier będzie gotowy, jak weźmiecie na końcówkę łyżeczki odrobinę lukru i spuścicie ją na blat stołu. Jeśli się nie rozleje, to znaczy, że jest dobry, jeśli się rozlewa na boki, dodać więcej cukru pudru (jeśli dodacie barwnik, to też musicie dodać więcej cukru pudru).

Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i sklejać domek. 

Sklejać domek można też na karmel, ale z tego co czytałam, to trzeba być bardzo precyzyjnym, bo przy zetknięciu ścian domku karmel od razu zasycha, więc nie można go już poprawić. 

Musicie też uważać, żeby ściany (szczególnie dach), Wam nie popękały. Jakby nie było to tylko ciasto :) Mi pękło ciasto nad drzwiami, zakryłam to lukrem, ale i tak pewnie większość z Was się domyśla :)

Dekorować możecie na wiele sposobów. Ja w sumie postawiłam na prostotę, ale widziałam na google tak piękne domki ..... Nawet nie próbowałam im dorównać :)

Renifer Niko zaprasza do środka :)

Powodzenia!

domek z piernika

domek z piernika

poniedziałek, 19 listopada 2012

cake pops

 

No to dzisiaj inny sposób na udekorowanie pierniczków (pierwszy możecie zobaczyć tutaj). Ten jest zdecydowanie łatwiejszy :) Napisałabym, że dzieci uwielbiają taką dekorację, ale te akurat lubią wszystko co słodkie (a przynajmniej większość). Polecam!

 

Pierniczki na patyczkach oczywiście z poprzedniego przepisu.

 

Składniki:

100g czekolady (ja użyłam mlecznej)

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (w małym rondelku zagotować wodę i umieścić nad nim miseczkę z pokruszoną czekoladą). Następnie czekoladę przelać do kubeczka lub szklanki. Każde ciasteczko obtaczać w czekoladzie i trzymać tak chwilę u góry, żeby nadmiar czekolady mógł swobodnie spaść do kubeczka. Następnie pierniczki wbić w styropian (albo w jakieś małe pudełko, czy pudełko po jajkach - trzeba je obciążyć czymś ciężkim, żeby się nie przewracały), wykałaczką i wstawić do lodówki na jakieś 10-15 minut. Czekolada w tym czasie stwardnieje i będzie można jeść :)

 

Smacznego!

pierniczki na patyczkach

niedziela, 18 listopada 2012

pierniczki na patyczkach

 

Postanowiłam zrobić krótki przegląd dekorowania pierniczków :) Dziś część pierwsza, w której opiszę metodę dekoracji, którą poznałam w czwartek :) To lukier bez lukru :) Czyli kokos i mleko ....... Przepis pochodzi z TEJ strony. Czy jestem zadowolona? W sumie bardziej niż z lukru z białek, ale nie wiem czy mi to do końca pasuje. Jest to trochę za bardzo grudkowate (może źle zmieliłam kokos? A może był zbyt "mokry"?). W każdym razie zdecydowanie jego wybieram (jeśli mam jeść pierniczki :)). Polecam!

 

Pierniczki zrobiłam z TEGO przepisu. Wycięłam małe kształty, nabiłam w każdego pierniczka wykałaczkę (przed pieczeniem) i piekłam w 180° przez około 5 minut.

 

Składniki:

-5 łyżeczek wiórków kokosowych

-około 2 łyżeczki mleka (może być zwykłe, sojowe, smakowe)

 

Wiórki rozkładamy na kartce papieru (ja użyłam papieru do drukarki) i odkładamy na około 24 godziny, żeby wiórki dobrze wyschły. Po tym czasie mielimy je na proszek (mi nie wyszedł proszek,  były tam trochę większe kawałki). Mąkę kokosową przesypujemy do kubeczka, dodajemy mleko (stopniowo) i rozcieramy masę o ścianki szklanki. Masa powinna być zwarta, niezbyt płynna. Teraz przekładamy masę do woreczka (lub do szprycy cukierniczej) i odcinamy róg. Teraz można już dekorować pierniczki :)

 

Masa fajna, ale nie spodobał się mojej bratanicy jej smak (choć to trochę dziwne, bo przecież to tylko kokos i mleko :)).

 

Smacznego i powodzenia :D

ciastka na patyczkach

pierniczki lukrowane

 

No to jeszcze o Szlachetnej Paczce :)

"SZLACHETNA PACZKA to projekt,  który co roku łączy tysiące osób: wolontariuszy, rodziny w potrzebie, darczyńców i dobroczyńców. Cel główny SZLACHETNEJ PACZKI 2012 to zaangażowanie 7200 wolontariuszy i 150 000 darczyńców we współtworzenie mądrej pomocy dla 11 900 rodzin w potrzebie. Wolontariusze spotykają się  potrzebującymi rodzinami i diagnozują ich sytuację, a następnie włączają do projektu tylko te rodziny, co do których mają pewność, że pomoc może być dla nich inspiracją do zmiany." - informacje ze strony SZLACHETNEJ PACZKI

Chcecie pomóc innym? A może dzięki Szlachetnej Paczce Wasze życie potoczyło się lepiej? Może to Oni Wam je odmienili? Pomóżcie innym ... tym naprawdę potrzebującym. Nie musicie nigdzie wysyłać pieniędzy (co często ludzie uważają za oszustwo), wystarczy, że zrobicie paczkę, w której zamkniecie najbardziej potrzebne rzeczy dla ludzi i zaniesiecie je do najbliższego dla Waszego miejsca zamieszkania magazynu. Na TEJ stronie możecie znaleźć taki magazyn :) Zachęcam!!!!! :)

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

 
1 , 2

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi