Ciasto francuskie i półfrancuskie

piątek, 18 stycznia 2013

kremówka

 

Ostatnio Dorotuś zamieściła na swoim blogu przepis na Kremówkę. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej kremówki nie jadłam, więc pomyślałam, że mogłabym zrobić :) Nie powiem Wam czy jest ona podobna do oryginału, bo nie próbowałam, ale powiem Wam, że strasznie ciężko znaleźć przepis na kremówkę. Gdy szukałam kremówki papieskiej na różnych blogach, to przekonałam się, że każdy ma na nią inny przepis! Jedni robią z jednym kremem, drudzy z dwoma, inni na cieście biszkoptowym ... Nie mam pojęcia, która jest oryginalna, ale Mama była kiedyś w Wadowicach i mówiła, że jadła i taką z jednym kremem i taką z dwoma :) Zrobiłam więc tą z przepisu Dorotki. Jak dla mnie fenomenalna! Ja jedynie zmieniłam to, że zamiast robić budyń taki jak Autorka przepisu, zrobiłam go z mojego :) Dodam jeszcze, że krojenie tej Kremówki mogłoby być baaaardzo uciążliwe, więc zastosowałam się do porad Doroty i pokroiłam ciasto francuskie (wierzchnią część) na kwadraty, dzięki czemu krojenie było bardzo łatwe, bo wystarczyło przekroić krem i ciasto na spodzie :) Sami spróbujcie! Ja polecam!

 

Składniki:

-2 płaty ciasta francuskiego

 

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i poczekać, aż nabierze temperaturę pokojową. Następnie ponakłuwać widelcem i upiec w 180°C przez 25-30 minut. Podczas pieczenia ciasto będzie rosło, więc trzymajcie widelec w ręce :) Przekłuwajcie wszystkie nierówności widelcem, żeby ciasto było płaskie. Po upieczeniu ma mieć złoto - brązowy kolor.

 

Składniki na masę kremową:

-500 ml mleka

-250 ml śmietany kremówki

-1 łyżka masła

-5 łyżek cukru

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-4 żółtka

-1 laska wanilii 

-200 g ciepłego masła (o temperaturze pokojowej)

 

250ml mleka i 250 ml kremówki zagotować razem z masłem i cukrem. Wydłubać ziarenka z laski wanilii i dodać je do mleka razem z laską (wyjąć ją jak mleko zacznie się gotować).

250ml mleka wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Do gotujące się mleka dodać mieszaninę mąki, żółtek i mleka i szybko mieszać. Zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 1 minutę. Ostudzić.

Ciepłe masło włożyć do miski i zmiksować na puch. Następnie dodawać stopniowo zimny budyń (po 1 łyżce) i cały czas miksować. 

Na blaszkę wyłożyć jeden blat upieczonego ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do góry, żeby się nie kruszyło). Na niego nałożyć masę kremową, wyrównać i schłodzić przez 1 godzinę.

 

Składniki na masę śmietankową:

-500 ml śmietany kremówki

-2 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzącej wody)

-1 łyżka cukru pudru

 

Kremówkę ubić na bitą śmietanę. Na końcu dodać cukier puder, szybko zmiksować i dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.

 

Wykonanie całości: 

 

Wyjąć ciasto z masą kremową z lodówki i nałożyć na wierzch masę śmietankową. Drugi blat ciasta pokroić na kwadraty (powinno wyjść około 12) i ułożyć na wierzchu masy śmietankowej (stroną nakłuwaną widelcem do dołu). Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

 

Smacznego!

 

sobota, 06 października 2012

croissants

 

Przy tych rogalikach można się nachodzić :) Wykonanie samo nie jest trudne, ale bardzo długo się je robi. W zasadzie najlepiej jest wybrać sobie weekend na ich zrobienie, bo wtedy mamy więcej czasu. No, ale jeśli mają przyjechać goście, to lepiej zrobić rogaliki kiedy indziej, bo możliwe, że się nie wyrobimy :)  To bardzo czasochłonna praca. Jednak efekt jest tak powalający, że po prostu nie jestem w stanie sobie ich odmówić od czasu do czasu. Ostatnio zrobiłam z dwóch porcji, a rogaliki rozeszły się jak świeże bułeczki! Następnym razem będę musiała zrobić chyba z 4 porcji :) Polecam!

 

Składniki:

-15g masła

-2,5g suchych drożdży (ze świeżymi (5g) zrobić rozczyn!)

-85ml wody

-210g mąki

-4g soli

-30g cukru

-1,5 łyżeczki mleka

-125g masła

 

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, drożdże, mleko, roztopione masło (15g) i cukier. Wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt zwarte, można dodać odrobinę wody. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią, żeby uwolnił się dwutlenek węgla. Miskę ponownie przykryć, tym razem folią i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto uderzyć pięścią i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

125g masła (w temperaturze pokojowej) włożyć do miseczki i rozetrzeć dobrze. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i rozwałkować je na kształt prostokąta. Wziąć połowę masła i posmarować nim środek ciasta (masło nie powinno dotykać brzegów). Złożyć ciasto w kopertę, odwrócić o 90° i rozwałkować ciasto. Ponownie złożyć w list i schować na 30 minut do zamrażalnika, a następnie na godzinę do lodówki. Ponownie wyjąć ciasto z lodówki, rozsmarować na nim resztę masła, złożyć w kopertę, rozwałkować, znowu złożyć w list i znowu włożyć ciasto na 30 minut do zamrażalnika i na godzinę do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować ciasto i pokroić w trójkąty. Zwijać trójkąty tak, aby powstały rogaliki, zaczynając zwijanie od szerszej strony (najpierw luźno, później ciasno). Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaczce i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Nagrzać piekarnik do 220°C i piec rogaliki przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 10 minut (do zrumienienia).

Smacznego!

rogaliki francuskie

* przepis pochodzi ze strony Moich Wypieków. Tam też jest dokładna instrukcja składania ciasta w kopertę itp.


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi