Z innej beczki

środa, 25 września 2013

 Zdjęcie z TEJ strony.

 

Witajcie,

Dawno się nie odzywałam, nie publikowałam żadnych przepisów, a nawet się nie wytłumaczyłam. Dlatego chcę zrobić to teraz. Cóż, po pierwsze zaczęłam stałą pracę, która pochłania większość mojego czasu. Dlatego też nie mam czasu na pieczenie (a wiec i przygotowanie nowego postu na bloga), a tym bardziej gotowanie :) Co jadam? Same proste, szybkie i syte dania :) teraz będę się starała robić więcej dań "w kilka minut", abym mogła się nimi z Wami dzielić. Jednak będziecie musieli mi dać na to trochę czasu.

Nie ukrywam, ze blog jest dla mnie bardzo ważny. To nie jest kolejny zeszyt z przepisami, który można sobie wrzucić w kąt szafki. dlatego chcę, aby dalej istniał i żeby moje przepisy dalej Wam służyły. Po drugie natłok obowiązków domowych tak mnie przytłoczył, ze nie miałam chwili, żeby odpocząć. Bardzo ciężki ten tydzień miałam, ale mam nadzieję, że od tej pory będę miała więcej czasu dla siebie i dla Was :)

Po co to piszę? Czuję, że jestem Wam coś winna. Prowadzę bloga nie tylko dla siebie, ale również dla Was! Cieszę się z każdej Waszej wizyty i z każdego komentarza. Jestem szczęśliwa, gdy wyjdzie Wam danie czy deser z mojego bloga! Dlatego czuję, że powinnam się trochę wytłumaczyć z mojej nieobecności w ostatnim okresie. W każdym razie mam nadzieję, że mnie nie opuścicie i wciąż będziecie dla mnie podporą!

Już niebawem dodam przepis na pyszny torcik orzechowy, który właśnie zrobiłam na urodziny babci :)

Pozdrawiam Was i wysyłam uściski!

Gosijka

piątek, 04 stycznia 2013

ryba

 

Wczoraj kupiłam kilka płatów mintaja (nie dość, że był w promocji, które uwielbiam, to jeszcze dziś piątek, więc kupiłam :D). Oczywiście wiele razy kupowałam już mrożone ryby, bo łatwo je przechowywać i nie trzeba stać w długich kolejkach przed piątkiem. Tym razem skusiła mnie też spora promocja, bo kilogram mintaja kosztował około 6zł więc się opłaca :) 

Nigdy wcześniej nie pomyślałam, żeby zważyć rybę po odmrożeniu. Wiedziałam zawsze, że gdy kupiłam wielki płat ryby, to został mi po odmrożeniu mały kawałek na obiad dla dziecka :) Tym razem jest u mnie Brat, który nie wierzył w to, że połowa mrożonej ryby to WODA!!! Brat mieszka w UK gdzie też kupuje mrożone ryby. Nigdy jednak nie zauważył, żeby z dużego kawałka zrobił się mały kawałeczek, więc dziś jest w szoku :) Tak, tak udało mi się! W końcu to ja kogoś "zawstydziłam" :D

Nie będę podawała nazwy sklepu, ale jest to duży hipermarket (a chyba wszystkie są podobne, więc warto wiedzieć gdzie zwrócić uwagę na rybki :)). Kupiłam 1.178 kg mintaja, po czym po odmrożeniu zostało mi jedynie 621 g tej ryby! Łatwo zauważyć, że to prawie połowa! Dodam jeszcze, że nie wykręcałam ryby, aby pozbyć się wody. Odmrożoną położyłam na wadze, więc w środku znajduje się również woda, która jeszcze nie do końca z niej "uszła" :) 

Rada dla tych co kupują ryby - KUPUJCIE ŚWIEŻE!!! Ja już nie kupię mrożonych, szczególnie że mam już dokładną wagę ryby i wody, a nie interesuje mnie płacenie za wodę, którą mam również w kranie :) Lepiej kupić świeżą rybę i samemu zamrozić (gwarantuję, że mniej miejsca w zamrażalniku zajmie niż ta ze sklepu z nadmiarem wody :)).

 

Pozdrawiam!

Gosijka

 

 

ryba

poniedziałek, 31 grudnia 2012

2013

 

 

Dziś ostatni dzień roku, na który pewnie większość z Nas czekało. Bardzo lubię ten dzień, choć nie chodzę już na imprezy, bo wolę "domowe prywatki" haha Kuzynka się śmieje, że się starzeje .... może coś w tym jest? W końcu 18 lat już nie mam :) Kiedyś chodziłam na imprezy i szalałam, ale teraz uważam, że to trochę "wymuszona impreza". 

Więc mamy Sylwestra ...... o 24 (jeśli ktoś dotrwa ;)) będą strzelać petardy (które w Gdańsku od tygodnia już widać :)). To fajny moment, chwytający za serce, kiedy wszyscy ludzie na świecie strzelają, cieszą się, składają sobie życzenia .... Kiedy dzieci siedząc w oknie podziwiają różne kolory fajerwerków. Fajna chwila, ale szkoda, że trwa tak krótko ...

 

Korzystając z okazji chciałabym Wam życzyć wszystkiego co najlepsze. Aby spełniły się Wasze marzenia. Abyście zażegnali kłopoty/problemy z 2012 roku i zaczęli spokojny Nowy Rok. Życzę Wam dużo szczęścia, miłości i pomyślności w 2013 roku. Dla Waszych Dzieciaczków życzę jeszcze więcej radości i samych 6 w szkole :)

 

Pozdrawiam! Bawcie się dobrze!

Wpadnę "za rok" :)

niedziela, 23 grudnia 2012

wesołych Świąt

 

Kiedy ubieracie choinki? My zwykle ubieraliśmy w Wigilię, ale w tym roku ubieramy dzień wcześniej czyli dzisiaj. W Wigilię i tak zawsze jest dużo roboty, więc po co jeszcze sobie jej dokładać? :) Nikoś już nie może się doczekać ubierania, choć z zeszłego roku pamiętam, że trzeba było dokupić bombek, bo zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach :)

Zrobiłam wczoraj choinkę na wzór bombek "karczochów". Całkiem fajnie się je robi :) ale brakuje mi tu światełek :D 

Macie już coś zrobione na Wigilię? Ja wczoraj upiekłam ciasta, a zaraz zabieram się za gołąbki :) Dziś będę robić te potrawy, które mogą sobie poleżeć na balkonie (a tam -12° więc nic im nie grozi, prócz zamarznięcia :)), a które będą też dobrze smakować we wtorek :) Na jutro zostawiam sałatki, pierogi itp. Oj dzieje się, dzieje ......

 

Pewnie w czasie Świąt nie będę robić wpisów, więc już teraz życzę Wam zdrowych, wesołych Świąt. Życzę Wam spełnienia marzeń i mnóstwo radości! Waszym dzieciom życzę żeby wypatrzyły Mikołaja na saniach pędzącego wśród chmur i dużo, dużo prezentów :)

 

Wesołych Świąt!

choinka

środa, 19 grudnia 2012

lukier idealny

Lukier, lukier, lukier ......... Nasz stary, poczciwy lukier :) Można go wykorzystać do ozdobienia pierniczków, tortów (a raczej dekoracji na nich) czy ciastek. 

 

Składniki na lukier:

- 1 białko

- około 250g cukru pudru (czasami mniej, czasami więcej)

- łyżeczka soku z cytryny

- ewentualny barwnik

 

Białko ubić na sztywną pianę. Na koniec dodawać bardzo powoli cukier puder, miksując cały czas na najniższych obrotach miksera. W trakcie dodać sok z cytryny. 

Kiedy lukier będzie gotowy?

Wtedy, kiedy będzie tworzył sztywny stożek. Jeśli weźmiecie odrobinę lukru na końcówkę łyżeczki to zobaczycie czy z niej spływa czy się sztywno trzyma. Jeśli spływa, dodać więcej cukru pudru. Jeśli się trzyma to zrobić próbę. Na końcówkę łyżki nabrać trochę lukru i wyłożyć ją na blat stołu. Jeśli będzie się rozpływać na boki, to znaczy, że trzeba dodać więcej cukru, jeśli trzyma się sztywno i nie rozpływa się (pozostaje taki kształt jak na początku), to lukier jest gotowy.

Gotowy lukier przełóżcie do szprycy cukierniczej, woreczka, stożka z papieru czy czym tam lubicie lukrować i bawcie się w dekorowanie :)

Co zrobić z niewykorzystanym lukrem?

Jeśli zostanie Wam jeszcze lukier, a chcecie go wykorzystać jutro, bo dziś na przykład nie macie na to czasu, to włóżcie go do pojemniczka z przykrywką lub po prostu do woreczka i schowajcie do lodówki. W ten sposób lukier można przechowywać w niskich temperaturach przez około 5 dni. Po wyjęciu należy ubić lukier do pożądanej konsystencji.

Barwniki spożywcze:

Jeśli chcecie zabarwić lukier, to możecie użyć barwników spożywczych. Szczerze Wam powiem, że ja używałam tylko tych sypkich, ale wujek Google powiedział mi, że barwniki w żelu i w paście też spokojnie można dodać. Podobno barwniki w płynie rozrzedzają lukier (to tak samo jak w proszku), więc trzeba dodać jeszcze cukru pudru, z kolei barwniki w żelu i paście nie rozrzedzają już bardziej lukru, więc po dodaniu barwnika, nie trzeba już nic dodawać.

Co jeśli lukier zacznie gęstnieć?

Jeśli zrobiliście lukier i zostawiliście go bez przykrycia na kilka - kilkanaście minut, to z pewnością wytworzy się twarda skorupka, którą trzeba będzie rozbić :) Najlepiej więc dodać odrobinę soku z cytryny (lub wody), ale dosłownie 3-4 kropelki i po prostu zmiksować. Po tym weźcie odrobinę lukru w palce i rozetrzyjcie go, sprawdzicie tym samym czy drobinki "skorupki" już się rozpuściły :)

Mam nadzieję, że wszystko już jest jasne, a jeśli nie, to czekam na pytania :)

 

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy przy lukrowaniu pierniczków!

lukier z białek

 
1 , 2 , 3

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi