Zupy

niedziela, 13 października 2013

chlodnik ogorkowy

Bardzo szybki i bardzo dobry chłodnik, którego zrobicie z produktów, które zwykle macie w lodówce. Jest fajny na gorące dni, ale też na te chłodniejsze. Ja osobiście przepadam za takimi szybkimi daniami, więc ten chłodnik mi pasuje :) Polecam!

 

Składniki:

-500 ml kefiru

-1 świeży ogórek

-pęczek rzodkiewki

-2 ząbki czosnku

-koperek

-szczypiorek

-2 jajka

-sól, pieprz

 

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i zostawić do przestygnięcia. Następnie przekroić je na 4 części

W tym samym momencie obrać ogórka i zetrzeć go razem z rzodkiewką na tarce o grubych oczkach. Po tym trzeba je odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Do miski wlać kefir, dodać starte warzywa, wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek i szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie przelać do miseczek (przepis na 2 porcje) i udekorować plastrami rzodkiewki i jajkiem.

 

Smacznego!

poniedziałek, 01 lipca 2013

zupa truskawkowa

 

Pierwszy raz jadłam zupę truskawkową i trzeba przyznać, że jest bardzo dobra. Co prawda truskawki w niej nie wyglądają zachęcająco (wiadomo, po ugotowaniu zrobią się blade i "rozciapane" :)), ale i tak jest dobra :) Polecam!

 

Składniki na 1 porcję*:

-1 szklanka truskawek

-2 szklanki wody

-2 goździki

-2 łyżki cukru

-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić większe owoce na pół. Wrzucić je do rondelka, dodać wodę, goździki i cukier. Gotować kilka minut, po czym dolać zmieszaną z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną. Mieszać energicznie (łyżką, żeby truskawki się bardziej nie rozpadły), aby nie powstały kluski. Gotować jeszcze chwilkę, aż masa stanie się szklista. 

Zupę podałam z makaronem i łyżeczką śmietany.

* Paula pisze u siebie na blogu, że jest to przepis na 2 porcje, ja potroiłam składniki i wyszły mi 3 porcje :)

 

Smacznego!

Inspiracja Just My Delicious

środa, 07 listopada 2012

szybka zupa

 

Kiedyś miałam mnóstwo pracy i ani minuty na gotowanie. Wiadomo, że trzeba zjeść jakiś ciepły posiłek, więc postanowiłam zrobić taką oto szybką zupkę. Pewnie zupka chińska jest łatwiejsza (i szybsza) w przygotowaniu, ale ta jest lepsza :) Polecam zapracowanym :)

 

Składniki:

-woda ( ilość na oko)

-1 kostka rosołowa

-100g makaronu (ja użyłam wstążek)

-1 marchewka

-1 ziemniak

-sól, pieprz

 

Wodę zagotować, dodać kostkę rosołową i wymieszać. Wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka i gotować do miękkości. Makaron ugotować w osobnym garnku. Po ugotowaniu makaronu, odcedzić go i wrzucić do "wywaru". Można dodać też natkę pietruszki :)

 

Smacznego!

poniedziałek, 22 października 2012

rosół

 

Na czym robicie swój rosół? Ja najbardziej lubię na kurczaku (przeważnie na nóżkach). Takie mięso można śmiało wykorzystać i ja to robię (przepis jutro :)). Rosół trzeba klarować, musi być pięknie przezroczysty (mój jednak nie chciał się poddać, choć bardzo długo go gotowałam już później nawet bez mięsa, ale się poddałam, bo mi połowa wody wyparowała). Polecam!

 

Składniki:

- mięso drobiowe (nie wiem ile, mniej więcej 2 nóżki i 1 pierś, albo 3-4 nóżki :))

-2-3 marchewki (jak macie małe, to można dać więcej)

-2 pietruszki

-natka pietruszki

-ziele angielskie

-listek laurowy

-sól, pieprz

 

Do dużego garnka włożyć mięso (możecie usunąć skórkę, ja zostawiam) i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka( ja mam garnek około 5l). Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w mniejsze kawałki (możecie w kostkę, choć ja wolę w rosole paski :)).  Gdy woda w garnku się zagotuje, zdjąć szumowinę, dodać warzywa, ziele angielskie, liść laurowy  i natkę pietruszki i gotować przez 1,5 godziny (do 2 godzin) na małym ogniu (dzięki temu rosół będzie klarowny).

Makaron ugotować al dente i podawać z rosołem.

Ja wyjęłam całe mięsa i zrobiłam z niego farsz do pierogów :)

 

Smacznego!

poniedziałek, 17 września 2012

zupa grzybowa

 

To jedna z moich ulubionych zup. Choć nie lubię chodzić po lesie i zbierać grzybów, to uwielbiam je jeść :) Na szczęście moi rodzice nigdy "trujaka" żadnego nie przynieśli do domu (kompletnie się nie znam na grzybach, więc pewnie i takiego bym zjadła :)). W każdym razie polecam Wam zupkę grzybową, którą lubi nawet mój Brat, który nie jada grzybów :) Przepis pochodzi od mojej Mamy :)

 

Składniki:

-2 żeberka 

-włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka)

-około 1/2 kg ziemniaków

-grzyby (tyle ile macie, na oko. Nigdy nie dodaję konkretnej ilości, najważniejsze żeby były :))

-zawiesina (około 1 łyżka mąki i woda)

-śmietana (niekoniecznie)

-natka pietruszki

 

Do dużego garnka (około 5l) wlać wodę, włożyć żeberka i gotować. Po chwili zacznie się ścinać białko, więc usuwamy je łyżką drewnianą.

Włoszczyznę kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka. Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy według uznania i dorzucamy do wywaru mięsno - warzywnego.

Tak przygotowany wywar będzie się gotował dość długo. Jak warzywa w wywarze będą już dość miękkie, to dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Grzyby się nie rozgotują, a za to gotują się bardzo długo, dlatego warto podgotować trochę dłużej zupę, żeby grzyby były w pełni ugotowane. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do zupy pod koniec gotowania.

Gdy zupa będzie gotowa, dodajemy zawiesinę i mieszamy. Na koniec dodajemy do zupy śmietanę. Możemy to zrobić w garnku (ale trzeba uważać, żeby śmietana się nie zważyła. Najpierw śmietanę nakładamy na głęboki talerz, nalewamy do niego chochlę zupy i mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy do zupy cały czas mieszając.) lub już na talerzu. 

 

Smacznego!


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi