Przekąski

niedziela, 02 czerwca 2013

kotlety w wafelku

 

Moja ciocia dała mi przepis na ciekawe przekąski. Są to kotleciki ziemniaczane zawinięte w wafelki. Przekąska fajna na imprezę czy na łąkę. Warto mieć ten przepis, szczególnie jak zostaną ziemniaki z obiadu i nie ma się z nimi co zrobić :) Polecam!

 

Składniki:

-około 1/2 kg ugotowanych ziemniaków

-200 g boczku (można dać więcej)

-1 cebula

-1 jajko

-1 duży wafel (suchy)

-pietruszka, przyprawy do smaku

 

Ugotowane ziemniaki dokładnie rozbić. Boczek podsmażyć z cebulą, ostudzić lekko. Do ciepłych ziemniaków dodać boczek z cebulką, jajko i przyprawy, wymieszać ręką.

Wafel (możecie ziemniaki rozłożyć na 2 wafle) położyć na blacie kuchennym. Rozłożyć jeszcze ciepły "farsz" i zawinąć jak roladę. Położyć na wierzch deskę do krojenia (lub coś podobnego), aby rolada się nie rozwinęła.

Gdy rolada będzie zimna, pokroić na kilkanaście części.

ziemniaki w wafelkach

 

Panierka:

-bułka tarta

-jajko

-mąka

 

Na jeden talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, a do miski wbić jajko i roztrzepać. Panierować "kotleciki" (mąka, jajko, bułka tarta) i smażyć na oleju z obu stron, aż staną się złote. Podawać ciepłe

 

Smacznego!

niedziela, 16 grudnia 2012

kotlety w cieście francuskim

 

Te kotleciki znalazłam na stronie Broni. Są fantastyczne, ale ja je trochę zmodyfikowałam :) W każdym razie ja nie robiłabym ich zbyt dużo. Trzeba je zjeść albo od razu, albo później już na zimno, bo po odgrzaniu ciasto francuskie zrobi się takie "flakowate" i wcale już tak dobrze nie smakuje. Polecam!

 

Składniki:

-500g mięsa mielonego

-1 jajko

-bułka tarta (około 3 łyżki)

-1 cebula (posiekana)

-2 marchewki (starte na dużych oczkach tarki)

-sól, pieprz, majeranek, odrobina suszonej papryczki chili 

-ciasto francuskie 

 

Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy, wymieszać. Podsmażyć cebulkę z marchewką, ostudzić i dodać do mięsa, wymieszać. Uformować kulki z mięsa i obsmażyć kilka minut na patelni. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ponacinać długie, cienkie paski. Zimne kotleciki owinąć paskami z ciasta francuskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut. 

 

Smacznego!

kotlety w cieście francuskim

niedziela, 11 listopada 2012

grzyby smażone

 

Uwielbiam smażone grzybki z cebulką. Zwykle gotuję grzyby i wekuję je (w małych słoiczkach), a później poświęcam tylko chwilkę na ich przygotowanie :) Gdyby grzyby rosły przez cały rok, to pewnie bym je ciągle jadła :) Polecam!

 

Składniki:

-0,5 kg podgrzybków

-1 cebula

-sól, pieprz

 

Grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości (po ugotowaniu można włożyć do słoika i zawekować).

Następnie odcedzić grzyby i wrzucić na patelnię, dodać oliwę (około 2 łyżki) i pokrojoną w większe kawałki cebulkę. Podsmażyć przez chwilkę, dodać sól i pieprz i gotowe :)

 

Smacznego!

podgrzybki

niedziela, 04 listopada 2012

paszteciki

 

Najlepsze paszteciki z mięsem jakie kiedykolwiek jadłam :D W sklepie możemy je dostać, ale te domowe są wyjątkowo dobre! Przygotowanie jest proste, więc nawet dziecko może je zrobić :) Polecam!

 

Składniki na ciasto:

-350g mąki

-180g masła

-1 jajko

-1/2 łyżeczki soli

-100g śmietany 18%

 

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto bardzo się klei, można dodać trochę mąki (ale nie za dużo, ciasto trochę będzie kleiło się do rąk).

 

Składniki na farsz:

-500g mięsa mielonego

-1 cebula

-sól, pieprz, majeranek

 

Cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć chwilkę, po czym dodać mięso. Smażyć, aż mięso będzie gotowe. Ostudzić.

Zimne mięso przełożyć do malaksera i zmielić. Na końcu dodać przyprawy.

 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, podsypując mąką. Następnie wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz i zwinąć ciasto tak, żeby pokryło z każdej strony farsz. Następnie odkroić ciasto od reszty "prostokąta". Zwinięty rulon pokroić na 2-3 cm paski i układać na blaszce (nie trzeba jej niczym smarować). Piec w 180°C przez 30 minut. 

 

Smacznego!

paszteciki

czwartek, 27 września 2012

zmiana wygladu lampy

 

W poniedziałek kupiłam sobie gazetę z programem, w którym są co tydzień fajne porady odnośnie zmieniania wyglądu różnych rzeczy. Tym razem była mowa o lampkach nocnych. Moja była już taka byle jaka, zwykła, kremowa, która nie przyciągała wzroku swoim wizerunkiem :) Dlatego od razu jak zobaczyłam ten artykuł, poszłam do pasmanterii, kupiłam metr organzy przezroczystej ze złotymi gwiazdkami i zabrałam się za robotę :D To bardzo proste. Trzeba wyciąć kawałek materiału tak, żeby starczył na lampkę, a następnie owinąć nim lampkę i skleić. Ja to zrobiłam za pomocą taśmy dwustronnej. Kleiłam od środka, żeby nie było jej widać. Mi się bardzo podoba ta zmiana :D Zdecydowanie będzie pasowała na Wigilię, która już tuż tuż :) Metr tej organzy kosztuje 4zł (kolorowa organza bez wzorków kosztuje 3zł), więc to się opłaca :) Polecam Wam taką zmianę, szczególnie jeśli zmieniliście dodatki w pokoju, a lampa teraz specjalnie nie pasuje :)

 

Teraz kurczak w sosie pomidorowym. Robię go czasami, szczególnie wtedy, gdy mam dużo pomidorów w domu i kurczaka :) Można go podawać na obiad, kolację czy na drugie śniadanie. Można go też zabrać do pracy :D

kurczak w sosie pomidorowym

 

 

Aby zrobić takiego kurczaka, należy umyć pierś z kurczaka, pokroić ją w kostkę i usmażyć z każdej strony. Następnie zrobić sos z TEGO przepisu i wymieszać wszystko razem. 

To bardzo szybka i smaczna przekąska. Można podawać kurczaka w sosie pomidorowym od razu, lub na zimno, bo wtedy też jest smaczny :) Ja go jem z chlebem, ale można spokojnie podać go z ryżem czy z ziemniakami :)

 

Smacznego!

 
1 , 2

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi