Ciasta i bułki drożdżowe

wtorek, 14 maja 2013

ślimaczki z budyniem

 

Ślimaczki drożdżowe z budyniem ..... bardzo fajny przepis, który znalazłam TUTAJ. W oryginale zamiast wanilii w budyniu są rodzynki. Ja nie lubię zbyt dużo rodzynków w cieście, więc w ogóle ich nie dałam :) Dorota pisze na swojej stronie, że lepiej do takich ślimaczków zrobić domowy budyń, ponieważ ten z torebki po czasie może puszczać wodę lub mleko. Wolę w takim razie własny budyń niż jeść później "mokre" bułeczki :) Jeśli jednak chcecie wykorzystać budyń z paczki, zróbcie go z połowy ilości mleka. Ma być dość gęsty. Polecam!

 

Składniki na ciasto:

-500 g mąki pszennej

-24 g drożdży świeżych (lub 12 g suchych)

-3 łyżki cukru

-2 jajka

-200 ml mleka

-50 ml śmietany kremówki

-60 g masła

-1/2 łyżeczki soli

 

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek po środku i skruszyć do niego drożdże. Mleko lekko podgrzać (do około 37ºC) i zalać drożdże (połową mleka). Zasypać cukrem, a na wierzchu posypać mąką. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (ze świeżych drożdży nie robić rozczynu, wystarczy wymieszać je z mąką). Po tym czasie dodać resztę składników (masło możecie roztopić) i wyrobić gładkie ciasto.

Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i odjąć z niego 250g (około 1/5 ciasta). Mniejszą część ciasta rozwałkować cienko na wielkość formy (u mnie 40x25) i włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą (większą) część ciasta rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40. 

Przygotowany kwadrat posmarować nadzieniem (budyniem) i zwinąć jak roladę. Przeciąć na 12 kawałków (u mnie wyszło 24 mniejszych) ostrym nożem (lub nitką. Wystarczy ją podłożyć pod ciasto, a następnie skrzyżować. Dzięki temu szybko przetnie się ciasto, a nadzienie nie będzie wychodzić bokami) i układać każdą bułeczkę częścią przeciętą na spodzie ciasta. Zostawić tak na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w 180ºC przez około 30 minut (do zarumienienia).

ślimaczki drożdżowe

 

Składniki na nadzienie (budyń waniliowy):

-550 ml mleka

-25 g masła

-4 żółtka

-110 g cukru

-60 g mąki pszennej

-50 g mąki ziemniaczanej

-1 laska wanilii ( lub 120 g rodzynków)



300 ml mleka zagotować z cukrem, masłem i laską wanilii (bez ziarenek). Pozostałą część mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i ziarenkami wanilii. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wyjąć laskę wanilii i wlać do niego mieszankę. Ugotować budyń mieszając energicznie, żeby nie zrobiły się grudki.* Rondel przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia.

 

* jeśli zamiast wanilii chcecie użyć rodzynków, to właśnie po zagotowaniu trzeba je dodać i wymieszać dokładnie.

 

Smacznego!

drożdżowe z budyniem

środa, 10 kwietnia 2013

drozdzowe z czekolada

 

I kolejna propozycja dla kanapek na szybko. Tym razem na słodko z czekoladą, bananami i orzechami. Wspaniałe połączenie! Oczywiście inspirował mnie Jamie Oliver :) Polecam!

 

Składniki na ciasto:

-500 g mąki pszennej

-9g cukru

-6g soli

-9g suchych drożdży (lub 18g świeżych)

-250ml wody

 

Składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto (ze świeżymi drożdżami zrobić rozczyn). Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt.

 

Składniki na "farsz":

-około 1/2 - 3/4 słoiczka Nutelli

-garść posiekanych orzechów ziemnych

-1-2 banany (ja dałabym więcej następnym razem)

 

Na rozwałkowane ciasto "wylać" czekoladę i rozprowadzić ją po całości, zostawiając około 3-4 cm boków bez czekolady (podczas pieczenia Nutella zacznie się rozpływać na wszystkie boki). Następnie posypać orzachami i rozłożyć pokrojone w plasterki banany. 

Ciasto zwinąć jak roladę, a następnie utworzyć ślimaka. Posmarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałów. 

drożdżowe z czekoladą

Piec w 180°C przez około 35 minut (do zarumienienia). Czekolada prawdopodobnie będzie wypływać bokami, ale to nie szkodzi, w środku i tak będzie jej sporo.

 

Smacznego!

drożdżowe z czekoladą

wtorek, 09 kwietnia 2013

drożdżowe z warzywami

 

Kiedyś ktoś mnie zapytał kto jest moją inspiracją w kuchni. Zdecydowanie jeśli chodzi o gotowanie jest nim Jamie Oliver. Jeśli jednak chodzi o pieczenie, to będzie to Dorota z Moich Wypieków :) Tym razem Jamie nauczył mnie jak zrobić kanapki inaczej :) Do środka można włożyć dosłownie wszystko, co tylko chcecie (jutro propozycja na słodko). Polecam!

 

Składniki:

-500 g mąki pszennej

-9 g cukru

-6 g soli

-9 g suchych drożdży (lub 18 g świeżych)

-250 ml letniej wody

 

Do miski wsypać mąkę, dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto (ze świeżych drożdży zrobić rozczyn). Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, lekko wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta na grubość około 4-5 mm. 

 

Dodatkowo*:

-plasterki wędliny (Jamie użył boczku)

-ser

-kukurydza

-pomidor (sparzyć i zdjąć skórkę)

-2 jajka ugotowane na twardo

 

Na rozwałkowane ciasto układać po kolei wędlinę, ugotowane jajka, pokrojonego pomidora, kukurydzę, ser. 

Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon jak roladę, następnie utworzyć wianek i jeden koniec ciasta włożyć do drugiego, przygniatając palcami, żeby końce się połączyły.

kanapki inaczej

 

"Wianek" posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w 180°C przez około 35 minut (do zarumienienia).

*Jamie miał podobne, ale inne dodatki. Można sobie dobrać takie, jakie się lubi.

 

Smacznego!

drożdżowe z warzywami

poniedziałek, 08 kwietnia 2013

bulki z parówką

 

Te bułki wiążą się z moimi wspomnieniami. Kiedyś bardzo często je jadłam w pośpiechu, bo rano nie miałam czasu na śniadanie w domu, więc szybko w budce z pieczywem je kupowałam i zjadałam na przystanku :) Teraz zrobiłam je sama i smakują wyśmienicie! Polecam!

 

Składniki:

-250g mąki pszennej

-1 jajko

-25g drożdży

-100 ml mleka

-2 łyżki oleju

-1/2 łyżki soli

-1 łyżka cukru

-parówki

-ketchup

 

Mąkę wsypać do miski, zrobić pięścią wgłębienie i wrzucić tam pokruszone drożdże. Zalać je mlekiem (podgrzane do ok. 37°C) i zasypać cukrem. Odczekać 15 minut, aż drożdże wyrosną i dodać resztę składników. Wyrobić długo gładkie ciasto, następnie włożyć je do miski i odstawić przykryte ściereczką na około 90 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 8 części i rozwałkować je na kształt prostokąta. Na każdy prostokąt położyć wzdłuż parówkę (lub pół jak chcecie) i polać ketchupem. Zwinąć bułki wzdłuż dłuższego boku i podwinąć boki ciasta pod spód. Piec w 180°C przez około 15-20 minut (do zarumienienia).

*Możecie zrobić bułki też w wersji bez ketchupu. Wystarczy owinąć parówkę jak poprzednio, ale nie zawijać boków pod spód. Dzięki temu po upieczeniu parówka będzie widoczna.

 

Smacznego!

bułki z parówką

niedziela, 03 marca 2013

kajzerki

 

Bardzo dawno temu je robiłam. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach, z tym, że tam nie ma papryki, tylko po prostu kajzerki :) Jak je robiłam za pierwszym razem (to było jakieś 2 lata temu), to wyszły mi bardzo twarde i musiałam je długo trzymać w woreczku, żeby zmiękły i dało się je zjeść :) Tym razem dałam więcej drożdży i paprykę (możecie dać więcej niż ja, wydaje mi się, że u mnie było dość mało w bułkach). Są bardzo dobre! Pierwszego dnia mają nieziemsko chrupiącą skórkę, a na drugi dzień "znika", ale i tak są świetne :) Ja przy pieczeniu bułek czy chleba zawsze spryskuję (co jakiś czas) boki piekarnika wodą ze spryskiwacza, dzięki temu skórka jest jeszcze bardziej chrupiąca :) Polecam!

 

Składniki (ja robiłam z 2 porcji, wyszło mi 18 sporych rozmiarów bułek):

-3 szklanki mąki pszennej 

-3/4 szklanki letniej wody

-15 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych)

-1 i 1/2 łyżeczki cukru

-1 łyżeczka soli

-1 jajko

-2 łyżki roztopionego masła

- 1/4 papryki czerwonej (możecie dać więcej)

Dodatkowo:

-1 jajko do posmarowania bułek

-sezam

 

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i skruszyć drożdże. Wlać letnią wodę do środka "dziury", zasypać cukrem i lekko mąką. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia drożdży (z suchymi drożdżami tego nie robić, wystarczy wymieszać drożdże z resztą składników i wyrobić ciasto).

Po tym czasie dodać resztę składników (paprykę pokroić w niewielką kostkę) i wyrobić ciasto przez 5 minut. Ciasto włożyć do miski na 10 minut, żeby odpoczęło, po czym wyjąć i znowu wyrabiać około 5 minut. Po tym ciasto włożyć do miski i zostawić na 90 minut, przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto wyjąć i podzielić na około 9 części. Z każdej uformować bułkę. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na obsypanej mąką blaszce. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem naciąć dowolnie każdą bułkę, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub makiem.

Piec w 180°C przez około 20-25 minut.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi