Ciasta

poniedziałek, 20 maja 2013

kruche z rabarbarem

 

Pyszne ciasto z rabarbarem. Kiedyś nie przepadałam za rabarbarem, ani za ciastami z nim, a już tym bardziej kompotami. Teraz zaczynam się do niego przekonywać :) A to kruche ciasto baaardzo mi smakuje :) Bardzo zainteresowała mnie tu kruszonka, która choć jest bardzo zbita, to jednak świetnie się kruszy, a do tego po upieczeniu jest bardzo smaczna :) Polecam!

 

Składniki na kruchy spód:

-2 szklanki mąki pszennej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/2 szklanki cukru pudru

-185 g masła

-3 żółtka

-1 łyżka śmietany (18%)

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem pudrem. Pokrojone w kostkę masło dodać do składników i posiekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek, owinąć go folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto i zetrzeć je na grubej tarce na blaszkę (33 x 23 cm), wylepić nim dokładnie dno. Podpiec w 180°C przez 15 minut i wystudzić.

 

Dodatkowo:

-1 kg rabarbaru

-6 łyżek cukru

-1/2 szklanki dżemu z borówki (lub truskawkowego) - ja użyłam cały słoiczek :)

-1 łyżka bułki tartej

 

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie wrzucić je na dość dużą patelnię, posypać cukrem i podgrzewać na mocnym ogniu przez około 5 minut, aż rabarbar puści sok (nie może to być zbyt długo, żeby rabarbar nie zrobił się zbyt miękki). Odsączyć sok (sok przelejcie do dzbanka i dolejcie wody, a uzyskacie cały dzbanek kompotu).

 

Składniki na kruszonkę:

-185 g mąki pszennej

-100 g cukru

-125 g masła

-16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)

 

Mąkę wsypać do miski razem z cukrami, wymieszać. Masło stopić na patelni i dodać do reszty składników. Wymieszać łyżką. Powstanie dość zwarta masa, która będzie się fajnie kruszyć.

 

Wykonanie:

Przestudzone ciasto posmarować dżemem, wyłożyć na to odsączony rabarbar, posypać go 1 łyżką bułki tartej i rozsypać po wierzchu kruszonkę.

Piec w 180°C przez około 30-40 minut. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

kruche z rabarbarem

kruche z borówką i rabarbarem

Inspiracja - Moje Wypieki

czwartek, 25 kwietnia 2013

jabłecznik kokosowy

 

Jabłecznik najwspanialszy na świecie! Nigdy wcześniej tak dobrego ciasta nie jadłam :) Zasługi należą się wiórkom kokosowym, a raczej kokosowej kruszonce, bo to właśnie dzięki niej jabłecznik jest tak wyjątkowy! Zapach wiórków podczas pieczenia jest nieoceniony! Już podczas pieczenia leciała mi ślinka, ale niestety musiałam poczekać, aż jabłecznik trochę przestygnie :) Polecam!!! :)

 

Składniki na kruchy spód:

-250g masła

-6 łyżek cukru

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-200 ml śmietany (12 lub 18%)

-3 szklanki mąki pszennej 

-6 żółtek

 

Mąkę wsypać do malaksera, dodać pokrojone w kostkę masło, zmiksować (dzięki temu masło połączy się z mąką, tworząc małe grudki masła - możecie też posiekać nożem). Wysypać wszystko na stolnicę, dodać resztę składników i posiekać, a następnie zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej ciasto. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiec przez około 10 minut.

 

Składniki na masę jabłkową:

-około 1kg jabłek

-3-4 łyżki cukru (zależy od słodkości jabłek)

-cynamon (na oko - ja dałam dużo :))

-3 łyżki bułki tartej

 

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki (może być 1 ósemki). Włożyć jabłka do garnka, zasypać cukrem  i gotować około 15 minut. W tym czasie jabłka puszczą sok i będę się powoli gotować.

 

Składniki na kruszonkę kokosową:

-100 g mąki pszennej

-50g mąki ziemniaczanej

-100g wiórków kokosowych

-100g cukru

-150g masła (zimnego)

Do miski wsypać obydwie mąki, cukier, masło pokrojone w kosteczkę i połowę (50g) wiórków kokosowych. Składniki rozcierać pomiędzy palcami (możecie to zrobić malakserem), a gdy się połączą, dodać resztę wiórków kokosowych i wymieszać.

 

Wykonanie:

Na podpieczony spód wysypał bułkę tartą, na niej ułożyć jabłka (mogą być ciepłe) i posypać obficie cynamonem. Na wierzchu jabłek rozsypać kruszonkę. Piec dalej przez około 40 minut (do lekkiego zbrązowienia kruszonki) w 180 stopniach.

Jabłecznik wspaniale smakuje z lodami snickersowymi :)

lody ze Snickersem

Kruszonka kokosowa - inspiracja

czwartek, 04 kwietnia 2013

ciasto toffi

 

Pyszne, lekkie, kaloryczne i słodkie (ale stonowane) ciasto. Takie ciacha lubię :D Spody są miodowe, ale nie są tak słodkie, jakby się wydawało. Najsłodsza jest (wiadomo) masa toffi. Możecie wybrać taką, jaka Wam smakuje (są różne smaki masy kajmakowej). Ja wybrałam orzechową, ponieważ na wierzchu chciałam ułożyć posiekane orzechy. Możecie wybrać kokosową i obsypać wierzch wiórkami kokosowymi :)

Ciasto toffi czy Snickers (jak wolicie) jest bardzo dobre na drugi dzień, ale że jest w nim bita śmietana, to lepiej zjeść je szybko, niż żeby miało się zepsuć ;) Ja wystawiłam gotowe ciasto na balkon, ponieważ tam było zimno jak w lodówce, więc wiedziałam, że się nie zepsuje ...... a tu psikus. W poniedziałek świeciło słońce, więc jak tak sobie ciasto leżało i się wygrzewało na słońcu i zanim zdążyłam to zauważyć, to masa śmietankowa pięknie wypłynęła ze środka zalewając całą blachę :) Na szczęście mało już wtedy było ciasta :) Polecam!

 

Składniki na spody:

-500 g mąki pszennej

-pół szklanki cukru pudru

-150 g płynnego miodu

-100 g masła lub margaryny

-2 jajka

-16 g cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wszystkie składniki posiekać ze sobą, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i włożyć do blachy. Piec przez 15-20 minut w 180°C. W ten sam sposób upiec drugie ciasto. Ostudzić.*

 

Składniki na krem:

-500 ml śmietany kremówki

-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku

-1 łyżka cukru pudru

 

Śmietanę ubić na sztywną masę, dodać cukier puder, a następnie powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę, miksując aby nie powstały grudki.

 

Dodatkowo:

-1 puszka masy kajmakowej

-około 100 g posiekanych orzechów ziemnych (można użyć innych)

 

Wykonanie:

Ostudzony placek położyć na blachę, wyłożyć na niego krem śmietankowy, a na nim ułożyć drugi blat ciasta. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i posypać wierzch posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.

 

* Ja upiekłam blaty dzień wcześniej, bo to ciasto z miodem, więc nawet wymaga leżakowania, by zmiękło :) Spokojnie możecie je upiec na kilka dni przed przełożeniem masą. 

 

Smacznego!

snickers

Inspiracja Moje Wypieki

piątek, 22 marca 2013

jabłecznik kakaowy

 

Ostatnio robię bardzo dużo jabłeczników. Powód- mam sporo jabłek, których muszę się pozbyć :) Znudziły mi się już zwykłe jabłeczniki, więc postanowiłam coś zmienić. Pomysł z budyniem podsunął mi dodatek do gazety Kropka TV. Ciasto jest inne, mało słodkie (co też zależy od słodkości jabłek) i dość mocno kakaowe, ale myślę, że Wam się spodoba. Polecam!

 

Składniki na kruchy spód:

-60 g kakao (można dać mniej i wtedy resztę zastąpić mąką pszenną)

-440 g mąki pszennej

-2 żółtka

-200 g masła

-150 g cukru

-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

-1 łyżka kwaśnej śmietany

 

Wszystkie składniki posiekać dokładnie, następnie wyrobić i uformować kulę. Odkroić 1/3 ciasta. Obydwie części owinąć folią spożywczą. Większy kawałek ciasta schować do lodówki, mniejszy do zamrażalnika na 1 godzinę.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Podpiec w 180°C przez 10 minut.

 

Dodatkowo:

-1 kg jabłek

-2 opakowania budyniu

-750ml mleka

-4 łyżki cukru

-2 łyżki bułki tartej

 

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. 

500 ml mleka zagotować z 4 łyżkami cukru.  W 250 ml mleka rozpuścić 2 budynie. Do gotującego się mleka wlać roztwór budyniowy i mieszać energicznie. Najlepiej jest w tym momencie zmniejszyć gaz, dzięki czemu budyń nie gotuje się zbyt szybko, więc nie zrobią się grudki.

 

Na podpieczony spód posypać 2 łyżki bułki tartej, następnie wyłożyć jabłka, a na wierzch wylać ciepły budyń. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Piec około 40 minut w 180°C.

 

Smacznego!

niedziela, 10 marca 2013

jabłecznik

 

Przepis mojej mamy ...... To najlepszy jabłecznik jaki kiedykolwiek jadłam! Jabłeczniki najlepsze są na ciepło, więc od razu po upieczeniu w niewyjaśnionych okolicznościach zniknęło pół blachy ciasta! :) Mam sporo jabłek prosto z drzewka, więc musiałam zrobić jabłecznik! Podczas gotowania jabłek, w domu pachniało sadem! Już dawno nie miałam tak pięknie pachnących jabłek! Te ze sklepu zwykle pachną chemią, więc można zapomnieć jak pachną prawdziwe, polskie jabłka :) Polecam!

 

Składniki na spód:

-4 żółtka

-250g masła / margaryny

-łyżka twarogu (3-krotnie mielonego)

-300 g mąki pszennej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

-około 1kg jabłek (niestety nie zważyłam ich przed gotowaniem)

-2- 3 łyżki cukru

 

Kruszonka:

-140g mąki pszennej

-100g masła

-100g cukru

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto ze sobą połączyć (ja to zrobiłam w malakserze), z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i podpiec w 180°C przez około 10 minut.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć je do garnka, zasypać 2-3 łyżkami cukru (w zależności od słodkości jabłek) i gotować około 15 minut, aż jabłka puszczą sok i trochę się podgotują.

Aby zrobić kruszonkę należy do malaksera włożyć wszystkie składniki i zmielić przez kilka sekund. Następnie "przecierać" kruszonkę pomiędzy palcami.

Na podpieczony spód wysypać 1 łyżkę bułki tartej lub kaszy manny. Wyłożyć jabłka (mogą być ciepłe) i wyrównać. Na wierzch posypać kruszonkę i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C (aż kruszonka stanie się lekko brązowa).

 

Smacznego!

 

jabłecznik

jabłecznik 

 
1 , 2 , 3 , 4

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi