Przetwory

sobota, 21 lipca 2012

domowy mascarpone

 

Domowy ser mascarpone robi się bardzo łatwo z dwóch składników. Jednak trzeba dokładnie patrzeć czy czas gotowania wystarczy czy też nie. U mnie to był problem, bo w moim zeszycie z przepisami miałam zapisane, żeby śmietanę gotować około 10 minut, ja gotowałam 3x tyle :) No, ale ser wyszedł i jest całkiem smaczny :D Właściwie to chyba nawet smakuje jak ten ze sklepu (nie mam zwyczaju wyjadać mascarpone z pudełka :D ). Polecam!

 

Składniki: (z tego przepisu wyszło mi 220g sera)

-500 ml śmietany kremówki

-1 łyżeczka soku z cytryny

 

Śmietanę przelać do rondelka i gotować, mieszając co chwilę, żeby nie powstał kożuch i żeby się nie przypaliło nic. Gdy osiągnie temperaturę 85-90°C dodajemy sok z cytryny*. Gotować jeszcze jakiś czas na średnim ogniu, aż zaczną pojawiać się małe grudki sera (u mnie były milimetrowe :)). Następnie ściągamy garnek z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na jakieś 20-30 minut. Po tym czasie nakładamy sitko na inny garnek, na sitko ścierkę (ja użyłam pieluchy tetrowej) i wylewamy masę serową. Dokładnie owijamy ścierkę wokół sitka i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ser będzie gotowy.

* nie mam termometru kuchennego, więc poradziłam sobie inaczej. Mianowicie włożyłam palec do śmietany i gdy zrobiło mi się na prawdę gorąco, dodałam sok z cytryny. Myślę, że aż tak wielkiego znaczenia nie ma tu temperatura, skoro mi wyszło, a przecież nie wiem ile miała stopni :)

 

Smacznego!

sobota, 14 lipca 2012

polenta

 

Jeśli mam być szczera, to nigdy wcześniej nie próbowałam polenty :) Dlatego nie bardzo wiem, czy smak tej domowej jest chociaż zbliżony do sklepowej? Jednak z tego co wyczytałam, to polenta, to zwykła kaszka kukurydziana, więc chyba moja polenta będzie odpowiednim substytutem :) Polecam, bo jest całkiem smaczna :)

 

Składniki:

-140g mąki kukurydzianej

-235ml zimnej wody

-1 łyżeczka soli

-700ml wrzącej wody

-100g startego parmezanu (ja dałam goudę, bo tylko ten ser zniosę :) )

 

W misce zmieszać mąkę kukurydzianą z zimną wodą i solą. Do rondelka wlać 700ml wody i zagotować. Do gotującej się wody wlać mieszankę kukurydzianą i dobrze wymieszać. Zagotować cały czas mieszając, po czym zmniejszyć ogień na najmniejszy, dodać ser i tak gotować przez około 30 minut mieszając od czasu do czasu. Polenta zrobi się bardzo gęsta. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, a następnie przełożyć do niej polentę. Gdy wystygnie włożyć ją do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie polenta jest już całkowicie gotowa :)

 

*do wymieszanej mąki kukurydzianej z wodą i solą można też dodać pieprz do smaku (na oko)

 

Smacznego!

polenta

niedziela, 10 czerwca 2012

nutella

 

Zastanawiałam się czy domowa Nutella jest tak samo pyszna jak ta ze sklepu? Rzeczywiście taka jest! Jednak w tej "sklepowej" Nutelli nie czuć w ogóle kawałków orzechów, w domowej niestety jest to wyczuwalne, ale nic się z tym nie da zrobić, bo przecież nie da się rozbić orzechów jeszcze bardziej :) W każdym razie polecam!

 

Składniki:

-3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego

-100g czekolady gorzkiej

-3 łyżki miody (lub golden syrupu)

-2/3 szklanki orzechów laskowych

 

Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie przesypać je na suchą ściereczkę, zawinąć i pocierać, aby pozbyć się skórek. Następnie zmiksować zimne orzechy w blenderze.

Do rondelka wlać mleko skondensowane, miód i wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Mieszać i gotować tak długo, aż czekolada się rozpuści i masa będzie miała jednolitą konsystencję. 

Masę mleczno - czekoladową przelać do orzechów i zmiksować jeszcze chwilę, aby wszystko się razem połączyło.

Nutellę przelać do słoiczków i przechowywać w suchym miejscu (nie w lodówce, bo Nutella będzie zbyt twarda).

Smacznego!

nutella

sobota, 09 czerwca 2012

ogórki małosolne

Lubicie ogórki małosolne? mmmmmm ja uwielbiam! Mają tak piękny kolor, wyśmienity smak i są tak delikatne, po prostu pyszne!

 

Składniki(na 2 duże słoje):

-3 kg ogórków

-5-6 ząbków czosnku

-korzeń chrzanu

-gałązki kopru

-1 łyżka soli

-1l wody

 

Ogórki, koper, chrzan dobrze umyć, a czosnek obrać. Chrzan przekroić na 2 kawałki (ewentualnie 4). Do słoika wkładać koper, czosnek, ogórki (pionowo), później znowu koperek, ogórki i na wierzch koper, czosnek i chrzan. 

Wodę zagotować z solą, ostudzić. Gdy woda będzie zimna, zalać nią ogórki aż do samej góry, żeby wszystko ładnie zalała. Słoika nie zakręcamy! Ewentualnie można przykryć gazą i związać gumką.

Na drugi dzień ogórki będą dobre. Trzeciego dnia (albo i wcześniej) na wierzchu powstanie lekka, biała piana. Trzeba ją zebrać.

Im dłużej ogórki będą stały, tym bardziej kwaśne będą.

 

Smacznego!

ogórki małosolne

czwartek, 31 maja 2012

orange curd

 

Już od dawna zastanawiałam się czy zrobić taki orange curd. Przeważnie ludzie robią lemon curd, a ja z kolei chyba nie przepadam za zbyt cytrynowymi smakami. Dlatego postanowiłam zastąpić cytrynę pomarańczą :) Przepis pochodzi z Moich Wypieków, ale lekko go zmodyfikowałam :) Można go wykorzystać do przekładania rolad, ciast, tortów, rogalików ....

 

Składniki:

-sok z 3-4 pomarańczy (warto najpierw użyć 3, a później ewentualnie dodać jak curd będzie zbyt gęsty)

-2 żółtka

- 2 jajka

-200g cukru

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-1 łyżka oliwy

 

Do rondelka wlać sok z pomarańczy, dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną i mieszać cały czas. Gdy masa stanie się "ciężka" (będzie przypominać konsystencją budyń), gotować przez 2 minuty. Po tym czasie dodać oliwę i pogotować jeszcze przez około 2 minuty. Jeśli curd jest zbyt gęsty dodać więcej soku z pomarańczy i jeszcze chwilę gotować.

Orange curd (jak i lemon curd) można przechowywać do tygodnia w lodówce.

Smacznego!

orange curd

Tagi: krem
11:13, gosijka , Przetwory
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi