Pizza

wtorek, 01 stycznia 2013

slimaczki pizzowe

 

Pierwszy dzień nowego roku i psikus ........ co się stało? A no to, że zabrakło mi miejsca na dysku w Blox, żeby móc dodać kolejne. No i teraz myślę co by tu można zrobić? Ale wujek Google mnie oświecił i już wiem, że to nie takie trudne :) Szkoda, na blox powinno być więcej miejsca. Blog jeszcze roku nie ma, a zdjęcia dodaję raczej małe, więc myślę, że powinno być tu więcej miejsca. Może postaram się o nie inaczej? Choć teraz w sumie nie potrzebuję, bo FotoForum mi "podtrzymuje zdjęcia" :)

Dziś ślimaczki pizzowe. Już dawno je robiłam, ale za pierwszym razem z mięsem i z pieczarkami i za bardzo Nam nie smakowały, więc wpisu nie robiłam:) Te z mięsem mielonym są zdecydowanie lepsze. Są świetną przekąską na Sylwestra czy imprezę rodzinną a tym bardziej kinderbal :) Polecam!

 

Składniki na ciasto:

500g mąki pszennej

1/2 łyżeczki cukru

250ml wody

40g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

1 - 2 łyżki przyprawy do pizzy

 

Do miski wsypać mąkę, zrobić w nie wgłębienie i wsypać drożdże. Zalać drożdże letnią wodą (około 37 stopni) i zasypać cukrem i około 1 łyżką mąki, odstawić do fermentacji na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć znowu do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut do wyrośnięcia.

 

Składniki na farsz:

500g mięsa mielonego

1/2 papryki

1 cebula

sól, pieprz, majeranek,przyprawa do pizzy

 

Mięso wymieszać z przyprawami. Na patelni podsmażyć cebulkę z papryką. Pod koniec dodać mięso mielone i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie mięso zmiksować w malakserze.

 

Dodatkowo: 

szpinak (niekoniecznie)

 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na cienki placek, rozłożyć dość równomiernie szpinak, a następnie zmiksowane mięso (na mięso można zetrzeć też ser, ja tak zrobiłam z połową, bo wcześniej zapomniałam :D). Pokroić ciasto na paski o grubości około 1cm (mogą być grubsze) i zwijać w ślimaczki. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec w 200 stopniach przez około 25-30 minut (do zarumienienia).

Podawać ciepłe lub lekko przestudzone (choć zimne też są pyszne :)).

 

Smacznego!

ślimaczki z pizzy

ślimaczki z pizzy

12:13, gosijka , Pizza
Link Komentarze (3) »
piątek, 22 czerwca 2012

calzone

Calzone to małe pierożki ciasta na pizzę z farszem. Ja robiłam je pierwszy raz, dlatego nie są tak kształtne jak być powinny, ale i tak są pyszne :D Polecam!

 

Składniki na ciasto na pizzę:

-7g suchych drożdży

-1 łyżeczka cukru

-250ml letniej wody

-350g mąki

-1 łyżeczka soli

-1 łyżka oliwy

 

Do małej miseczki czy kubka wsypać drożdże i cukier i zalać je 50ml wody. Zostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę i sól przesiać do miski, w środku zrobić pięścią wgłębienie i wlać tam oliwę, wyrośnięte drożdże i 200ml wody (resztę, która została). Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut. Ciasto włożyć znowu do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie znowu zagnieść ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła i umieścić na oprószonej mąką blaszce.

 

Farsz:

-około 50g salami (lub innej wędliny)

-500g sera

-1 pomidor

-1 papryka czerwona

-kukurydza (ilość według uznania)

-ketchup lub sos

 

Wędlinę pokroić na małe paseczki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w małą kosteczkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę lub paski.

 

Wykonanie:

Brzegi każdego koła (z ciasta) zwilżyć wodą. Na środek wylać ketchup lub sos i równomiernie rozprowadzić go po całej powierzchni koła. Następnie układać paprykę, pomidory, kukurydzę, wędlinę i ser. Zwijać ciasto jak pieroga, dociskając brzegi, żeby się nie rozwaliły podczas pieczenia :)

Piec w 200°C przez około 15 minut (do złotego koloru).

Można też posmarować każdego "pierożka" jajkiem przed pieczeniem.

 

Smacznego!

calzone

wtorek, 13 marca 2012

pizza quarto gusto

 

Pizza ta jest ciekawa ze względu na to, że na każdy prostokąt możemy nałożyć takie dodatki jakie Nam pasują. W moim przypadku miała to być Pizza Quatro Gusto (4 smaki), ale niestety nie wyszło mi ze względu na brak składników w mojej lodówce ;)

 

Składniki na ciasto:

-500g mąki pszennej

-40g drożdży

-250ml letniej wody

-płaska łyżeczka soli

-pół łyżeczki cukru

-2 łyżki oliwy

Najpierw robimy rozczyn. Do miski wlewamy letnią (ani nie gorącą, ani nie zimną!) wodę, kruszymy drożdże i wrzucamy do wody, dodajemy cukier i około 4 łyżki mąki. Przykrywamy miskę (najlepiej zmoczoną w ciepłej wodzie szmatką - drożdże uwielbiają wilgoć i ciepło), i odstawiamy na 15 minut na bok. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i robimy sporej wielkości dołek w środku, gdzie wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto zagniatamy, na koniec dodając oliwę. Ciasto wałkujemy, odkrajamy kawałek ciasta z boku i z góry ciasta, a następnie robimy z odkrojonych kawałków 2 wałeczki. Jeden nakładamy wzdłuż ciasta, drugi po środku, aby utworzyły krzyż.

Dodatki:

1:

-sos, ser mozzarella, szynka, papryka, pomidory

2:

-sos, ser żółty, pieczarki, papryka, cebula

 

Na wszystkie prostokąty, które Nam wyszły nakładamy sos pomidorowy*, a następnie nakładamy pokrojone dodatki. 

Sos pomidorowy możemy zrobić sami ( ja robię :) ) Wystarczy sparzyć pomidory, ściągnąć z nich skórkę, przekroić w pół i wrzucić na patelnię (bez oliwy!). Będą się parzyły w swoim soku. Następnie dodajemy sól, pieprz, całe liście bazylii i odrobinę posiekanego czosnku. Gdy już się zagotuje i pomidory będą bardzo miękkie, ściągamy z ognia, lekko roztrzepujemy widelcem i nakładamy sos na pizzę. 

 

Smacznego!

pizza quatro gusto

 

 


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi