Pasty i sosy

czwartek, 31 maja 2012

sos pomidorowy

 

W życiu nie jadłam bardziej pomidorowego sosu! W zasadzie zrobiłam go tylko dlatego, że akurat robiłam lasagne, do której taki sos potrzebowałam, a nie miałam w domu. Jest więc to mój pierwszy sos pomidorowy :) 

 

Składniki:

-3 pomidory (średniej wielkości)

-garść świeżej bazylii 

-sól, pieprz

-1 łyżka oliwy z oliwek 

 

Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić je na mniejsze kawałki i ułożyć na gorącej patelni. Sos będzie parzył się we własnym soku. Zostawić tak pomidory do czasu, aż zaczną mocno bulgotać. Następnie dodać sól, pieprz, oliwę i całe liście bazylii. Zdjąć z gazu i poczekać aż sos wystygnie. Następnie przetrzeć przez sito dla uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

 

Smacznego!

sos pomidorowy

niedziela, 25 marca 2012

pasta z makreli

Jeśli lubicie makrelę, musicie koniecznie spróbować tej pasty. Jest pyszna! Pierwszy raz spróbowałam jej w zeszłe wakacje. Wtedy jeszcze za makrelą nie przepadałam, ale po spróbowaniu tej pasty, uwielbiam ją! Wykonanie jest banalnie proste, a efekt wyśmienity! Polecam!

 

Składniki:

- 1 makrela (średnia)

- 1 cebula

- 1 duże jajko

- łyżka soku z cytryny

- szczypiorek (ilość według uznania)

- ćwiartka papryki czerwonej

- około 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego

- sól

- pieprz

- curry (odrobina) 

 

Z ryby wybrać wszystkie ości, wrzucić ją do malaksera. Jajko ugotować na twardo (około 6 minut). Następnie obrać, ostudzić, pokroić (byle jak) i dorzucić do makreli. Dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną cebulę i wszystko miksować chwilkę. Jak wszystkie składniki będą dobrze posiekane, dodać sok z cytryny, majonez i przyprawy. Wszystko wymieszać i ewentualnie dosolić. Podawać z chlebem, bułkami czy jak kto tam woli :)

Smacznego!

pasta z makreli

środa, 21 marca 2012

Pasta jajeczna

Pyszna, lekka, pasta jajeczna ze szczypiorkiem pasuje i na śniadanie i na kolację. Bardzo łatwo ją zrobić i nie wymaga dużo czasu, dlatego też polecam ją zrobić, szczególnie, że jest bardzo zdrowa :)

Składniki:

- 4 jajka

- garść posiekanego szczypiorku

- sól

- pieprz

- odrobina posiekanej pietruszki (opcjonalnie)

- 2 łyżki majonezu (lub jeszcze lepiej - jogurtu naturalnego)

Jajka gotować na twardo przez około 6-7 minut (w zależności od wielkości jajek). Jajka po zagotowaniu zalać zimną wodą, obrać i pokroić w kosteczkę, bądź zrobić to za pomocą specjalnej krajalnicy do krojenia ugotowanych warzyw w kostkę. Pokrojone jajka włożyć do miski, dodać do nich szczypiorek, pietruszkę, majonez lub jogurt i na koniec dodać przyprawy.

Smacznego!

Pasta jajeczna


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi