Ciastka

piątek, 30 listopada 2012

ciastka z wróżbą

 

Wczoraj od południa robiłam te ciastka. Przepis znalazłam na stronie TESCO. No, ale od razu rzuciło mi się w oczy mała ilość płynów. Dodałam więcej, żeby móc przynajmniej uformować kulę z ciasta. Po wyjęciu ciasta z lodówki (ja trzymałam 2 godziny, bo nie miałam czasu wcześniej go wyjąć :)), to rozpadało się na wszystkie strony, dodałam więc śmietany, żeby wszystko "połączyła", no i załóżmy, że jakoś to się tam trzymało, ale .... no właśnie wałkowanie. To było strasznie twarde ciasto (choć dodałam sporo śmietany), na tyle, że musiałam użyć całej swojej siły, żeby je rozwałkować. Do tej pory bolą mnie nadgarstki :/ A ciastka? Jak dla mnie są niedobre :) Nie podam przepisu (możecie go znaleźć na stronie TESCO), bo nie chce Was otruć :D 

Przynajmniej ciastka można połamać i wyjąć wróżbę :) Nikoś jest zadowolony, ale przy okazji smutny, bo nie może zjeść tego ciastka :)

 

Jak Wy spędzacie Andrzejki? Lejecie wosk? Zrobiliście swoje ciasteczka z wróżbą? A może wróżycie sobie? 

Do mnie wczoraj "napisała" wróżka :D Kazała odpisać, ale jakoś nie wierzę, ani w te sms-y ani tym bardziej we wróżki :)

 

Pozdrawiam i życzę udanej zabawy!!!

ciasteczka z wróżbą

wróżby

środa, 24 października 2012

ciastka cynamonowe

 

Przyznaję się bez bicia ..... uzależniłam się od tych ciastek! Są pyszne! Delikatnie cynamonowe, za to bardzo, bardzo smaczne! Myślę, że wielu z Was zasmakują :) Robiłam już któryś raz ciastka z tego przepisu (zmodyfikowanego) i każde są naprawdę dobre. Polecam!

 

Składniki:

-250g mąki

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 łyżeczka cynamonu

-80g cukru

-125g masła o temperaturze pokojowej

-1 jajko

-100g czekolady mlecznej (możecie zastąpić ją gorzką)

 

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek, cynamon i cukier. Wymieszać, następnie wbić jajka, dodać pokrojone na kawałki masło i wyrobić ciasto. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wyrobić raz jeszcze. Urywać kawałek ciasta, formować kulkę i rozpłaszczać na dłoni (będzie się trochę kleić do rąk). Układać ciastka na blaszce posypanej mąką. Piec w 170°C przez 12 minut.

 

Smacznego!

niedziela, 21 października 2012

pieguski czekoladowe

 

Po ostatnich pieguskach postanowiłam trochę pokombinować. Tamte bardzo mi smakowały, ale wiedziałam, że czekoladowe też będą super! Wykorzystałam do tego przepisu tylko 1 dodatek, czyli białą czekoladę. U mnie w domu białej czekolady raczej się nie jada, nie przepadamy za nią, ale w czekoladowych ciastkach musiała się znaleźć. Ciastka są super! Czekolada jest do nich idealna! Nie wyobrażam sobie tutaj żadnej innej :) Ciastka wbrew pozorom nie są zbyt słodkie, ale możecie użyć cukier puder, jeśli nie chcecie, żeby cukier po upieczeniu był widoczny :) Polecam!

 

Składniki:

-250g mąki pszennej

-1 łyżeczka kakao

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-90g cukru

-1 jajko

-125g miękkiego masła (lub margaryny)

-100g białej czekolady 

 

Czekoladę pokroić na małe kawałki (wielkość według uznania). Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Zrobić wgłębienie i wbić do niego jajko, wymieszać, łącząc jajko z suchymi składnikami. Następnie dodać masło i zagnieść ciasto. Dodać czekoladę i wyrobić ciasto tak, żeby czekolada znalazła się mniej więcej w każdym miejscu. Następnie odrywać kawałek ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na dłoni i układać na posypanej mąką (lub kakao) formę do pieczenia. Piec w 170°C przez 10-12 minut.

 

Smacznego!

ciastka z czekoladą

piątek, 12 października 2012

pieguski

Zakochałam się w pieguskach! Mogę je jeść dniami i nocami. Są jeszcze lepsze od tych sklepowych (choć prawie takie same). Nie wiem dlaczego wcześniej nie miałam tego przepisu? Czemu ich nie zrobiłam? Teraz wszystkie na raz mi poszły :) Są takie pyszne ..... Musicie spróbować!

 

Składniki:

-250g mąki

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-80g cukru

-1 łyżeczka cukru waniliowego

-20g posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych)

-125g masła

-1 jajko

-100g czekolady (ja dałam 60g ale to za mało :D)

-20g rodzynek

 

Rodzynki wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, dodać jajko i pokrojone masło. Ze składników zagnieść ciasto. Rodzinki odsączyć, wycisnąć z wody i dodać do ciasta razem z orzechami i posiekaną czekoladą. Ciasto zagnieść, żeby dodatki dobrze się rozprowadziły, a następnie w ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać je na dłoni i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170°C przez około 10-12 minut (do lekkiego zbrązowienia).

 

Smacznego!

pieguski

czwartek, 11 października 2012

krakersy

 

Te krakersy smakują jak paluszki słone :) Są super! Znalazłam przepis na Moich Wypiekach i lekko go zmodyfikowałam. Jednak papryki słodkiej dodałam zdecydowanie za mało :) W ogóle jej nie czuć, ale są naprawdę dobre! Polecam do piwa, do filmu, serialu czy na spacer.

 

Składniki:

-2 szklanki mąki

-2 łyżeczki cukru

-1 łyżeczka soli

-3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

-75g masła

-1/2 szklanki zimnej wody

-1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja dałam 1/2 ale w ogóle nie czuć jej w krakersach)

-sól do posypania po wierzchu

 

Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 1mm (ja rozwałkowałam na 2mm). Ciasto pokroić w prostokąty (ja to zrobiłam okrągłym nożem do pizzy, ale można też zwykłym). Nakłuć każdy prostokąt widelcem i położyć na blaszkę (w lekkich odstępach) wyłożoną papierem do pieczenia. Krakersy oprószyć solą (można też papryką czy przyprawą do kurczaka, czym chcecie) i wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piec przez 5-10 minut.

 

Smacznego!

krakersy

Tagi: krakersy
08:44, gosijka , Ciastka
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi