Torty

środa, 17 lipca 2013

Tort Angry Birds

 

Tort urodzinowy Nikosia. Zajął sporo czasu, ale było warto, bo reakcja dzieci była bezcenna :) Ostatnio pokazywałam jak zrobić figurki Angry Birds, dziś zaprezentuję cały tort. Polecam!

 

Składniki:

-2 prostokątne biszkopt (z TEGO przepisu x2)

-500 ml śmietany kremówki

-250g sera mascarpone

-40 g cukru pudru

-1 słoiczek dżemu truskawkowego

-około 200g wiórków kokosowych + zielony barwnik + kilka kropli wody

-figurki cukrowe

-podłużne wafelki w czekoladzie

 

Krem:

Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder, krótko zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mascarpone i mieszać łyżką (można chwilę zmiksować na wolnych obrotach, żeby pozbyć się grudek).

Przełożenie tortu:

Z obydwu biszkoptów wyciąć liczbę "4" (najlepiej odrysować sobie na kartce liczbę, a później położyć ją na biszkopcie i wtedy dopiero wycinać). Jeden blat ciasta położyć na paterę, naponczować, posmarować je połową dżemu truskawkowego, a na to nałożyć około 1/2 kremu (ja położyłam trochę mniej). Na wierzch położyć drugi blat biszkoptu, naponczować i posmarować resztą kremu wierzch i brzegi tortu. 

Ozdabianie tortu:

Wiórki kokosowe wsypać do dużego woreczka (przeźroczystego), dodać trochę barwnika (w proszku) i kilka kropli wody. Woreczek szczelnie zamknąć lub zawinąć i potrząsać nim do uzyskania zielonych wiórków. Jeśli wiórki nie chcą się "zafarbować", to dodać jeszcze kilka kropli wody i dalej potrząsać. Zielonymi wiórkami obsypać wierzch i boki tortu.

Wafelki ułożyć na wierzchu, a na nich postawić świnki. Z drugiej strony ustawić ptaszki i procę.

 

Smacznego! :)

tort angry birds

jadalne angry birds

poniedziałek, 27 maja 2013

tort truskawkowo kokosowy

 

Dzień Mamy ...... Niby tak piękny dzień, w którym możemy podziękować Naszym Mamom za wszystko, czego dokonały. W końcu Nasze sukcesy, to sukcesy Naszych Mam! Jednak z drugiej strony czy potrzebujemy takiego dnia, aby zanieść Mamie kwiatki, upiec ciasto i powiedzieć "kocham Cię"? Ja nie :) Ale czczę ten dzień jak każde inne święto, bo Mama to osoba, której zawdzięczam życie!

Torcik powstał z przepisu Dotory. Ja jednak zamiast mleka/ śmietanki kokosowej wykorzystałam trochę inny przepis na krem kokosowy, dlaczego? Śmietana kremówka kosztuje około 6 zł za 500 ml, a mleczko kokosowe (u mnie w sklepie nie było śmietanki, więc nie wiem ile kosztuje), to prawie 8 zł za 400 ml. Jeśli trzeba aż 400 ml mleka kokosowego, a do tego jeszcze aż 750 g sera mascarpone, to bardziej by mi się opłacało pójść do dobrej cukierni i tam zamówić dobry tort z dedykacją dla Mamy :) Szukam tanich alternatyw nie dlatego, że jestem skąpa, ale dlatego, że mam wybór ;) Polecam!

 

Składniki na czekoladowy biszkopt:

-5 jajek

-3/4 szklanki drobnego cukru

-2/3 szklanki mąki pszennej

-1/3 szklanki kakao 

-50 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę zetrzeć na tarce. Mąkę i kakao przesiać do miski. Białka ubić na sztywną masę. Pod koniec dodawać łyżka po łyżce cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, zmiksować. Do masy dodać mąkę i kakao, wymieszać łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować). Wlać do niej ciasto i piec w 170ºC przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, zrzucić je w blaszce na ziemię z wysokości 60 cm. Biszkopt studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Po całkowitym ostudzeniu oddzielić nożem boki biszkoptu od formy, a następnie wyłożyć na blat* i przekroić na 3 blaty.



Składniki na krem kokosowy:

-500 ml śmietany kremówki 

-250 g sera mascarpone

-40 g cukru pudru

-1 szklanka wiórków kokosowych

-2 łyżki likieru kokosowego (ja użyłam syropu barmańskiego Vistoria's)

 

Zimną kremówkę ubić na sztywną masę. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować. Następnie dodać ser i wymieszać łyżką. Do kremu dodać wiórki kokosowe i likier, wymieszać.

 

Dodatkowo:

-1/3 szklanki likieru kokosowego

-1/3 szklanki wody

-dżem truskawkowy (340 g)

-truskawki - do ozdoby

-wiórki kokosowe - do ozdoby

 

Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu. Likier kokosowy i wodę zmieszać ze sobą.

 

Wykonanie:

 

Na paterę położyć jeden z blatów biszkoptowych. Naponczować go i posmarować połową dżemu truskawkowego (170 g). Na to nałożyć część dżemu (około 1/4). Krem przykryć drugim blatem biszkoptu, naponczować, posmarować resztą dżemu, nałożyć krem (też około 1/4). Na wierzch położyć ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki posmarować kremem kokosowym, obsypać cały tort wiórkami kokosowymi i ozdobić truskawkami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

* Czekoladowy biszkopt nie jest tak równy jak biały, dlatego po ostudzeniu warto go położyć "do góry dnem", aby "górka" się wyrównała.

 

Smacznego!

tort truskawkowy

tort kokosowy

piątek, 17 maja 2013

tort rabarbarowy

 

To miała być mini Pavlova, ale po upieczeniu okazało się, że żaden z blatów nie jest mini :) Dlatego zrobiłam kolejny torcik bezowy :) Wiem, wiem ostatnio robię sporo torcików bezowych, ale to dlatego, że są bardzo dobre! Poza tym miałam białka, które musiałam wykorzystać. Dlatego znowu beza. Tym razem z rabarbarem, bo jego też mam sporo :) Jak dla mnie połączenie idealne. Słodka beza, krem śmietankowy i kwaśny sos rabarbarowy. Polecam!

 

Składniki na bezę:

-4 białka

-szczypta soli

-200g cukru pudru

-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka soku z cytryny

 

Białka ubić ze szczyptą soli. Do porządnie ubitej piany dodawać po łyżce cukier puder. Na sam koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksować krótko.

Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nich 4 okręgi o średnicy około 10 cm (ja użyłam małej miseczki). Następnie wyłożyć na nie bezę. Piekarnik rozgrzać do 160ºC (termoobieg), włożyć blaszki i od razu zmniejszyć temperaturę do 120ºC. W tej temperaturze piec przez 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek zostawić bezy w środku na 30 minut. Bezy wyjąć i ostudzić (ja zostawiłam je na noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami).

 

Składniki na krem śmietankowy:

-około 250 ml śmietany kremówki

-2 łyżki cukru pudru (możecie dać mniej, ale sos rabarbarowy będzie bardzo kwaśny)

 

Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodać cukier puder i wymieszać.

 

Składniki na sos rabarbarowy:

-350 g rabarbaru

-1/2 szklanki cukru

-2 łyżki soku z cytryny

 

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić go do rondelka, dodać cukier i sok, a następnie gotować około 15-20 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić, a następnie zmiksować na gładką masę (blenderem).

 

Wykonanie:

Na paterę położyć pierwszy blat bezowy. Na niego nałożyć około 2-3 łyżki kremu śmietankowego, na to wylać trochę sosu rabarbarowego (nie przesadźcie z nim, bo jest kwaśny :)). Na to nałożyć drugi blat bezowy i znowu wyłożyć kremówkę, sos rabarbarowy i kolejną bezę. Tak postępować do wyczerpania produktów. 

Można ozdobić tort czekoladowymi płatkami, owocami lub czekoladą.

 

Smacznego!

tort bezowy z rabarbarem

 

Inspiracja:

beza- Moje Wypieki

sos rabarbarowy- Piekarnik

poniedziałek, 06 maja 2013

tort bezowy

 

Weekend majowy uważam za udany! Niby nigdzie nie wyjechaliśmy, ale za to bardzo dużo atrakcji czekało na Nas w Gdańsku. Wczoraj były też imieniny mojej Mamy, dlatego powstał ten oto torcik bezowy :) Wykorzystałam do niego mrożone wiśnie i jagody, a świeże truskawki przywędrowały do mnie z Hiszpanii :) Torcik jest wyjątkowo dobry. Może dlatego, że z owoców, które niebawem będzie można dostać w każdym warzywniaku? Już nie mogę się tego doczekać! Polecam!

 

Składniki na bezę:

-6 białek (równo 200 ml)

-300g drobnego cukru do wypieków (lub cukru pudru- ja tego używam do bezy)

-1 łyżeczka soku z cytryny

-1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-szczypta soli

 

Przygotować dwie blaszki do pieczenia. Na papierze do pieczenia odrysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Blaszki posmarować olejem i położyć na nich papier do pieczenia z odrysowanymi kółkami (na jednej blaszce jeden okrąg). Pamiętajcie, że beza urośnie trochę na boki, więc starajcie się, żeby narysowany przez Was okrąg nie był przy samej ściance. 

Piekarnik ustawić na 110°C (ja włączyłam termoobieg, ponieważ piekłam 2 bezy na raz. Jedną blaszkę położyłam na najniższym szczeblu, drugą prawie na samej górze).

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Gdy piana będzie mocno ubita dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce (to ważne!). Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści (ja dałam cukier puder, więc krócej to trwało). Na końcu dodać przesianą mąkę i sok, zmiksować krótko.

Bezę rozsmarować na przygotowanych okręgach. Możecie to zrobić łyżką lub szprycą. Wstawić bezy do piekarnika (musi być dobrze rozgrzany) i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 90°C i piec przez następne 60 minut. Po tym czasie znowu zwiększyć temperaturę do 110°C i piec około 20 minut (cały proces pieczenia to 90 minut).

Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki (ja wkładam pomiędzy nie patyczek do sushi :)). Zostawić tak bezy przez całą noc.

 

Składniki na sos truskawkowy: (połowa sosu w zupełności wystarczy)

-300g truskawek

-1 łyżka soku z cytryny

-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-2-3 łyżki cukru (w zależności od słodkości truskawek)

 

Do rondla włożyć truskawki i rozgnieść je widelcem (ja zmiksowałam). Następnie dodać cukier, sok, mąkę i wymieszać. Zagotować i ostudzić.

 

Składniki na krem:

-250ml śmietany kremówki

-250g sera mascarpone

 

Kremówkę ubić na sztywną masę. Mascarpone wymieszać łyżką, a następnie dodawać do niego po łyżce ubitej śmietany i mieszać delikatnie aż do wyczerpania kremówki*.

 

Dodatkowo:

-garść wiśni**

-garść jagód**

 

Wykonanie:

Upieczoną i wystudzoną bezę położyć na paterę. Nałożyć na nią połowę kremu śmietanowego i rozsypać wiśnie. Polać sosem truskawkowym i przykryć drugą bezą. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu i udekorować truskawkami, jagodami i sosem truskawkowym.

 

* Ja do kremu nie dodawałam cukru, ponieważ owoce i beza są słodkie. Jeśli Wasze owoce nie są zbyt słodkie, możecie pod koniec ubijania śmietany dodać 2 łyżki cukru pudru i chwilkę jeszcze zmiksować.

** Mrożone wiśnie i jagody należy odmrozić, a następnie odsączyć z soku (ja odmrażałam na sitku). Na koniec możecie owoce ułożyć na ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

 

Smacznego!

torcik bezowy

krwawy torcik

niedziela, 28 kwietnia 2013

tort bezowy

 

Pierwszy torcik bezowy, który mi wyszedł :) Zawsze miałam problemy z tym, żeby upiec bezę. Tym razem przejrzałam wszystkie możliwe porady dotyczące pieczenia bezy i już wiem, ze to wcale nie takie trudne :) Inspiracją był w zasadzie wujek Google :) No, ale jeśli chodzi o sam smak torcika, to podkradłam go STĄD :) Nie jest całkowicie identyczny, bo zmieniłam owoce i zapomniałam całkowicie o migdałach :) Dodam, że granat jest idealny do bezy, ponieważ jest trochę kwaśny, a sama beza, karmel i krem są słodkie. Fajnie się równoważą :) Polecam! Nawet tym, którym nigdy beza nie wyszła, bo to naprawdę proste :)

 

Składniki na bezę:

-6 białek (wyszło mi równo 200ml)

-300g drobnego cukru (ja zmieliłam cukier w młynku do kawy)

-1 łyżeczka soku z cytryny

-1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-szczypta soli

 

Przygotować dwie blaszki do pieczenia. Na papierze do pieczenia odrysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Blaszki posmarować olejem i położyć na nich papier do pieczenia z odrysowanymi kółkami (na jednej blaszce jeden okrąg). Pamiętajcie, że beza urośnie trochę na boki, więc starajcie się, żeby narysowany przez Was okrąg nie był przy samej ściance. 

Piekarnik ustawić na 110°C (ja włączyłam termoobieg, ponieważ piekłam 2 bezy na raz. Jedną blaszkę położyłam na najniższym szczeblu, drugą prawie na samej górze).

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Gdy piana będzie mocno ubita dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce (to ważne!). Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści (ja dałam cukier puder, więc krócej to trwało). Na końcu dodać przesianą mąkę i sok, zmiksować krótko.

Bezę rozsmarować na przygotowanych okręgach. Możecie to zrobić łyżką lub szprycą. Wstawić bezy do piekarnika (musi być dobrze rozgrzany) i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 90°C i piec przez następne 60 minut. Po tym czasie znowu zwiększyć temperaturę do 110°C i piec około 20 minut (cały proces pieczenia to 90 minut).

Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki (ja wkładam pomiędzy nie patyczek do sushi :)). Zostawić tak bezy przez całą noc.

 

Składniki na karmel:

-5 łyżek cukru

-1 łyżka masła

-50ml śmietany 30%

 

W rondelku podgrzać cukier. Jak cukier się rozpuści i będzie płynny, zacząć mieszać. Wyłączyć gaz i dodać masło, wymieszać, żeby się rozpuściło. Śmietankę lekko podgrzać i dodać do pozostałych składników (uwaga, może pryskać!). Mieszać energicznie i włączyć gaz. Podgrzewać przez około 1 minutę, a następnie odstawić do wystygnięcia. Później przełożyć karmel do lodówki na około 30 minut.

 

Składniki na krem:

-250g sera msacarpone

-250ml śmietany kremówki (30%)

-2 łyżki cukru pudru (możecie pominąć, bo beza i tak jest słodka)

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. W osobnym naczyniu rozetrzeć ser i dodawać do niego po łyżce ubitej śmietany, mieszać łyżką,. Tak postępować aż do wyczerpania składników.

 

Dodatkowo:

-1 granat (ja użyłam 1/2)

Owoc przeciąć na pół i wyjąć owoce. Najlepiej zrobić to uderzając "od góry" łyżką drewnianą. Owoce same "wyskoczą" :).

 

Wykonanie:

Na paterę położyć pierwszą bezę. Nałożyć na nią połowę kremu i połowę owoców, a następnie polać połową karmelu. Na wierzchu położyć drugą bezę i wyłożyć na nią resztę kremu, rozsypać resztę granatu i polać karmelem*.

Bezę trzymać w lodówce. 

* Wierzch można też posypać prażonymi migdałami.

 

Porada:

- Możecie użyć białka, które zostały Wam z ciasta. Wystarczy schować je do lodówki i do kilku dni je zużyć. Jesli nie chcecie używać ich w najbliższym czasie, możecie je zamrozić, a przed pieczeniem bezy wyjąć je i odmrozić.

- Podczas pieczenia możecie przykryć bezę folią aluminiową. Należy to zrobić, gdy beza będzie lekko podpieczona, wtedy nie przyklei się do folii. Dzięki temu beza pozostanie biała.

 

 

Smacznego!

torcik bezowy

 
1 , 2 , 3

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi