Pierogi

wtorek, 23 października 2012

ciasto na pierogi

 

Ostatnio robiąc pierogi z mięsem postanowiłam, że zrobię je trochę inaczej. Ciasto na pierogi zrobiłam ze starego przepisu, ale dodałam do niego majeranek, który był strzałem w dziesiątkę! Polecam!

 

Składniki na ciasto:

-300g mąki pszennej

-1/4 łyżeczki soli

-około 150ml wody (tyle, ile mąka zabierze)

-20g masła

-1 jajko

 

Mąkę wysypać na stolnicę. Wodę wlać do rondelka, dodać masło i podgrzać, aż masło się rozpuści (woda ma być ciepła, ale nie zbyt gorąca). Do mąki dodać sól, jajko i wodę z masłem i zagnieść ciasto. 

 

Składniki na farsz:

-około 1/2 kg mięsa drobiowego (ja użyłam mięsa z rosołu)

-1 marchewka

-1 cebula

-1 czerstwa bułka

-majeranek

-sól, pieprz

 

Mięso i marchewkę ugotować (chyba, że jest z rosołu, to już nie gotować :)) i zmielić w maszynce do mięsa. Następnie przełożyć do miski. Dodać podsmażoną cebulkę, i przyprawy. Bułkę zalać wodą i odczekać, aż nasiąknie. Gdy to nastąpi, wycisnąć, aby puściła wodę i dodać do mięsa, wymieszać.

 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować, wykroić kółka szklanką lub wykrawaczką, a następnie nakładać farsz i zwijać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez około 1-2 minuty (po ponownym zagotowaniu).

 

Smacznego!

pierogi z mięsem

piątek, 05 października 2012

pierogi ruskie

 

Wczoraj pół dnia spędziłam na klejeniu pierogów :) Nogi wchodziły mi w ...... :D No, ale w końcu je skończyłam i mogliśmy się zajadać :) Pierogi dość długo się klei (szczególnie jeśli ktoś tak jak ja nie spieszy się nigdzie i robi wszystko baaardzo powoli hihi), ale za to gotują się w kilka minut :) Wczoraj pomyślałam nawet, że trzeba było pójść do sklepu, kupić mrożone i ugotować haha no, ale to nie jest to samo. Domowe pierogi są o niebo lepsze! Polecam!

 

Składniki na ciasto:

-600g mąki

-2 łyżeczki soli

-około 400ml wody

-2 łyżki oleju

-2 jajka

 

Wodę podgrzać, żeby była dość ciepła (ale nie za gorąca, żeby jajko się nie ścięło :)). Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie i wbić jajka. Dodać sól, olej i wodę i zagniatać ciasto. Wodę dodaje się stopniowo i tyle, ile mąka jej wchłonie. Nie dodawać więcej wody niż to potrzebne. Moja mąka wczoraj wchłonęła około 400ml wody, ale u Was może to być mniej albo więcej, więc lepiej dodawać stopniowo.

 

Składniki na farsz:

-500g półtłustego twarogu

-700g ziemniaków 

-sól, pieprz

-1 cebula

 

Ziemniaki ugotować, odcedzić i razem z twarogiem zmielić lub przepuścić przez praskę. Dodać przyprawy. Cebulę podsmażyć i dodać do reszty składników, dokładnie zmieszać.

pierogi ruskie

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować cienko, wykrawać kółka i nakładać na środek każdego łyżeczkę farszy, zwinąć w pieroga i odkładać na oprószony mąką blat. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Gdy woda ponownie zawrze, gotować je chwilę i wyjmować, pamiętając przy tym, żeby nie układać pierogów zbyt ścisło na talerzu, bo ciepłe będą się ze sobą sklejać! Ważne, żeby pierogi mieszać drewnianą łyżką, bo metalowa może je przebić i wydostanie się nadzienie ze środka :)

Ja podaję pierogi ruskie ze skwarkami :D Uwielbiam skwarki!! Ale można też ze śmietaną lub bez niczego :)

 

Smacznego!

pierogi

 

* TUTAJ możecie zobaczyć na filmiku jak lepi się pierogi :)

piątek, 25 maja 2012

pierogi z truskawkami i jagodami

 

Za słodkimi pierogami aż tak bardzo nie przepadam, żeby je często jeść. Choć od czasu do czasu lubię :) Mój synek (jak się okazało), uwielbia takie pierożki ..... zjadł nawet więcej ode mnie :) Do zrobienia tych pierożków możecie użyć różnych owoców, a nawet warzyw czy mięs. Najważniejsze jest ciasto. Trzeba je dobrze wyrobić i wałkować cieniutko. Polecam!

 

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej (jak dacie więcej, ciasto będzie twardsze)

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

około 250ml gorącej wody (uważajcie, żeby się nie poparzyć!)

 

Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę, dodać mąkę ziemniaczaną i sól. Zrobić wgłębienie w mące i wbić do niego jajko i wodę. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i miękkie. Następnie podzielić ciasto na mniej więcej 3 części. Rozwałkować jedną część, wykrawać kółka (np. szklanką) i wkładać do środka każdej z nich truskawkę bądź jagody. Zawinąć w pierożka i docisnąć brzegi palcami lub widelcem. 

W garnku zagotować osoloną wodę. Dolać do niej około łyżeczkę oliwy. Gdy woda będzie wrzała, wrzucać po kolei pierożki i gotować kilka minut. Wyjąć pierożki i jeść! Ja polewam pierogi śmietaną, ale możecie też czekoladą, syropem, jogurtem czy czym chcecie. Mój synek zażądał sobie cukru pudru, bo jagody były kwaśne :)

 

Smacznego!

pierogi z truskawkami i jagodami

sobota, 03 marca 2012

Pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym

 
Pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym to świetne wyjście nie tylko na obiad, ale również na kolację, jeśli tylko nie jemy jej zbyt późno!
Mi wyszło 12 pierożków. Są bardzo syte, po 2 podziękowałam :)
 
Składniki na ciasto:
 
-1 kg ziemniaków
-2 jajka
-3 szklanki mąki (szklanka 250ml - mąkę zawsze dosypujemy stopniowo!)
-10 g masła
-2 łyżeczki soli
 
 
Wykonanie:
 
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy bardzo dokładnie, bądź przepuszczamy je przez praskę. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu, dodajemy do ziemniaków same żółtka, masło, sól i 2 szklanki mąki. Zagniatamy ciasto na stolnicy powoli dosypując ostatnią szklankę mąki.
 
 
Składniki na farsz:
 
-500g mięsa mielonego
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-sól
-pieprz
-papryka chilli (ja dałam sypką, ale można też posiekać i dodać świeżą)
-kilka listków mięty
-kilka listków bazyli
-gałązka rozmarynu
 
 
Wykonanie:
 
Cebulę i czosnek siekamy drobno. Na patelnię wrzucamy kawałek masła lub oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, na małym ogniu szklimy. Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem i papryką i dorzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli z czosnkiem, smażymy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy świeże ziola. Ja dodałam też odrobinę pietruszki suszonej. Wystydzić, a następnie zmiksować na drobne kawałki (ale nie na krem!).
 
 
CAŁOŚĆ:
 
Ciasto dzielimy na 4 części:
Pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym
 
Dzięki temu nie będziemy dodawać do masy zbyt wiele mąki. Ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i wykrawamy kółka o średnicy 10cm. Na połowie krążków układamy sporą łyżkę nadzienia, tak aby po bokach zostało trochę miejsca:
Pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym
 
Następnie ubijamy pianę z białek, które Nam zostały z ciasta. Pędzelkiem nakładamy pianę z białek na brzegi ciasta:
Pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym
Następnie na wierzch układamy krążek bez farszu i delikatnie dociskamy boki. Ja biorę je jeszcze w ręce i dokładniej zlepiam, ale delikatnie, żeby nie było widocznych palców.
Resztą piany smarujemy pierogi z wierzchu, a następnie posypujemy bułką tartą, przyklepujemy, żeby bułka się trzymała, odwracamy na drugą stronę i znowu smarujemy pianą z białek:
Pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym
 
I posypujemy bułką tartą:
 
Pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym
i dociskamy, żeby bułka tarta się trzymała.
Smażymy pierożki na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jak można zauważyć na zdjęciu poniżej, mi się bardzo sypała bułka tarta, dlatego trzeba na prawdę mocno ją docisnąć do ciasta, bo później będzie się szybko przypalać. Proponuję wtedy zmniejszyć płomień.
Pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym
 
 
Pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym
Smacznego!

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi