Postne

poniedziałek, 18 lutego 2013

kotlety warzywne

 

Kotlety warzywne zrobiłam pierwszy raz :) Nigdy wcześniej ich nie jadłam i nie robiłam. W środę popielcową musiałam wymyślić coś na szybkiego, a zarazem z czegoś, co miałam w domu, więc wyszły takie oto kotlety :) Jeśli chodzi o mnie, to mogę zostać wegetarianką :) Polecam!

 

Składniki:

-opakowanie warzyw mrożonych (u mnie kalafior i brokuły)

-2 marchewki

-1 woreczek ryżu (może być mniej, byleby skleiło wszystko)

-sól, pieprz

-bułka tarta

 

Marchewki obrać i pokroić w paski lub kosteczkę. Wszystkie warzywa ugotować al dente. Po ugotowaniu odcedzić i ugnieść jak ziemniaki (mogą być większe kawałki, ja ugniotłam tylko trochę). Ugotować ryż i wymieszać z warzywami. Dodać sól i pieprz, oraz 1-2 łyżki bułki tartej, wymieszać.

Formować kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony.

 

Smacznego!

piątek, 06 kwietnia 2012

śledzie w śmietanie

Dziś Wielki Piątek, a co za tym idzie? Ścisły Post! Dlatego nie jemy kurczaczka zapiekanego w sosie słodko - kwaśnym! Nie jemy też kiełbaski z grilla, ani kaczki ze śliwkami! Dziś są śledzie, ryby i podobne "potwory" :) Ja niestety nie przepadam za bardzo za rybami, dlatego te wszystkie posty są dla mnie bardzo, bardzo krzywdzące :) Jednak jem je, bo są i zdrowe i nie mogę zjeść ukochanego mięska :) W każdym razie zrobiłam śledzie w śmietanie i mam nadzieję, że i Wam posmakują.

 

Składniki:

-śledzie (ja kupuje Matjas w zalewie)

-śmietana (tyle, żeby zakryła całe śledzie)

-sól (opcjonalnie)

-pieprz

-szczypta cukru

-kilka kropli octu

 

Śledzie wyjmuję z pojemnika i lekko je obmywam. Śledzie kroję na mniejsze kawałki. Odstawiam na bok i szykuję śmietanę. Najpierw śmietanę (ja daję 12%, ale można każdą inną, prócz kremówki :D ), wlewam do miski, dodaję kilka kropelek octu, żeby ewentualne ości zmiękły, szczyptę cukru, i trochę pieprzu. Następnie mieszam, dorzucam do śmietany śledzie i odstawiam na godzinę. Po tym czasie próbuję śmietanę*. Jeśli jest ona wystarczająco słona, podaję śledzie, jeśli nie, to dosypuję jeszcze soli do smaku. 

 

* Śledzie same w sobie będą słone, a jeśli od razu damy sól do śmietany, to później wszystko będzie za słone, dlatego trzeba dać im trochę czasu. Śledzie w tym czasie "oddadzą" sól i śmietana będzie bardziej słona :)

 

Smacznego!

śledzie w śmietanie

Tagi: śledzie
20:41, gosijka , Postne
Link Komentarze (3) »

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi