Pieczywo

poniedziałek, 24 czerwca 2013

bagietki bulki do hot dogow

 

W zasadzie przepis był na bagietki, ale chciałam zrobić mniejsze, żeby móc z nich zrobić hot dogi :) Jeśli zrobicie dłuższe 'bułki', to wyjdą Wam chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz, domowe bagietki. Jeśli zrobicie krótsze,będziecie mogli je wykorzystać na różne sposoby :) Polecam!

 

Składniki:

-1 szklanka mleka

-2 łyżeczki masła

-2 łyżeczki cukru

-1 szklanka wody o temperaturze pokojowej

-8g suchych drożdży (lub 16g świeżych)

-2 łyżeczki soli

-4 szklanki mąki pszennej

 

Mleko zagotować w rondelku. Dodać masło i cukier, mieszać do rozpuszczenia. Przelać całość do dużej miski, dodać wodę i przestudzić przez około 10 minut. Następnie dodać drożdże suche, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać resztę mąki (po 1 szklance). Mieszać tak długo, aż ciasto będzie gładkie (ja użyłam miksera). Ciasto będzie lepiące.

Ciasto przełożyć do miski i zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć delikatnie ciasto z miski, przekroić na 4 (bagietki) lub 8 (bułki do hot dogów) części. Delikatnie uformować podłużne bułki / bagietki. Blaszkę posypać mąką i ułożyć na niej bułki / bagietki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Jak bagietki będą gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą* (8 - 10 razy spryskiwaczem), wstawić bagietki i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 10 minut, aż staną się rumiane.

 

* para wodna tworzy chrupiącą skórkę na bułkach / bagietkach / chlebie.

 

Smacznego!

Inspiracja - Moje Wypieki

poniedziałek, 17 września 2012

chleb pszenny

 

Kiedyś próbowałam kilkakrotnie zrobić chleb i choć wychodził, to jednak nie był taki, jakbym tego chciała. Tym razem wyszedł idealny. Smakuje lepiej niż te ze sklepu. Jest cięższy, co oczywiście świadczy o tym, że brak w nim spulchniaczy :D a wystarczy zjeść 2 kromki, żeby czuć się sytym! Do środka można dodać słonecznik, suszone pomidory, śliwki, otręby, cokolwiek chcecie (przy otrębach pewnie trzeba będzie dodać trochę więcej wody)! Chleb piekłam na mące luksusowej, dlatego można śmiało powiedzieć, że to chleb luksusowy :) Polecam! 

 

Składniki:

-7g suchych drożdży

-325ml wody (ciepłej, ale nie gorącej)

-500g mąki pszennej (użyłam luksusowej typ500)

-1 i 1/2 łyżeczki soli

 

Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać. Na początku ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, ale po chwili wyrabiania przestanie i będzie ładne, sprężyste i delikatne. Ważne jest to, żeby dobrze wyrobić ciasto, aby dostało się do środka dużo powietrza. 

Ciasto włożyć do obsypanej mąką miski i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ja przyspieszyłam ten "zabieg" i postawiłam miskę z ciastem na garnku z gorącą wodą, dzięki czemu ciasto trochę szybciej wyrosło (podobno można też włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 30°C lub do mikrofalówki na 3 minuty na najmniejszej mocy, ale mikrofalówki nie posiadam, a w piekarniku nigdy nie próbowałam). Tak wyrosło moje ciasto na garnku z wodą: (po lewej od razu po włożeniu, po prawej po 45 minutach wyrastania)

chleb pszenny

Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i złożyć w bochenek. Bardzo ważne jest składanie ciasta, dlatego pokażę Wam filmik, na którym Paulina z kotlet.tv świetnie to pokazała, możecie zobaczyć to TUTAJ

Ciasto włożyć do formy lub na blaszkę. Ja włożyłam do koszyka na chleb, ale nie jest to profesjonalny koszyk do wyrastania chleba :) To zwykły, plastikowy koszyk na chleb, którego stawiam na kolację, śniadanie na stół :) zapomniałam tylko o najważniejszym, czyli o dobrym wysypaniem mąką koszyka. Musicie to zrobić, żeby chleb wyszedł właśnie w takiej formie jak koszyk. Mój się przykleił do koszyka i zanim go odkleiłam, stracił formę :) Następnym razem będę już pamiętała :) 

Wyjąć chleb z koszyka (albo piec w formie) i ułożyć na blaszkę, posmarować mlekiem (można też roztrzepanym jajkiem) i posypać makiem (niekoniecznie). Naciąć chleb, aby zapobiec pękaniu.

Piec w 210°C przez 10 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 30-35 minut. Ja w trakcie pieczenia pryskałam wodą (ze spryskiwacza) ścianki i dno piekarnika, dzięki temu skórka chleba robi się chrupiąca.

 

Smacznego!

chleb pszenny

poniedziałek, 28 maja 2012

bulki hamburgerowe

 

Przepis na te bułki znalazłam na Kotlet tv. Są bardzo dobre, miękkie, syte i pięknie wyrastają. Świetnie się sprawdzają nie tylko jako bułki do hamburgerów, ale również na śniadania, kolacje, czy na wyjście na piknik. Paulina w swoim przepisie pisze, żeby od razu wkruszać drożdże i wyrabiać ciasto, ale dla mnie drożdże muszą wyrosnąć, więc robię rozczyn :)

 

Składniki na 12-13 bułek:

-680g mąki pszennej

-200ml mleka

-200 ml wody

-2 łyżeczki cukru

-14 g świeżych drożdży (7g suchych)

-2 łyżki roztopionego masła

-1 łyżeczka soli

 

Mąkę przesiać i wsypać do miski. Zrobić w niej wgłębienie i wlać podgrzane lekko mleko (ma być tylko lekko ciepłe, nie gorące!). Do mleko wkruszyć drożdże, dodać cukier, posypać lekko mąką po wierzchu i zostawić na około 15 minut*. Po tym czasie dodać resztę składników czyli sól, wodę a na końcu masło i wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kulę i włożyć do miski, po czym zostawić na godzinę pod ściereczką do wyrośnięcia. 

Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić i podzielić na 12-13 części. Z każdej części formować kulkę i układać na blaszce. Każdą bułkę spłaszczyć na placek i znowu odstawić na 40 minut pod ściereczką, aby bułeczki wyrosły. 

Następnie posmarować bułki posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach przez 15 minut.

* jeśli używacie suchych drożdży, nie musicie robić rozczynu, po prostu wszystkie składniki od razu umieśćcie w misce i wyrabiajcie ciasto.

 

Smacznego!

 

bulki hamburgerowe

poniedziałek, 30 kwietnia 2012

chleb z ziarnami

 

Przepis na ten chlebek dostałam jakieś 2 miesiące temu od znajomej z "młodości" :) Jednak znajoma była po imprezce i chyba podchmielona lekko źle podała mi przepis :) Dlatego też 2 razy zrobiłam ten chleb i mi nie wyszedł! Teraz usiadłam spokojnie, zastanowiłam się i zrobiłam bardziej "po swojemu", no i oto co mi wyszło :D Jestem strasznie szczęśliwa, bo choć uparcie dążyłam do celu, to jednak trochę mnie to kosztowało nerwów i czasu :) To najłatwiejszy chleb z możliwych. Polecam, bo chleb jest naprawdę dobry!

 

Składniki:

-1 kg mąki pszennej

-50 g drożdży świeżych (suchych o połowę mniej czyli 25g)

-750ml wody (letniej)

-1 łyżka soli

-1 łyżka cukru

-6 łyżek słonecznika

-6 łyżek otrębów pszennych

-3 łyżki pestek dyni

 

Mąkę przesiać i wsypać do miski, następnie zrobić pięścią dołek i wkruszyć do niego drożdże. Zalać je wodą (nie trzeba jej całej od razu wykorzystać), posypać cukrem i mąką i odstawić na około 20 minut, aż drożdże zaczną "ruszać" (z suchymi drożdżami nie musimy robić rozczynu).

Po tym czasie wymieszać mąkę z drożdżami i dodać ewentualnie resztę wody i sól. Wsypać do ciasta słonecznik, dynię i otręby pszenne i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić w misce przykryte ściereczką na godzinę do podwojenia objętości (czasami może być to dłużej zależy od pogody, pory roku czy temperatury).

Następnie przenieść ciasto do formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą (lub jeśli nie macie pod ręką bułki, kaszą manną). Foremki przykryć ścierką i znowu odstawić na godzinę. Można też posypać po wierzchu makiem lub sezamem (ja użyłam sezam).

chleb pszenny

Piekarnik rozgrzać do 150ºC. Wstawić do piekarnika chleb i piec przez około 2 godziny. Ważne, żeby po 1,5h sprawdzić czy chleb jest już gotowy (każdy piekarnik jest inny!). Jeśli skórka będzie dobrze zarumieniona, wyjmujemy chleb i studzimy.

Pamiętajcie, żeby kroić chleb zimny! Ciepły chleb będzie się kleił, rozpadał i deformował.

 

Smacznego!

chleb pszenny


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi