Obiad

poniedziałek, 13 maja 2013

schabowe z brokułami

 

Mam już dość zwykłych kotletów schabowych. Jakoś już nie mam na nie ochoty. Dlatego zaczynam kombinować coś nowego,co zmieni cały smak kotleta i dzięki czemu obiad będzie smakował lepiej :) Na pierwszy rzut poszły brokuły. Kotlety z "niespodzianką" są fantastyczne! Polecam!

 

Składniki:

-brokuły

-piersi kurczaka (ja miałam jedną podwójną)

-bułka tarta

-jajko

-mąka pszenna

-sól, pieprz

 

Brokuły umyć i lekko podgotować (około 5 minut). Następnie podzielić na mniejsze kawałki (takie, które zmieszczą się w kotlecie).

Piersi kurczaka umyć i przekroić w pół. Usunąć ewentualnie kostki. Każdą pierś rozbić dość cienko i posypać solą i pieprzem. Następnie na każdego kotleta położyć brokuły i złożyć mięso na pół. 

Do miski wbić jajko, dodać odrobinę wody i dobrze roztrzepać. Na jeden talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą. Panierować kotlety (mąka - jajko - bułka) i smażyć z obu stron do zarumienienia. 

 

Smacznego!

piątek, 26 kwietnia 2013

hasselback

 

Ziemniaki pieczone hasselback. Cóż mogę o nich powiedzieć? Są smaczne, ładnie wyglądają, ale żeby zrobiły furorę? Chyba nie. W każdym razie pewnie goście byliby zachwyceni, gdyby takowe znalazły się na stole pomiędzy mięsem a surówkami :) Ja podałam do nich pieczonego kurczaka, ale można do nich dodać różnego rodzaju mięsa, ryby ... W końcu to pieczone ziemniaki :) Przepis znalazłam TUTAJ, ale i tak zrobiłam po swojemu :)

 

Składniki:

-ziemniaki (ja miałam 13)

-3 ząbki czosnku

-sól, pieprz, czerwona papryka (w proszku)

-majeranek, zioła prowansalskie

-masło (na oko wyszło mi 80-100g) 

-olej

 

Ziemniaki obrać i każdy kroić w cienkie paski, nie dociągając noża do samego dołu. Najlepiej położyć ziemniaka na drewnianej łyżce i wtedy kroić, dzięki temu boki łyżki zatrzymają nóż i nie przekroimy ziemniaka w całości :) Następnie ziemniaki opłukać zimną wodą, zwracając uwagę na to, aby woda dostała się pomiędzy szczelinki (plasterki nie będą się wtedy sklejać). Zagotować wodę w garnku i włożyć do niego ziemniaki. Gotować 5-10 minut.

Po tym czasie wyjąć ziemniaki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek obrać i wrzucić do ziemniaków (gdzieś pomiędzy). Ziemniaki polać oliwą (niedużo) i posypać przyprawami i ziołami. Na końcu pokroić zimne masło w kostkę i ułożyć na ziemniakach. 

Piec* w 180°C przez około 40-50 minut.

* Ja piekłam najpierw pod przykrywką, a po około 15-20 minutach zdjęłam ją, żeby zrobiła się chrupiąca skorupka.

 

Smacznego!

ziemniaki pieczone hasselback

niedziela, 20 stycznia 2013

quiche z mięsem mielonym

 

Pierwszy raz spróbowałam zrobić quiche i teraz wiem, że będę robić częściej! To świetny sposób na "inni" obiad. W końcu każdemu nudzą się ziemniaki i zupy :) To tarta tylko, że wytrawna :) Świetna! Polecam!

 

Składniki na farsz:

-500 g mięsa mielonego

-1 papryka czerwona

-1 cebula

-1/3 ogórka zielonego

-sól, pieprz, majeranek (możecie dodać ulubione przyprawy do mielonego)

-około 200 - 300 g sera żółtego (na wierzch)

 

Składniki na sos:

-5 łyżek kwaśnej śmietany

-1 jajko

-1 łyżka ziół prowansalskich 

 

Cebulę posiekać i wrzucić na patelnię. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć razem. Mięso mielone wymieszać z przyprawami i dodać do cebuli z papryką, podsmażyć przez około 10 minut. Ostudzić.

Jajko rozkłócić ze śmietaną i ziołami, wymieszać z ostudzonym mięsem.

 

Składniki na ciasto:

-250 g mąki

-125 g masła

-1 żółtko

-60-70 ml wody

 

Mąkę wsypać do miksera, dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować (można też po prostu posiekać). Następnie dodać żółtko i wodę i wyrobić ciasto. Uformować kulę i owinąć folią spożywczą, po czym włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować i włożyć do formy na tartę. Na wierzch położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć kulkami (specjalnymi do pieczenia) lub grochem/fasolą. Piec w 180°C przez 12 minut.

Ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć folię z grochem i nałożyć farsz mięsny. Na to nałożyć kawałki ogórka (ja ogórka skrobię obieraczką, żeby były dość cienkie plastry) i posypać obficie serem. Piec jeszcze przez około 30 minut w tej samej temperaturze.

 

Smacznego!

wtorek, 13 listopada 2012

nadziewana papryka

Nadziewana papryka ...... cóż można o niej powiedzieć? Nie każdy za nią przepada, ale wiem, że ma zwolenników. Ja lubię ją zjeść od czasu do czasu, ale niezbyt często. Ostatnio jadłam ją na obiad, a że zostało kilka, to na kolację zjadłam, ale już więcej nie popełnię tego błędu, bo cały wieczór papryka leżała mi na żołądku :) Czułam się źle, więc odradzam jedzenia papryki na wieczór :D W każdym razie polecam na obiad :)

 

Składniki:

-500g mięsa mielonego

-1/2 cebula

-1 woreczki ryżu

-sól, pieprz

-około 5 papryk (w zależności od wielkości)

 

Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Mięso przełożyć do miski, a cebulę posiekać i podsmażyć. Zimny ryż dodać do mięsa razem z cebulą i dobrze wymieszać. Dodać sól i pieprz. 

Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i nałożyć do środka nadzienie (uważać, żeby nie pękła!). Nafaszerowane papryki włożyć do naczynia żaroodpornego i delikatnie polać (po wierzchu) olejem.

Piec w 180°C przez około 40 minut (na wierzchu farszu powinna zrobić się klasyczna, ciemniejsza warstwa).

 

Smacznego!

papryka nadziewana

sobota, 03 listopada 2012

roladki z kurczaka

 

Już kiedyś robiłam takie roladki, a w sumie podobne. Możecie zobaczyć je tutaj. Tym razem pomyślałam, że zrobię podobne, ale nie identyczne :) W smaku są bardzo podobne, ale tym dużo "słodyczy" dodaje kukurydza :D Uwielbiam kukurydzę i żałuję, że dałam jej tak mało do środka :) W każdym razie roladki są pyszne! No i zdrowe, bo przecież gotowane :D Polecam!

 

Składniki:

-2 piersi z kurczaka

-1- 2 marchewki

-1 cebula

-papryka czerwona

-kukurydza

-sól, pieprz, curry

 

Piersi kurczaka (lub indyka jak wolicie), umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na kilka części (przeciąć na połówki). Każdą część rozbić tłuczkiem (jak na kotlety schabowe), po czym posolić, popieprzyć i posypać lekko przyprawą curry. Marchewkę ugotować (ma być na pół miękka) i ostudzić. Paprykę pokroić w paski, cebulę w kosteczkę, a marchewkę w krążki. Na każdym "placku" kurczaka położyć trochę cebuli, marchewki, papryki i kukurydzy. Zwinąć w roladki.

Roladki ułożyć osobno na kawałkach folii spożywczej i zwinąć w "cukierka". Obydwa końce związać nitką. Do garnka wlać wodę (ja użyłam dużego, bo aż 5l garnka :)) i zagotować. Do gotującej się wody włożyć roladki i gotować około 30-40 minut. 

Po tym czasie wyjąć roladki z folii i podawać. Ja do nich podałam sos grzybowy :D 

 

Smacznego!

roladki z kurczaka

 
1 , 2 , 3 , 4

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi