Lody

środa, 28 sierpnia 2013

lody twix

 

Pyszne lody z pysznym Twixem. Lody domowe są moimi ulubionymi. Ciekawa jestem jak Wam smakują? Wolicie zrobić sami lody w domu, czy raczej kupić w sklepie? Jak byłam w ciąży to wieczorem zjadałam 500 ml lodów :) Teraz się trochę ograniczam, ale wciąż lubię :) Ostatnio zasmakowały mi lody z Nesquikiem, dlatego teraz też go trochę dodałam. Polecam!

 

Składniki:

-500 ml śmietany kremówki

-1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego

-1 Twix

-2 łyżki kakao (słodzonego typu Nesquik)

 

Zimną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec dodać mleko skondensowane i wymieszać do połączenia składników (można mikserem). Masę podzielić na 2 części.

Twixa pokroić na małe kawałki i dodać go do jednej z mas, wymieszać. Do drugiej dodać kakao i zmiksować krótko.

Obie masy przełożyć do pojemnika na lody (ja najpierw wlałam masę z Twixem, a na nią (wzdłuż pojemnika po środku) masę kakaową), i włożyć do zamrażalnika na całą noc.

 

Smacznego!

lody z twix

piątek, 16 sierpnia 2013

lody z nesquikiem

 

Te lody zrobiłam już przed wyjazdem, ale z racji tego, że nie miałam możliwości "wrzucenia" ich na bloga, to przedstawiam je Wam dopiero dziś. 

Inspiracją były dla mnie nowe lody Big Milk Nugat. Czułam w nich smak Nesquika, więc postanowiłam to wykorzystać w kolejnych lodach domowych. Rzeczywiście udało się. Lody są bardzo podobne w smaku (w moich występuje dodatkowo Snickers). Gorąco Wam polecam, szczególnie, że mają wracać upały :)

 

Składniki:

-500 ml śmietany kremówki 30%

-1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego

-3-4 łyżeczki Nesquik-u

-1 Snickers

 

Śmietanę ubić na sztywną masę, dodać mleko skondensowane i zmiksować chwilkę (do połączenia składników). Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać posiekanego Snickersa, a do drugiej Nesquik, wymieszać obie masy w miskach (w razie potrzeby dodać więcej Nesquika). Do pojemniczka na lody nakładać po łyżce masy ze Snickersem i z Nesquikiem, na zmianę (jedna masa na drugą). Po wyłożeniu obydwu mas, pojemniczek z lodami włożyć do zamrażalnika na kilka godzin (najlepiej na noc).

 

Smacznego!

niedziela, 19 maja 2013

lody michałkowe

 

Fantastyczne lody, które z pewnością skradną Wasze serca :) Bardzo lubię Michałki, więc postanowiłam zrobić z nimi lody :) Pomysł okazał się być trafiony, bo lody są pyszne! Wszystkim bardzo smakowały. Nie wygrały jednak wciąż z lodami ze Snickersem :) Choć jak dla mnie są na równi :D Polecam!

 

Składniki:

-500 ml śmietany kremówki

-250 ml  mleka skondensowanego słodzonego

-3 białe Michałki 

 

Śmietanę ubić na sztywną masę (pamiętajcie, że musi być dobrze schłodzona). Na koniec dodać mleko skondensowane i trochę zmiksować (do połączenia składników). Michałki pokroić na małe kawałeczki, a następnie dodać do masy i wymieszać łyżką. 

Masę przelać do pojemnika na lody (może być zwykły plastikowy pojemnik z pokrywką) i wstawić do zamrażalnika na dobrych kilka godzin (ja zawsze wstawiam na całą noc).

 

Smacznego!

wtorek, 07 maja 2013

lody miętowe

 

Bardzo orzeźwiające lody. Po dodaniu soku miętowego lody nabrały lekkiego zielonego koloru. Jeśli chcecie bardziej żywe kolory,możecie dodać barwnik, choć uważam, że to całkowicie zbędne. W końcu najważniejsze jest to, żeby lody smakowały, a nie tylko ładnie wyglądały :)

Jak smakują lody? Moje są bardzo miętowe. Są delikatne, aksamitne, orzeźwiające i słodkie :) Polecam!

 

Składniki:

-500 ml śmietany kremówki (30%)

-1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego

-około 3 kostki czekolady mlecznej (lub gorzkiej)

-około 15 listków mięty

-2 łyżki syropu miętowego (ja użyłam syrop barmański)

 

Listki mięty umyć i lekko rozgnieść w palcach. Włożyć do miski i zalać śmietaną kremówką. Miskę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie dokładnie odsączyć.*

Śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec dodać mleko (wlewając powoli i miksując cały czas) i chwilkę zmiksować do połączenia składników. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do masy, wymieszać łyżką. Na sam koniec wlać syrop miętowy, wymieszać i sprawdzić czy wystarczy (można dać więcej, albo mniej, jak Wam pasuje).

Masę przelać do pojemnika na lody (może być zwykły,plastikowy pojemnik z pokrywką) i wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 12 godzin.

 

* jeśli nie macie świeżej mięty możecie pominąć ten krok i zwyczajnie na koniec do masy dodać więcej syropu miętowego. Pamiętajcie jednak, że lody wtedy będą słodsze, ponieważ syrop jest bardzo, bardzo słodki :)

 

Smacznego!

lody miętowe

niedziela, 26 sierpnia 2012

lody czekoladowe

 

Za lodami czekoladowymi nie przepadam, ale te są całkiem dobre. Zwolennicy czekoladowych lodów będą zachwyceni! Zrobiłam je dla Braci, którzy lubią taki smak lodów :) Polecam!

 

Składniki:

-500ml śmietany kremówki

-250ml mleka skondensowanego słodzonego

-3-4 łyżki kakao (w zależności od upodobań)

 

Zimną kremówkę ubić na bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodać mleko i zmiksować. Dodać kakao i również chwilę miksować. Jeśli według Was jest zbyt mało kakao, możecie go dodać. Najlepiej dodawać go partiami, żeby wiedzieć ile wystarczy. Lody mrozić przez minimum 6 godzin w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Smacznego!

 

lody kakaowe

Tagi: kakao lody
10:14, gosijka , Lody
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi