Dla dzieci

niedziela, 28 lipca 2013

pianki w czekoladzie

 

Na urodzinach Nikosia pojawiły się te oto pianki. To świetny wybór na kinderbal! Dzieci za nimi przepadają, a jak się je ozdobi czekoladą i posypie kolorową posypką, to się w nich zakochują :) Mi się też podoba ten sposób dekoracji, bo nie dość, że smakuje prawie wszystkim (niektórzy dorośli już z nich wyrośli :)), to jeszcze pięknie prezentuje się na stole. Wykonanie jest bardzo proste, ale trochę czasochłonne :) Polecam!

 

Składniki:

-pianki marshmallow (ja kupiłam w Biedronce, bo mają ciekawe wzory)

-około 50g czekolady* (ja użyłam gorzkiej)

-kolorowa posypka

-wykałaczki

-ananas

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej**. Posypkę kolorową wsypać do małej miseczki. Pianki nabić na wykałaczki i zanurzać w roztopionej czekoladzie (ewentualnie na łyżkę nabrać czekolady i robić na piankach zygzaki). Piankę potrzymać nad miseczką lub kubeczkiem, poczekać aż nadmiar czekolady ścieknie. Następnie posypać po wierzchu kolorową posypką i wbić wykałaczki z piankami w ananasa (może to być też inny "reprezentacyjny" owoc :)). Odstawić pianki do stężenia czekolady.

 

* Jeśli będziecie robić jedynie zygzaki na piankach, powinno Wam wystarczyć 50 g czekolady. Jeśli chcecie wszystkie pianki obtaczać dokładnie w czekoladzie, to użyjcie więcej.

** Czekoladę najlepiej topi się w plastikowej lub w szklanej miseczce nad parą wodną (miska nie może dotykać wody!).

 

Smacznego!

pianki dla dzieci

Inspiracja - Smakołyki Alergika

sobota, 13 lipca 2013

angry birds z masy plastycznej

 

W czwartek Nikoś skończył 4 latka. Z tej okazji jutro odbędzie się imprezka, na którą Nikoś zażyczył sobie tort z Angry Birds. Mama niewiele myśląc popędziła po masę plastyczną i zaczęłam wczoraj robić figurki. To był dobry pomysł, ponieważ zrobienie 5 ptaszków, 1 procy i 4 świnek zajęło mi 4,5 godziny .... Sama praca nie była na tyle trudna (naprawdę! To tylko tak strasznie wygląda :)), jednak samo barwienie masy pożarło sporo czasu. Po pierwsze, posiadam tylko podstawowe kolory barwników (więc musiałam łączyć np. niebieski z żółtym, żeby uzyskać zielony, albo czerwony z żółtym, żeby mieć pomarańczowy), a po drugie, trzeba sporo wyrabiać, żeby uzyskać jakiś kolor :) No, ale czego nie robi się dla dzieci :)

 

figurki angry birds

Do wszystkich ptaszków wykorzystałam słomkę (dość szeroką - idealna będzie ta z Mc Donald's:)) i narzędzie do dekoracji, ostro zakończone z obu stron (takie jak TUTAJ pod numerem 5) - np. do zaznaczenia linii na białym ptaszku lub do wykończenia dziobów. Część białej masy rozwałkowałam cienko i wycięłam słomką oczy (dla wszystkich ptaszków i świnek), a także rumieńce dla tego ptaszka wyżej.

angry birds z plasteliny

Źrenice oraz brwi narysowałam jadalnym mazakiem (można to zrobić z masy cukrowej). Wszystkie ptaszki (jak i świnki) robi się w bardzo podobny sposób, tylko czasami zmieniają się "włosy", ogonek (u ptaszków) czy uszy i pyszczek (u świnek). Dlatego warto sugerować się zdjęciami :)

angry birds

Świnkom też zrobiłam oczy na wielkość słomki, a pyszczki trochę większe, które wycięłam końcówką cukierniczą 9MM.

angry birds jadalne

W poniedziałek ukaże się post z tortem Angry Birds :) 

Pozdrawiam,

gosijka

poniedziałek, 03 czerwca 2013

ślimaczki z rolady

 

Dzieci lubią takie zabawne ciasteczka, ciasta ... Mojemu synkowi bardzo się spodobały, ale z racji choroby początkowo nie chciał ich jeść :) Później zjadł i mu smakowały :D Z kolei bratanica śmiała się, że teraz możemy mówić, że jedliśmy już ślimaki :) Polecam!

 

Składniki na biszkopt:

-3 jajka

-2 łyżki cukru

-3 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

-16 g cukru wanilinowego 

 

Białka ubić na pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie wrzucać pojedynczo żółtka i miksować cały czas. Obie mąki z proszkiem przesiać i dodać do masy, miksując.

Formę do pieczenia (28cm x 34cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w 180°C przez 8-10 minut.

Czystą ściereczkę położyć na blacie i posypać 16 g cukru wanilinowego po całej powierzchni. Po upieczeniu biszkopta, złapać za papier do pieczenia (od razu) i położyć go górą do dołu na ściereczce. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką. Najpierw z jednej strony zwinąć jeden raz (max 2), a następnie z drugiej strony zwinąć resztę ciasta (od razu będzie to przypominać ślimaczka).

 

Składniki na krem truskawkowy:

-250 g sera mascarpone

-2 saszetki (około 3 łyżki) napoju mlecznego Kruger (może też być Nesquik truskawkowy)

 

Składniki wymieszać ze sobą.

 

Dodatkowo:

-kropelki czekoladowe

-czekolada

 

Ja czułka zrobiłam krojąc czekoladę na mniejsze (prostokątne) kawałki. Można spróbować też stopić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie na folii narysować czułka. Mi to jednak nie wyszło, bo gdy próbowałam je wbić w ślimaczka, to mi się topiła czekolada i nie dałam rady włożyć :) 

Wykonanie:

Roladę po ostudzeniu rozwinąć, nałożyć krem i rozprowadzić na całej długości, zwinąć ponownie w ten sam sposób co poprzednio. Oczy (kropelki czekoladowe) przykleić roztopioną czekoladą do rolady, a następnie powbijać czułka.

 

Smacznego!

ślimaczki rolada

Inspiracja Izaa_a

czwartek, 18 kwietnia 2013

lyzeczki czekoladowe

 

Łyżeczki specjalnie dla dzieci. Oczywiście, że i dorosłym się spodobają, ale dzieci będą zachwycone. Takie słodkości można przygotować nie tylko na kinderbal, ale nawet jako słodką przekąskę po obiedzie :) Mój Synek w 15 minut zjadł 5 łyżeczek :) Nie ma tam dużo czekolady, dlatego na to pozwoliłam :D Polecam!

 

Składniki:

-czekolada mleczna (ja zużyłam około 1/3 tabliczki)

-kolorowa posypka

-łyżeczki (takie plastikowe jak na grilla)

 

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną*. Gdy już będzie rozpuszczona, nakładać ją na łyżeczki (około 1/3 łyżeczki wystarczy na jedną porcję). Następnie posypać po wierzchu czekolady kolorową posypkę (co tylko macie, ważne żeby było kolorowo) i zostawić na jakiś czas, aż czekolada zastygnie.

* Pamiętajcie, że najlepsza do rozpuszczania czekolady jest szklana lub plastikowa miseczka. Rozpuszczając czekoladę nad parą miseczka nie może dotykać wody!

 

Smacznej zabawy! :)

czekoladowe łyżeczki

 

Inspiracja Ślubclick

niedziela, 03 lutego 2013

Zygzak kinderbal

Oj działo się od piątku ..... Pojechałam z Nikosiem na urodziny Synka kuzynki. W piątek miałyśmy wszystko przygotować, a w sobotę był imprezka. Najpierw Zygzak. I tu pojawił się problem. Zrobiłyśmy lukier plastyczny, ale że miałyśmy małą powierzchnię do wałkowania, to ciągle podsypywałyśmy cukrem pudrem i cały czas się przerywał (był cienki), więc w końcu zaczął się kruszyć. Nie dało nic dodawanie oleju czy glukozy (dzięki niej masa nie kruszy się). W końcu w piątek o 1.30 w nocy Kasia rzuciła wszystko do kosza i poszłyśmy spać. Rano się obudziłyśmy i zrobiłyśmy krem budyniowy o kolorze różowym :) Dlaczego taki kolor? Dlatego, że barwnik nam się skończył i nie miałyśmy nic, co by zabarwiło. Nawet kuzynka poszła kupić sok (taki do rozcieńczania) o smaku truskawkowym, ale i on nie dał rady. Więc Zygzak jest różowy. Na szczęście dzieci nie zwróciły na to uwagi, ale brak rury wydechowej był już problemem :) Miałyśmy spory ubaw podczas Naszej "pracy", z czego jestem zadowolona :D Z kolei sówki wyszły bez problemów, oprócz tego, że czekolada po rozpuszczeniu się masła zbiła się i zrobiła się twarda. Na szczęście po dodaniu oleju wszystko wróciło do normy i mogłyśmy działać. Tak więc kinderbal uważam za bardzo udany!

Dziś podaję przepis na babeczki sówki. Są bardzo fajne, takie akurat dla dzieci. Polecam!

 

Składniki na czekoladowe babeczki:

-130g masła

-1/2 szklanki cukru

-2 jajka

-3/4 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki kakao

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 łyżeczki cukru z wanilią (lub odrobinę dowolnego ekstraktu)

-3 łyżki mleka

 

Ciepłe (w temperaturze pokojowej) masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier. Miksując dodawać pojedynczo jajka. Dodać resztę składników i wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach).

Ciasto nakładać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Piec w 180°C przez 20 minut.

Po ostudzeniu odciąć wierzchołki babeczek, żeby były płaskie.

Dodatkowo:

- markizy czekoladowe z białym kremem

- 100g czekolady mlecznej (można dać gorzkiej)

-1 łyżka masła

- draże m&m's

Markizy podzielić na pół (1 część z kremem, druga bez).

Czekoladę z masłem rozpuścić nad parą (jeśli zacznie się zbrylać, dodać olej i wymieszać). Na upieczone, zimne babeczki nakładać około pół łyżeczki czekolady i rozprowadzić na całym wierzchu. Następnie markizy układać kremem do góry, dociskając lekko, żeby się przykleiły dobrze do czekolady. Między "oczami" przykleić kolorowe draże (dzioby), a na biały krem nałożyć kropelkę czekolady i przykleić źrenice. 

 

Smacznego!

babeczki sowy sówki

 
1 , 2 , 3

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi