Wielkanoc

piątek, 15 marca 2013

jajka z galaretki

 

Bardzo proste i efektowne jajka na Święta. Przepis już w zeszłym roku zaciągnęłam od Broni. U mnie jajka zrobiły wielką furorę! Nikoś był zachwycony :) Robi się je bardzo łatwo, ale wcześniej trzeba uzbierać sobie wydmuszki. Ja robiąc jajecznicę zostawiałam sobie wydmuszki, bo tak było najłatwiej. Polecam!

 

Składniki:

-galaretki owocowe

-wydmuszki z jajek

 

Robiąc wydmuszki należy zrobić dość dużą dziurę (przez małą ciężko wyjąć jajko), tylko z jednej strony (z tej szerszej)*!

Wydmuszki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. 

Wydmuszki włożyć do pojemnika na jajka (tam sobie będą bezpiecznie stały).

1 Opakowanie galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, napełnić nią wydmuszki.

Galaretki wstawić do lodówki, aby dobrze stężały. Następnie lekko ostukać "jajka" i obrać ze skorupki. Na galaretce zostanie cienka błonka (z wydmuszek), łatwo ją zdjąć pod zimną wodą.

* ja zrobiłam średniej wielkości dziurki, ostukując nożem skorupkę, a następnie poruszając jajkiem nad miską, aby wyleciało. Jeśli zrobicie większe dziurki, nie będziecie mieć problemu z wyjęciem jajka.

 

Smacznego!

sobota, 07 kwietnia 2012

gniazdka wielkanocne

Już dawno temu zauważyłam, że ludzie na Wielkanoc robią takie gniazdka. Każdy robi je trochę inaczej, ale stałym składnikiem w nich wszystkich jest czekolada i jajeczka (czekoladowe lub cukrowe). Zainspirowana tymi przykładami sama wzięłam się za robotę i oto co mi wyszło :) Polecam zrobić coś takiego, to fajna zabawa.

 

Składniki:

-makaron "gniazdka" (ja miałam 6 sztuk)

-około 100g czekolady gorzkiej bądź mlecznej (ja dałam mleczną)

-cukrowe lub czekoladowe jajeczka

 

Makaron delikatnie włożyć do gotującej się, nieosolonej wody. Gotować kilka minut (około 4-5), żeby makaron dało się zjeść, ale też żeby łatwo się go wyjmowało z wody. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy delikatnie gniazdka z wody i układamy na papierze do pieczenia, którego wcześniej wysmarujemy delikatnie oliwą. 

Nad parą roztapiamy czekoladę. Pamiętajcie, że podczas topienia czekolady, miska z ową czekoladą nie może dotykać wody! Każde zetknięcie z wodą lub parą wodną spowoduje ścięcie się czekolady! Dlatego wlewamy wrzącą wodę na przykład do garnka, kładziemy na niego miseczkę (najlepiej plastikową lub szklanką), a do miski wrzucamy połamaną czekoladę. Od czasu, do czasu mieszamy. Jak czekolada się stopi, polewamy nią delikatnie zimne i suche gniazdka. Można też "pomalować je" pędzelkiem - ja tak zrobiłam, bo było łatwiej i czekolada się nie zmarnowała :)

Tak przygotowane gniazdka odstawiamy na bok, aby czekolada zastygła, a później wkładamy do lodówki. Jeśli włożymy niezastygniętą czekoladę do lodówki, to może zrobić się na niej biały, nieestetyczny nalot.

Po wyjęciu układamy na gniazdkach jajeczka (ja użyłam tych czekoladowych).

 

Smacznego!

 

gniazdka wielkanocne

niedziela, 18 marca 2012

zajączki wielkanocne

 

Niebawem Święta Wielkanocne, więc wielu z Was pewnie zastanawia się jakie smakołyki przygotować na te dni. Ja od siebie mogę zaproponować Zajączki Wielkanocne, których przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a w smaku są naprawdę pyszne!

 

Składniki:

- 130g masła (miałkiego)

- 2 jajka

- 3/4 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 opakowanie (40g) cukru z wanilią (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)

- 2 łyżki mleka

 

Masło w temperaturze pokojowej włożyć do miski miksera i miksować, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią, cały czas miksując. Na koniec wrzucamy pojedynczo jajka (krótko miksując po każdym wrzuconym jajku). Dodajemy do masy mleko i przesianą mąkę z proszkiem, mieszając już łyżką. Foremki smarujemy oliwą i posypujemy lekko mąką. Wkładamy masę do foremek (ja kupiłam kilka dni temu w Tesco), do połowy ich wysokości. Pieczemy "zajączki" w 180ºC przez około 15 minut (do suchego patyczka). 

Składniki na nadzienie:

- 100g czekolady 

lub

- Nutella

Ja użyłam czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, ale to nie był dobry pomysł, bo ta mi wyciekała ze szprycy, dlatego mogę zaproponować bardziej "zbitą" Nutellę. W każdym razie roztopioną czekoladę bądź Nutellę nakładamy do szprycy cukierniczej. Zajączki przekładamy na "brzuszki" i wbijamy szprycę mniej więcej w środek każdego zajączka (jeszcze lekko ciepłego), nadziewając czekoladą.

Smacznego!

zajączki wielkanocne


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi