Serniki

czwartek, 22 sierpnia 2013

sernik czekoladowy

 

Kiedyś nie lubiłam ani serników, ani ciast czekoladowych. Teraz jest inaczej. Odkąd zaczęłam je robić sama, zaczęły mi smakować :) Nie żebym się przechwalała, ale te z cukierni zazwyczaj były suche. Ten sernik bardzo mi smakuje (szczególnie spód brownie). Polecam!

 

Składniki na spód brownie:

-100 g masła

-80 g czekolady mlecznej (można użyć gorzkiej)

-1 szklanka drobnego cukru

-2 jajka

-100 g mąki pszennej

 

Do rondelka włożyć masło i czekoladę. Podgrzewać mieszając co jakiś czas, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sos zdjąć z ognia i ostudzić.

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Powoli dolewać sos czekoladowy (może być lekko ciepły). Na koniec dodać mąkę i zmiksować.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wylać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika.

W trakcie pieczenia spodu, przygotować masę serową:

 

Składniki na masę serową:

-1 kg twarogu 3-krotnie mielonego

-4 jajka

-1 i 1/3 szklanki cukru (możecie dodać mniej)

-1 opakowanie proszku budyniowego czekoladowego

-2 łyżki mąki pszennej

 

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia składników (nie miksować zbyt długo, żeby masa nie zrobiła się zbyt rzadka). Masę delikatnie przelać na upieczony wcześniej spód*. Piec w 170 stopniach przez kolejne 60 minut.

Sernik po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku. Następnie przełożyć go do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

* Masę należy przelać bardzo delikatnie, żeby spód brownie nie opadł.

 

Smacznego!

sernik czekoladowy

piątek, 31 maja 2013

sernik banoffee

 

Jeden z lepszych serników jakie jadłam. Jest puszysty, delikatny i bardzo, bardzo smaczny! Ja na wierzchu posmarowałam go dość małą warstwą kajmaku, bo nie chciałam, żeby był zbyt słodki. Polecam!

 

Składniki na spód:

-120g herbatników

-50g masła

 

Herbatniki zmiksować w malakserze na piasek, dodać roztopione masło i zagnieść. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wysypać ciasteczka. Dokładnie zakryć całe dno (ja dociskałam też do boków, żeby później ser się nie wylewał) i wstawić do lodówki na 30 minut.

 

Składniki na masę serową:

-500 g zmielonego twarogu (co najmniej 2-krotnie mielonego)

-250 g sera mascarpone

-2/3 szklanki cukru

-4 jajka

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-400 g dulce de leche (masa karmelowa)

 

Jajka wbić do miski, zmiksować i dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Po łyżce dodawać twaróg i ser, miksując po dodaniu. Na koniec zmiksować tak, aby pozbyć się grudek. Masę podzielić na dwie części, z której jedna będzie lżejsza o 100 g (ja wcześniej zważyłam samą miskę, a później odjęłam tą wartość, dzięki czemu wiedziałam ile masy rzeczywiście mam odłożyć).

Do lżejszej masy dodać 200 g masy karmelowej, zmiksować do połączenia.

Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Na schłodzony spód wylać masę serową kajmakową, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec przez 30 minut, po czym wyjąć i na górę wyłożyć białą masę serową łyżka po łyżce, wyrównać. Piec jeszcze przez 1 godzinę w 150ºC. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić sernik (żeby uniknąć gwałtownej zmiany temperatury). 

Po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

 

Dodatkowo:

-3 banany

-250 ml śmietany kremówki

-1 łyżka cukru pudru

-3 kostki czekolady mlecznej

 

Sernik położyć na paterę. Pozostałą masę karmelową podgrzać w puszce (włożyć puszkę do rondelka z gorącą wodą). Mieszać i czekać, aż stanie się rzadszy. Następnie posmarować nią boki i wierzch sernika (ja użyłam może 100 g kajmaku).

Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie czarniały. Ułożyć je na wierzchu sernika.

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na banany. Na górę zetrzeć czekoladę (na grubej tarce).

Ciasto przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!

sernik kajmakowyInspiracja Moje Wypieki

czwartek, 14 czerwca 2012

sernik ze snickersem

 

Ten sernik jest po prostu pyszny! Zrobiłam go pierwszy raz, ale już wiem, że będę robić go częściej! Moja Mama często kiedyś robiła serniki na zimno, mi wtedy jakoś nie podchodziły, ale widocznie zmieniły mi się kubki smakowe, bo teraz mogę jeść i jeść :) Polecam!

 

Składniki:

-700g twarogu 3-krotnie mielonego

-1 łyżka soku z cytryny

-125ml śmietany kremówki

-200g cukru

-2 czubate łyżeczki żelatyny (można dać więcej, sernik będzie sztywniejszy)

-truskawki (około 10 sztuk)

 

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, odstawić do ostygnięcia (nie musi być całkowicie zimna). Twaróg zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i kremówką.  Dodać żelatynę i miksować kilka chwil, uważając, żeby nie powstały grudki. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy pokrojonego na maleńkie kawałki Snickersa i wlewamy do okrągłej foremki. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na około 30 minut, żeby później wylać na to drugą masę, w innym wypadku kolory mogą się zmieszać). W tym czasie zmiksować 1,5-2 banany i wmieszać je do drugiej połowy masy, odstawić na chwilę. Masę bananową wylać na masę ze Snickersem i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Na wierzchu ułożyć truskawki, a na środek zetrzeć czekoladę (ja miałam akurat mleczną czekoladę z wiórkami kokosowymi).

 

Smacznego!

sernik ze snickersem

poniedziałek, 12 marca 2012

sernik

 

Pyszny, lekki sernik! Wyśmienity jest! Kiedyś do serników nie podchodziłam, a teraz? Obawiam się, że nie potrafię odejść! Jest naprawdę bardzo dobry! Ciasto jest leciutkie, a masa serowa słodka i waniliowa .... mmmmm pycha!

 

Składniki na ciasto:

-1 szklanka mleka

-125g masła

-2 łyżki kakao (ja daję płaskie, można z czubek jeśli lubicie mocno kakaowe ciasta)

-3/4 szklanki cukru

-50g czekolady gorzkiej

-2 szklanki mąki pszennej

-1 łyżeczka sody

-3 jajka (białka osobno)

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, kakao, cukier i czekoladę i podgrzewamy chwilę, aż wszystko się roztopi i połączy. Następnie ściągamy rondelek z ognia i studzimy. Ja wkładam rondelek do większej miski z zimną wodą, wtedy szybciej wystyga. Po ostygnięciu dodajemy żółtka i przesianą mąkę z sodą. Miksujemy minutkę, tylko, żeby składniki się połączyły. Białka na razie odstawiamy.

 

Składniki na masę serową:

-750g twarogu (ja daję Mlekovita)

-4 jajka (białka osobno)

-2/3 szklanki cukru

-1 łyżka mąki pszennej

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

-50g masła (ja topię i zimne dodaje do masy)

Do miski wrzucam twaróg, dodaję cukier, mąki, żółtka, cukier z wanilią i masło i wszystko miksuję kilka chwil, aż wszystko się połączy. Następnie białka z ciasta i masy serowej łączę i razem ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę dzielę na pół. Jedną połowę daję do masy serowej, drugą do ciasta i wszystko delikatnie mieszam. Następnie blachę wykładam papierem do pieczenia. Na dno wylewam połowę masy czekoladowej, a na nią łyżką wykładam masę serową. Tworzę spore placki z masy serowej, które później znowu zakrywam masą czekoladową i tak aż do wyczerpania mas. 

Sernik piec w 175 stopniach C przez 60 minut.

Smacznego!

sernik


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi