Napoje

sobota, 27 lipca 2013

koktajl jagodowy

 

Witajcie po dość długiej nieobecności :) Jeśli lubicie truskawki i jagody, to ten koktajl z pewnością Wam przypadnie do gustu. Jest bardzo dobry, mocno jagodowy (słabo czuć truskawki, ale jednak są :)) i słodziutki :D Mi się bardzo podoba kolor tego koktajlu. Wystarczy dodać kilka jagód i już powstaje piękny kolor :) Polecam!

 

Składniki:

-500 g truskawek

-1 sporą garść jagód

-200 ml jogurtu naturalnego (może być maślanka, kefir lub jogurt grecki)

-ew. cukier do smaku

 

Owoce umyć, odszypułkować i wrzucić do malaksera. Zmiksować na gładką masę, dodać jogurt i cukier, ponownie zmiksować (dodawać cukier stopniowo, aby nie "przesłodzić").

 

Smacznego!

koktajl jagodowo truskawkowy

piątek, 28 czerwca 2013

koktajl owocowy

 

Bardzo lubię koktajle. Można je zrobić z różnych owoców, dodając je stopniowo i sprawdzając smak :) Więc można sobie wypróbować różne kompozycje smakowe. Poza tym zrobienie koktajlu zajmuje 5 minut, a "najtrudniejszą" czynnością jest odszypułkowanie truskawek :)  Polecam!

 

Składniki:

-około 500 g truskawek

-1 banan

-1 brzoskwinia

-400 g kefiru (lub maślanki)

-cukier do smaku

 

Wszystkie owoce wrzucić do blendera, zmiksować. Dodać kefir i cukier, zmielić jeszcze chwilę. Sprawdzić smak i ewentualnie posłodzić bardziej.

 

Smacznego :)

koktajl truskawkowo babanowy

środa, 19 czerwca 2013

kawa truskawkowa

 

Fajna, orzeźwiająca kawa. Można ją pić latem jak jest upalnie, albo zimą po ciężkim treningu :) Przepis znalazłam TUTAJ. Polecam!

 

Składniki:

-60 ml espresso

-150 ml mleka

-6 kostek lodu

-50 g truskawek + 1 truskawka do ozdoby

 

Zaparzyć czarną kawę (do gorącej dodajcie cukier, jeśli pijecie słodką) i dodać do niej 2 kostki lodu, żeby szybciej się ostudziła. Ostudzić.

Truskawki dobrze rozgnieść widelcem, wrzucić je do shakera, dodać mleko i kawę i wstrząsać przez około 15 sekund. 

Do wysokiej szklanki wrzucić 6 kostek lodu, na niego wylać kawę truskawkową, udekorować bitą śmietaną (lub pianką, która się utworzyła w shakerze).

Dodatkową truskawkę przekroić na 4 części i udekorować kawę.

 

Smacznego!

piątek, 07 czerwca 2013

chłodnik z truskawkami

 

Ostatnio na pewnym blogu (pojęcia nie mam na jakim, ale był to chłopak, który brał udział w castingu do MasterChefa), znalazłam informację, że przepis na ten oto chłodnik znajduje się na Kwestii Smaku. Pomyślałam, że to fajny pomysł. Jeszcze nigdy nie próbowałam innego chłodnika niż tego z botwinki :) Zdecydowałam, że spróbuję ..... i nie zawiodłam się! Ja od siebie dodałam mniej imbiru (a nawet bym go drugi raz nie dodała, wolałabym dodać na przykład cynamon), śmietanę i zwiększyłam ilość truskawek (dodawałam stopniowo i sprawdzałam smak). Nie jadłam go z grzankami ani z pistacjami jak proponuje autorka :) Wolałam go wypić, bo jest bardzo orzeźwiający! Polecam!

Dodam jeszcze, że serduszko ze śmietany wyszło mi całkiem niechcący :) Gdybym chciała je zrobić to pewnie by nie wyszło ;) A truskawka w pojemniku (3 zdjęcie) jest odszypułkowana, to zielone to mięta :)

 

Składniki:

-450 g miąższu arbuza

-150 g truskawek (ja dołożyłam jeszcze około 150 g, więc razem wyszło mi ok. 300 g)

-sok z 1/2 cytryny

-1 łyżka posiekanej mięty

-1 łyżeczka startego imbiru (ja dałam 1/3 łyżeczki, ale dla mnie i tak za dużo :))

 

Arbuza pokroić na małe cząstki, pozbyć się pestek i wrzucić do blendera. Truskawki umyć, odszypułkować i dorzucić do arbuza (można wcześniej przekroić te większe). Miętę posiekać i dodać do blendera razem z sokiem z cytryny i imbirem. Wszystko zmiksować na papkę (przynajmniej w moim wypadku. Jeśli chcecie, możecie zostawić większe cząstki). 

Podawać z łyżeczką śmietany/ maślanki / kefiru.

 

Smacznego!

chłodnik z arbuzem

chłodnik z arbuzem i truskawkami

wtorek, 12 marca 2013

sok owocowy

 

Wczoraj postanowiłam zrobić swój własny sok. Kiedyś robiło się takie soki częściej, teraz jakoś się tego nie robi. Do zrobienia takiego soku wystarczy mieć warzywa i owoce i sokowirówkę :) Prawda, że proste? Smak soku jest identyczny z tym ze sklepu, więc naprawdę warto spróbować! Polecam!

 

Składniki:

-5 dość małych marchewek 

-około 9 jabłek (ja dawałam partiami i próbowałam czy już dość, czy jeszcze trzeba dodać)

-2 pomarańcze

-około 3/4 szklanki wody mineralnej (ja dałam jabłkową)

-3-4 łyżeczki cukru - niekoniecznie

 

Marchewki i jabłka obrać. Jabłka przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Wkładać do sokowirówki pojedynczo marchew, następnie jabłka*. Pomarańcze umyć i sparzyć, następnie wycisnąć sok i dodać go do soku z marchewki i jabłek. Następnie dodać wodę i ewentualnie cukier i wymieszać.

W soku mogą znaleźć się też małe "niteczki" marchewki bądź jabłek, więc warto go jeszcze przecedzić przez sitko.

* Polecam dodawanie jabłek stopniowo. Jeśli smak marchwi i jabłek się wyrówna, można już przestać dodawać jabłka. Wszystko zależy od wielkości marchewek jak i jabłek.

Smacznego! 

 
1 , 2 , 3

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi