Kolacja

piątek, 19 października 2012

trójkąty ziemniaczane

 

Czy Wam też często zostają ziemniaki z obiadu? Ja bardzo rzadko obiorę tyle ziemniaków, żeby nic nie zostało :) Wolę mieć zawsze trochę więcej, niż żeby było za mało, szczególnie że można z nich coś jeszcze zrobić! Można zrobić różne potrawy takie jak pyzy (do których też dodaje się gotowane ziemniaki), kopytka, albo takie trójkąty jak dzisiaj. Te są bardzo podobne do kopytek, ale nie są gotowane tylko smażone. Chciałabym napisać skąd mam przepis, ale bladego pojęcia nie mam :D Polecam!

 

Składniki:

-1/2 kg ziemniaków

-50g masła

-około 100g mąki

-sól, pieprz do smaku

 

Ciepłe ziemniaki rozgnieść (jeśli Wasze ziemniaki są zimne, możecie je lekko podgrzać) lub przepuścić przez praskę. Do ciepłych ziemniaków dodać masło i wymieszać, żeby się roztopiło i połączyło z ziemniakami. Następnie dodać sól i pieprz oraz mąkę (czasami może wejść więcej lub mniej mąki, to zależy od rodzaju ziemniaków - dodać tyle mąki, żeby ciasto można było wałkować). Rozwałkować ciasto na kształt koła i wycinać trójkąty (można też ciasto podzielić na 2 części i zrobić mniejsze trójkąty). Na patelnię wylać olej i podgrzać. Następnie trójkąty układać na patelni i smażyć z kazdej strony około 5 minut, do zbrązowienia.

 

Smacznego!

Tagi: ziemniaki
08:24, gosijka , Kolacja
Link Komentarze (3) »
piątek, 20 lipca 2012

zacierki na mleku

 

Zacierki kojarzą mi się z dzieciństwem. To właśnie wtedy prawie codziennie jedliśmy zacierki na mleku. Teraz, po tylu latach znowu sobie o nich przypomniałam, poprosiłam Mamę o przepis i tak oto robimy sobie z Nikosiem takie zacierki na kolację :D Uwielbiam je! Polecam!

 

Składniki:

-około 1 l mleka

-100g mąki pszennej

-1 jajko

-szczypta soli

-woda (niestety nie wiem ile wejdzie - może z 50ml?)

 

Mleko wlać do garnka . Mąkę wsypać do miseczki, wbić jajko, dodać sól i odrobinę wody, zagnieść ciasto. Ciasto ma być twarde tak, żeby dało się łatwo ścierać na tarce. Jeśli ciasto się klei dodać mąki, jeśli się nie zbija, dodać wody.

Mleko zagotować w garnku, gdy się zagotuje, ścierać nad garnkiem "ciasto" na średnich oczkach tak, żeby zacierki wpadały od razu do mleka. Zamieszać co chwilę, żeby się nie posklejały.

Można też zacierki ścierać do miski, wsypywać je partiami do mleka i zamieszać (według mnie łatwiejszy sposób i większa gwarancja na to, że nie powstaną kluchy). 

Gotować do momentu, gdy zacierki będą miękkie i będą się wszystkie unosić na wierzchu.

Ja dodatkowo dodaję do mleka (w misce) odrobinę cynamonu, ale to już jak kto lubi.

 

Smacznego!

zacierki na mleku

Tagi: mleko
09:08, gosijka , Kolacja
Link Komentarze (9) »
niedziela, 17 czerwca 2012

gofry

Zrobiłam wczoraj na kolację gofry biało - czerowne. Miałam nadzieję, że Polacy wygrają, choć tak niestety nie wyszło. Trudno, za 4 lata mamy szansę! :) Cieszę się, że Euro jest organizowane w Polsce i cieszę się, że Polacy pokazali świetną grę z Rosją, choć wczorajszy mecz mnie bardzo zasmucił i nie chodziło o wynik, a o grę jaką Nam zafundowali. Chyba zgodzicie się ze mną, że nie było w tym nic ciekawego? :) W każdym razie najadłam się pysznymi goframi i ciągle kibicuję Naszym! A i tak Euro wygra Hiszpania :D Polecam!

 

Składniki:

-2 jajka

-1/2 kg mąki

-1/2 szklanki oliwy (lub roztopionego masła)

-450ml mleka

-1 łyżeczka cukru

-2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

-szczypta soli

-2 łyżki śmietany

Ponadto:

-bita śmietana (lub kremówka ubita z cukrem pudrem)

-truskawki

 

Wszystkie składniki dobrze wymieszać (ja używam miksera), a następnie smażyć gofry. Ja posiadam gofrownicę w kształcie serduszek co widać na dolnym zdjęciu :)

Na gotowe gofry nakładać bitą śmietanę (tym razem poszłam na łatwiznę i użyłam tej w sprayu), a na wierzch układać przekrojone w pół truskawki.

 

Smacznego! 

gofry

wtorek, 29 maja 2012

hamburgery

bułki do hamburgerów, więc są i same hamburgery! Bułki są bardzo syte, dlatego kotlety przekroiłam na pół i tak je wkładałam do każdego hamburgera, bo inaczej nikt by wszystkiego nie zjadł :) Do środka możecie dać co chcecie, ja podaję tylko propozycję podania. Na zdjęciu poniżej widać, że z jednym hamburgerem się pomyliłam i zrobiłam odwrotną kolejność, ale i tak dobrze smakował :)

 

Składniki:

-bułki do hamburgerów

-kotlet (u mnie mielony)

-ser (u mnie topiony w plasterkach)

-pomidor

-cebula

-ogórek konserwowy

-sałata (u mnie mix sałat)

-ketchup

-musztarda

-majonez

 

Pomidora pokroić w cienkie plasterki, z cebulą i ogórkiem zrobić to samo. Ja kotlety podzieliłam na pół (tak jak pisałam wyżej, ale nie każdy to czyta :D), bo byśmy tego nie zjedli :) Następnie na bułce układać ser, na nim odrobinę ketchupu, musztardy i majonezu, na to kotlet, pomidor, cebula, ogórek i sałata. Ja miałam mix sałat, więc ciężko mi się ją nakładało, bo spadała mi z każdej strony, więc chyba jednak polecam sałatę masłową lub lodową.

 

Smacznego!

hamburgery

piątek, 09 marca 2012

leczo w bulce

 

Leczo to własciwie wszystko to, co mamy w lodówce czyli warzywa i kiełbaski czy parówki. Świetne wykorzystanie tego, co zaraz straci datę ważności!

Składniki na 4 mniejsze porcje:

-Kiełbasa

-parówki

-papryka

-cebula

-kukurydza

-pomidor

-bułka

Kiełbasę razem z parówkami podsmazam w garnku (bo nie lubię dużo zmywać ;) ). Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę (można dać też ząbek czosnku). Następnie wrzucam paprykę pokrojoną w kostkę, pomidor (w kostkę) i kukurydzę. na sam koniec dodaję przyprawy takie jak sól, pieprz, posiekaną bazylię, pietruszkę i odrobinę mięty. Przyprawy dajemy zawsze takie, jakie lubimy. Następnie bułkę przecinam wzdłuż i wyciągam "wnętrze", nakładam ciepłe leczo, zakrywając wierzch bułką.

Smacznego!

leczo w bulce


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi