Desery

niedziela, 21 kwietnia 2013

pianka z galaretki

 

Taką Anielską chmurkę mama robiła Nam bardzo często. Pianka jest lekka,delikatna i bardzo, bardzo smaczna! Robiłam ją w tortownicy o średnicy 27cm, ale możecie wybrać mniejszą (tylko musi być wysoka). Pamiętam, że rok czy dwa lata temu chciałam taką piankę zrobić na urodziny Nikosia. Wtedy na wierzch polałam "granatową galaretkę" (możecie tu też tak zrobić, ja zostawiłam bez galaretki i posypałam wierzch wiórkami kokosowymi). Nie wiedziałam, że tortownica jest nieszczelna, więc po kilku godzinach nie zaglądania do lodówki, okazało się, że galaretka była wszędzie. Nie wiem czy gdzieś w środku jeszcze nie jest, bo czasami woda mi nie spływa w lodówce :D W każdym razie tym razem jak zrobiłam pierwszą warstwę (po zmiksowaniu), odczekałam, aż galaretka z mlekiem trochę stężeją (trwało to max 5 minut), i wtedy dopiero przelałam masę do tortownicy, dzięki czemu nic nie wyciekło :D Polecam!

 

Składniki:

-3 galaretki (ja użyłam wiśniowej, rubinowej i pomarańczowej)

-1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

 

Najpierw jedną galaretkę (u mnie pierwsza była wiśniowa) rozpuścić w 250 ml wrzątku. Ostudzić do temperatury pokojowej (ja przelałam wymieszaną galaretkę do miski i miskę wstawiłam do zimnej wody, tak było szybciej). Do galaretki dodać 1/3 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego i zmiksować 2-3 minuty. Przelać masę do tortownicy* i wstawić do lodówki na około 10-15 minut ( do tego czasu powinna stężeć z wierzchu i będzie można wylewać drugą masę).

Po tym czasie przygotować drugą galaretkę (u mnie środkowa to rubinowa), również w 250 ml wody. Po ostygnięciu dodać kolejną część (1/3) mleka i zmiksować. Wylać masę do tortownicy i znowu wstawić do lodówki na 10-15 minut.

Następnie wymieszać trzecią galaretkę (ja miałam pomarańczową) w 250 ml wody i ostudzić. Dodać resztę mleka i zmiksować. Wylać na wierzch tortownicy i wstawić do lodówki na jakieś 2-3 godziny, żeby pianka dobrze stężała.

* Jeśli nie jesteście pewni, czy Wasza tortownica jest szczelna, wlejcie do niej wody i sprawdźcie czy nie cieknie. Jeśli nie, to możecie od razu wlewać masy. Jeśli cieknie, to pierwszą warstwę galaretki potrzymajcie w misce po zmiksowaniu z mlekiem, a po chwili (gdy trochę stężeje), wlejcie ją do tortownicy i "rozsmarujcie" po całej powierzchni, zwracając uwagę głównie na boki.

 

Wierzch pianki możecie dowolnie ozdobić. Ja tym razem wykorzystałam wiórki kokosowe, ale możecie też zetrzeć czekoladę, albo zwyczajnie wylać na wierzch galaretkę (zrobioną według przepisu na opakowaniu) i poczekać aż wszystko stężeje.

 

Smacznego!

sobota, 13 kwietnia 2013

deser jogurtowy

 

Bardzo, bardzo szybki deser według J. Olivera (wiem, wiem znowu :)). Możecie użyć jogurtu o takim smaku jaki Wam pasuje, ja wybrałam lekki jogurt grecki. Polecam!

 

Składniki na 4 porcje:

-400 g jogurtu greckiego

-około 100 g dżemu (ja miałam truskawkowy)

-bezy na wierzch

-łyżeczka soku zagęszczonego (ja nie użyłam)

 

Jogurt nałożyć do szklaneczek lub miseczek. Na to nałożyć dżem (po 2-3 łyżeczki), a następnie polać to sokiem (po łyżeczce na porcję). Bezy skruszyć i posypać na wierzchu deseru. Podawać schłodzone.

 

* ja nie polałam sokiem, dzięki czemu mój deser nie był zbyt słodki.

 

Smacznego!

deser z jogurtu

czwartek, 14 marca 2013

marchewka z jabłkiem

 

Jedliście kiedyś marchewkę z jabłkiem? Moja Mama często Nam ją robiła :) Pewnie musiała się "natarkować". Teraz ja robię ją mojemu Synkowi :) Jest bardzo zdrowa, bo to tylko jabłka i marchewka. Można sobie to posłodzić, żeby było smaczniejsze, albo po prostu dodać więcej jabłka (bo przecież te też są słodkie). Zrobienie zajmuje może 15 minut, ale za to zjedzone zostanie w 5 sekund! :) Polecam nie tylko dla najmłodszych dzieci, ale też dla tych starszych Pociech i dla dorosłych :)

 

Składniki:

-1 marchewka

-2-3 jabłka

 

Marchewkę i jabłka obrać. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki i wymieszać.

Można dosłodzić do smaku, ale to chyba nie jest konieczne :)

Smacznego!

sobota, 09 lutego 2013

ryż z jabłkami

 

Pierwszy raz zrobiłam ryż z jabłkami. Jeszcze wcześniej ani tego nie robiłam, ani nie jadłam! Przynajmniej tak mi się wydaje :D Akurat mam sporo jabłek i nie wiedziałam co z nimi zrobić. Powstał pomysł takiej zapiekanki jabłkowej. Przejrzałam różne przepisy, ale nie pasowały mi, więc zrobiłam podobną do wszystkich :) Polecam!

 

Składniki:

-2 woreczki ryżu

-5 jabłek (średniej wielkości)

-1/4 szklanki rodzynek

-1/4 szklanki żurawiny

-około 6 łyżek masła

-cukier z wanilią (na oko - w zależności od słodkości jabłek)

-cynamon

-sok z połowy cytryny

 

Ryż ugotować w osolonej lekko wodzie. Następnie odsączyć. Do garnka włożyć około 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru z wanilią (może być zwykły), lekko podgrzać i wymieszać. Następnie wrzucić ryż i wymieszać bardzo dokładnie. 

Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i po około 3-4 minutach odsączyć z wody.

Jabłka obrać i pozbyć się gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obsypać je cukrem z wanilią i cynamonem (wszystko na oko) i wymieszać.  Na patelni rozgrzać około 2 łyżki masła i wrzucić wszystkie jabłka. Smażyć kilka minut, a później wrzucić rodzynki i żurawinę i polać sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem (lub masłem) i na spód wyłożyć pierwszą warstwę ryżu. Na to nałożyć warstwę jabłek, następnie ryż, jabłka i na wierzch ryż. Na wierzchu ułożyć kilka łyżeczek masła i posypać cukrem waniliowym. 

Piec w 200°C przez około 25-30 minut. Podawać ciepłe.

 

Smacznego!

piątek, 28 grudnia 2012

panna cotta waniliowa

 

Ja już mam dość pierników i serników (choć i te niebawem pojawi się na blogu). Dlatego dziś panna cotta waniliowa. Możecie użyć laski wanilii z cukru waniliowego, którego zrobiliście. Jeśli nie macie takiego, weźcie zwykłą laskę wanilii. Deser jest pyszny! Jest "odchudzony", więc nie bójcie się o dodatkowe kcal po Świętach :) Polecam!

 

Składniki:

-250ml śmietany 18%

-250ml mleka (możecie użyć 0%)

-1 laska wanilii

-80g cukru pudru

-4 łyżeczki żelatyny

-1/4 szklanki wrzątku

 

Laskę wanilii przeciąć na pół i wydrążyć nasiona. Śmietanę i mleko podgrzać razem z cukrem pudrem i laską wanilii. Mieszać aż cukier się rozpuści (ma być ciepłe, ale nie wrzące!).

Wrzątek wlać do szklanki,wsypać żelatynę i mieszać aż ta się rozpuści, następnie dodać do ciepłego mleka z resztą składników i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, po czym przelać do foremki lub do kokilek. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Podawać :)

 

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi