Ciasta biszkoptowe

niedziela, 05 sierpnia 2012

rolada bananowa

Rolada czekoladowo - bananowa to trochę podobny deser do kopca kreta, z tym, że nie ma w niej kawałków czekolady w kremie :) Jednak jest bardzo dobra! Choć zwinięta jest gorzej niż ta poprzednia, ale to za sprawą większej ilości kremu w tym przepisie :) Polecam!

 

Składniki na czekoladowy biszkopt:

-3 jajka

-2 łyżki cukru

-2 i 1/2 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 łyżeczki kakao

 

Białka ubić na sztywną masę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier, następnie pojedynczo żółtka, a na końcu mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w 180°C przez około 10 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Na blacie rozłożyć ściereczkę i wyłożyć na nią biszkopt papierem do pieczenia do góry. Zdjąć papier i zwinąć (razem ze ściereczką) biszkopt w roladę. Zostawić do wystygnięcia.

 

Składniki na masę bananową:

-330ml kremówki (30%) (można użyć mniejszej ilości)

-2 łyżki cukru pudru

-2 banany

-3 łyżeczki żelatyny + około 3 łyżki gorącej wody

 

Kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder i chwilę zmiksować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i zimną dodać do masy, szybko zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Banany przekroić w pół, a następnie w poprzek przekroić na 3 części każdego banana.

Zimny biszkopt rozwinąć i ułożyć na nim banany. Na banany rozłożyć bitą śmietanę i zwinąć biszkopt w roladę. Wstawić do lodówki do stężenia.

 

Smacznego!

rolada bananowa

niedziela, 22 lipca 2012

rolada

 

Wcześniej nie próbowałam robić rolady, ale że miałam już zrobiony ser mascarpone, to przydało się coś z nim zrobić. Przepis na biszkopt do rolady wzięłam od Dorotki, a masę z mascarpone wymyśliłam na poczekaniu, bo w sumie nie znalazłam odpowiedniego przepisu dla mnie :) Jako, że to moja pierwsza rolada w życiu, to muszę nieskromnie przyznać, że jestem z niej dumna :D Polecam!

 

Składniki na biszkopt:

-3 jajka

-2 łyżki cukru

-3 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

-Dodatkowo 16g cukru waniliowego do wysypania na ścierkę (w ogóle nie wiem po co)

Białka ubić na sztywną pianę. Na końcu dodać stopniowo cukier, później pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Mąki z proszkiem zmieszać, przesiać, dodać do masy i zmiksować do połączenia składników.  Foremkę do pieczenia (28x34cm)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na to masę i piec w 180°C przez około 8-10 minut.

W tym czasie ułożyć na blacie ścierkę i wysypać na nią cukier waniliowy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu złapać za papier do pieczenia i przenieść ciasto na ściereczkę. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć ciasto w roladę. Ostudzić.

 

Składniki na masę:

-220g sera mascarpone

-1,5 łyżki cukru pudru

-garść czarnej porzeczki

 

Ser włożyć do miski, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Dosypać czarną porzeczkę i delikatnie ją rozgnieść (tak, żeby niektóre były rozgniecione, a inne w całości), wymieszać.

 

Gdy ciasto będzie już zimne, rozwinąć je, szybko rozłożyć na nie masę z mascarpone i ponownie zwinąć (już bez ścierki). Przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub kakao.

Smacznego!

rolada z czarną porzeczką

czwartek, 10 maja 2012

biszkopt z owocami

Wczoraj zrobiłam podobne ciasto o takie. Dziś jednak zrobiłam je trochę inaczej i równie dobrze smakuje. Może dlatego, że truskawki zawsze świetnie smakują? Dziś wykorzystałam drugą połowę biszkopta, którego możecie zrobić z tego przepisu i przekroić go na pół. Pamiętajcie, żeby nieużywaną połówkę zawinąć w siatkę lub ściereczkę. Polecam!

 

Składniki:

-250ml śmietany kremówki

-1 opakowanie cukru migdałowego*

-około 10-15 truskawek

-garść borówek

-biszkopt

 

Jeśli macie biszkopt ze sklepu, to trzeba go nasączyć wodą z cytryną, sokiem, rumem, cukrem, likierem, czy z czym chcecie :) Jeśli jednak robicie biszkopt z mojego przepisu, to nie musicie go nasączać, bo jest delikatnie (idealnie) wilgotny.

Z cukru migdałowego trzeba zrobić cukier puder, więc ja go mielę w młynku do kawy (którego używam już tylko i wyłącznie do mielenia cukru!). Możecie też wsypać cukier do woreczka (najlepiej strunowego), a następnie przejechać po nim wałkiem, czy uderzać ciężkim narzędziem :)

Kremówkę ubić na bitą śmietanę (ja to robię mikserem na najmniejszych obrotach), pod koniec dodając stopniowo cukier migdałowy. Jak śmietana będzie dobrze ubita, przekładamy ją na biszkopt.

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przekroić je na pół i układać na bitej śmietanie. Borówki również umyć i ułożyć przy truskawkach. 

Możecie do tego ciasta użyć różnych owoców, najważniejsze, żeby Wam smakowało!

* cukier migdałowy znajdziecie w sklepie na półkach zaraz przy cukrze wanilinowym.

Smacznego!

biszkopt z owocami

środa, 09 maja 2012

biszkopt z truskawkami

Uwielbiam biszkopt! Jest lekki, delikatny, słodki i pyszny! Tym razem połączyłam go z bitą śmietaną i truskawkami, które świetnie się razem komponują. To ciasto zrobiło furorę u mnie w domu, więc zachęcam do jego zrobienia, szczególnie, jeśli tak jak i my, lubicie truskawki!

 

Składniki:

-biszkopt

-250ml śmietany kremówki

-1,5 łyżki cukru pudru

-około 20 truskawek (zależy jaka wielkość)

-kilka listków mięty

 

Biszkopt zrobiłam z tego  przepisu. Jest wspaniały, delikatny i pyszny! Ja przekroiłam biszkopt na pół i wykorzystałam do tego ciasta tylko jedną część, dzięki czemu mam jeszcze jeden blat biszkoptu, który mogę jeszcze wykorzystać :D Nie musicie nasączać tego biszkoptu, ale jeśli wolicie wykorzystać ten sklepowy, to możecie go nasączyć wodą z cytryną lub wodą z sokiem, herbatą, rumem i podobnymi.

Śmietanę kremówkę ubić na bitą śmietanę, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Gdy śmietana będzie już odpowiednio ubita, nakładamy ją na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a następnie kroimy na pół. Układamy je na bitej śmietanie. 

Podczas pieczenia biszkopta z pewnością na papierze do pieczenia zostaną Wam kawałki biszkopta (te, które się odkleją od niego razem z papierem). Warto je wykorzystać. Ja ściągnęłam je z papieru nożem, trochę rozprowadziłam między palcami, żeby powstały małe "grudki" i posypałam je po truskawkach. Następnie udekorowałam miętą.

 

Smacznego!

biszkopt z truskawkami

biszkopt z truskawkami



wtorek, 08 maja 2012

biszkopt

Po co robić biszkopt, skoro można pójść do sklepu i sobie kupić?

Właśnie po to, żeby poznać pyszny, delikatny smak domowego biszkoptu! Te ze sklepu nie są tak delikatne, puszyste i smaczne jak te domowe. Dlatego każdy przynajmniej raz powinien sam zrobić biszkopt, żeby się o tym przekonać. Wasze torty będą dużo lepsze, jeśli sami zrobicie do nich biszkopt, uwierzcie! :) 

Jeśli chodzi o wybór "mikser czy trzepaczka", to polecam wybrać jednak trzepaczkę. Mikserem też wszystko ubijecie, ale jednak dzięki trzepaczce dostanie się do białek więcej pęcherzyków powietrza, dzięki czemu biszkopt będzie lekki niczym piórko :)

Polecam!

 

Składniki:

-5 jajek

-3/4 szklanki cukru

-3/4 szklanki mąki pszennej

-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

-pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek i umieścić je w misce. Ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Dodać pojedynczo żółtka, wciąż ubijając. Na koniec wymieszać mąki i proszek i przesiać je do miski z jajkami i cukrem. Wymieszać delikatnie lub ewentualnie ubić czy zmiksować na najniższych obrotach. 

Dno tortownicy (moja miała 27cm średnicy), wyłożyć papierem do pieczenia, a boków niczym nie smarować! Wylać do tortownicy ciasto i piec w 160ºC przez 30 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i z wysokości 60cm opuszczamy na podłogę (dzięki temu biszkopt nie będzie miał "górki" - zdjęcie poniżej). Tortownicę z biszkoptem wkładamy znowu do piekarnika, ale tym razem uchylamy drzwiczki, wyłączamy piekarnik i studzimy biszkopt. Gdy będzie całkiem zimny, wyjmujemy go z piekarnika, a następnie odkrawamy boki nożem, aby biszkopt ładnie odszedł od tortownicy. Teraz już można z nim robić co się tylko podoba.

 

Smacznego!

biszkpot


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi