Ciasta bez pieczenia

czwartek, 18 października 2012

ciasto bez pieczenia

 

Ciasto, które narodziło się z potrzeby ....... Miałam sporo herbatników i ser mascarpone i zastanawiałam się co z tym zrobić. Wymyśliłam więc ciasto bez pieczenia, ale ......... gdy powstał spód i miałam zabierać się za krem okazało się, że ser jest zważony .... zastanawiałam się co mogło się stać, przecież stał w lodówce! No i wyszło szydło z worka! Ser stał blisko tylnej ścianki, więc przymarzł :) Zrobiły się maleńkie kulki, więc tego nie ruszałam :) Wyglądało tak, jakby ktoś dosypał do sera kaszy manny :D W każdym razie z potrzeby nagłej musiałam sięgnąć po budyń, ale okazało się, że nie mam masła. Więc szybko do sklepu pobiegłam, kupiłam potrzebny składnik i wróciłam do domu, aby dokończyć dzieło. Było to dla mnie kolejne doświadczenie, które pokazało mi, że w kuchni można wszystko, wystarczy tylko usiąść i pomyśleć :) Polecam!

 

Składniki na spód:

-160g herbatników

-100g masła

-1 łyżeczka cynamonu

 

Masło stopić i ostudzić. Herbatniki włożyć do malaksera i zmielić na proszek. Następnie do herbatników dodać łyżeczkę cynamonu i ostudzone masło i wyrobić. Formę do tarty lub małą tortownicę wyłożyć ciastkami i wstawić do lodówki. 

 

Składniki na krem budyniowy:

-1 opakowanie budyniu (ja miałam już cukrem, jeśli jest bez, dodać go tak jak w przepisie)

-375ml mleka

-100g masła (w temperaturze pokojowej)

-1/2 owocu granata

 

Budyń zrobić według zaleceń producenta, jednak zmniejszając ilość mleka do 375ml. Ostudzić.

Masło zmiksować na jasną masę. Następnie dodawać do niego po łyżce budyniu i miksować. Gdy cały budyń będzie zmieszany z masłem, wylać masę na schłodzony spód (w tym momencie dobrze jest spód wyjąć z formy do tarty, jeśli robicie w tortownicy, nie jest to koniecznie), posypać na wierzchu kuleczkami granatu i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

 

Smacznego!

ciasto bez pieczenia

niedziela, 15 lipca 2012

ciasto herbatnikowe

 

Lubię szybkie ciasta. Jeszcze bardziej lubię te, które robi się szybko, nie trzeba się przy tym namęczyć, a do tego ciasto tak smakuje, że po chwili zostają tylko okruszki. Tak własnie stało się z tym ciastem. Zjadłam jeden trójkąt, bo zaraz nic mi więcej nie zostało :) To ciasto bardzo szybko poszło, więc następnym razem będę musiała zrobić takie dwa :) Polecam!

 

Składniki:

-225g herbatników

-100g masła

-2 łyżki miodu

-2 łyżki mleka

-1 łyżeczka kakao

-75g czekolady mlecznej (można użyć też gorzkiej lub białej)

-2 łyżki cukru pudru

-2 łyżki mleka

 

Do rondla włożyć masło, miód, kakao i mleko, podgrzewać aż masło się rozpuści, po czym zdjąć rondel z ognia i ostudzić lekko.

Herbatniki pokruszyć w malakserze na miazgę i dodać je do masy czekoladowej, dokładnie wymieszać, a raczej zagnieść :) 

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia (moja forma miała średnicę 20cm) i wyłożyć ją masą herbatnikową. 

Do miski włożyć połamaną czekoladę, mleko i cukier puder, rozpuścić nad parą, aż powstanie jednolita masa. Wylać ją na spód herbatnikowy i poczekać aż czekolada zastygnie. Pokroić ciasto w trójkąty ostrym nożem i się zajadać :)

 

Smacznego!

ciasto z herbatników

wtorek, 03 lipca 2012

ciasto z kaszy manny

 

Pamiętam jak byłam mała, to Mama robiła Nam takie pyszne ciasto. Pamiętam jak siedzieliśmy w pokoju i oglądaliśmy z Braćmi bajki, a Mama przyniosła Nam to pyszne ciacho :D Musiało szybko zniknąć, bo je "pożeraliśmy" :) Później jakoś o nim zapomnieliśmy i całkiem niedawno zapytałam Mamę o przepis :D Polecam!

 

Składniki:

-herbatniki (ja użyłam 4 paczki podwójnie pakowanych)

-1 litr mleka

-215g cukru

-200g masła

-2 łyżki kakao

-170g kaszy manny

 

Herbatnikami wyłożyć blaszkę. Cukier, mleko i margarynę włożyć do rondelka i podgrzewać aż zacznie się gotować. Następnie do gotującej się masy wsypać kaszę manną i intensywnie mieszać (najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki). Doprowadzić do gotowania i podgotować minutkę. Następnie ciepłą masę wylać delikatnie na herbatniki, rozprowadzić ją dokładnie i poczekać aż wystygnie. Zimne ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut (niekoniecznie). 

 

Ja w przepisie mam jeszcze zapisane 1 opakowanie cukru waniliowego, ale wydaje mi się, że to nie jest konieczne, bo przecież nie będzie go w ogóle czuć (ja nie dałam).

 

Smacznego!

ciasto z kaszy manny

środa, 13 czerwca 2012

truskawkowa tarta bez pieczenia

 

Uwielbiam truskawki! Są teraz coraz tańsze, więc z pewnością będę robić więcej ciast, tortów i deserów :D Tą tartą zrobiłam w zasadzie na szybkiego. Zrobiłam ją wczoraj na mecz Polski, który z resztą był piękny! Polecam!

 

Składniki na spód:

- 160g ciastek digestive z gorzką czekoladą

- 50g roztopionego masła

 

Ciastka pokruszyć w mikserze, a następnie dodać masło i zmiksować jeszcze chwilkę. Masą wyłożyć spód i boki formy do tarty. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

 

Składniki na masę truskawkową:

-500g truskawek

-1 szklanka wrzątku

-2 opakowania galaretki truskawkowej

-sok z 1 cytryny

-cukier do smaku

 

Truskawki umyć i odszypułkować. Zmiksować je razem z cukrem (sprawdzając przy tym czy ilość cukru wystarczy - ja dałam około 6 łyżeczek). Galaretki rozpuścić w szklance wody, ostudzić i dodać do truskawek razem z sokiem z cytryny. Wszystko miksować chwilkę i wstawić do lodówki na około 20-30 minut, aż stężeje na tyle, żeby można było ją rozłożyć na tartej.

 

Dodatkowo:

-250ml śmietany kremówki

-cukier do smaku

-truskawki do ozdobienia

Kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier. Wyłożyć śmietanę na masę truskawkową i udekorować truskawkami.

 

Smacznego!

truskawkowa tarta bez pieczenia

poniedziałek, 14 maja 2012

ciasto bez pieczenia

To ciasto jest bardzo proste i smaczne. Szybko się je robi, choć trzeba dość długo czekać, aż budyń wystygnie. Zdecydowanie ciasto dla niespodziewanych gości, gdyż możemy je zrobić w bardzo prostej i szybkiej wersji. Dodatkowo zimą możemy je wystawić na balkon, gdzie budyń szybko wystygnie i będzie można kroić! Polecam!

 

Składniki:

-większe herbatniki (ja użyłam 3 paczki po 10 herbatników)

-2 budynie (ja użyłam śmietankowych)

-200g masła *

 

Budynie robimy według instrukcji na opakowaniu, ale zamiast zużyć 1l mleka, zużywamy tylko 3/4l mleka, żeby budyń był sztywniejszy. Pamiętajcie żeby bardzo szybko mieszać, żeby nie powstały grudki!

Budyń odstawiamy w chłodne miejsce, aby wystygł. W tym czasie rozkładamy na blaszkę folię spożywczą, a na niej układamy pierwszą warstwę herbatników. 

Gdy budyń będzie zimny, miksujemy masło w misie miksera, a następnie stopniowo dodajemy do niego zimny budyń, cały czas miksując. Jeśli zrobią Wam się grudki, spróbujcie dodać łyżkę mleka (u mnie działa :D ). Masę budyniowo - maślaną nakładamy na herbatniki, rozkładając ją równomiernie. Na masę rozkładamy drugą warstwę herbatników i zawijamy folią spożywczą (którą podłożyliśmy pod herbatniki - żeby masa się lepiej trzymała). Teraz odstawiamy blaszkę do lodówki i czekamy aż masa stężeje. 

Przed podaniem pokroić na kawałki wielkości herbatników.

* jeśli nie macie czasu, możecie zrobić to ciasto bez masła. Wystarczy ciepły budyń wylać na herbatniki i przykryć ją następną warstwą herbatników. Jednak w tym przypadku będziemy mieć typowe budyniowe ciacho :)

 

Smacznego!

ciasto bez pieczenia



 
1 , 2

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi