Babki i babeczki

środa, 10 października 2012

babeczki z winogronami

 

Czasami tak mam, że jak coś mi zasmakuje, to ciągle to robię. Jak możecie zauważyć, ostatnio miałam fazę na babeczki o różnych smakach i wielkościach :) Tym razem to już ostatnie babeczki (przynajmniej na miesiąc :D), bo już się nimi przejadłam :) Te z winogronami są bardzo smaczne. Nie są zbyt słodkie, bo miałam dość kwaśne winogrona :) Owoce w nich są ledwo widoczne z racji koloru (ściągałam skórki), ale smakują całkiem dobrze. Polecam!

 

Składniki:

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-130g masła

-2 jajka

-3 łyżki mleka

-1/2 szklanki cukru

-3/4 szklanki mąki

-garść winogron 

 

Winogrona obrać (choć niekoniecznie) i usunąć pestki (też niekoniecznie :)), pokroić na małe cząstki. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka i miksować ciągle. Dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek (upewnijcie się, że w każdej babeczce będą owoce). Piec w 180°C przez 20-25 minut.

 

Smacznego!

poniedziałek, 08 października 2012

babka budyniowa

 

Kupiłam ostatnio gazetę Ale Pychota, w której była dodatkiem piękna foremka silikonowa do babki. Musiałam zaraz się za nią zabrać, więc odpowiednio ją przygotowałam i zrobiłam tą oto babę :) Jeśli chodzi o formę, to jest całkiem fajna, ale trochę mnie dziwi, że się lekko przypaliła jakby. Jakby miała się przypalić od zewnętrznej strony to bym to uznała za całkiem normalnie (o ile nie nadawałaby się do pieczenia :D), ale ona się przypaliła od strony wewnętrznej :/ Na samym dnie zostały lekkie ślady przypalenia :) Nie mam pojęcia jak to się stało, bo babka nie jest w ogóle przypalona....... W każdym razie jeśli ktoś jeszcze nie kupił tej gazety, bo się zastanawia nad jakością foremki, to zdecydowanie polecam! 

Moja babka powstała z racji wypróbowania formy i z chęci zjedzenia baby :) W oryginalnym przepisie jest mąka ziemniaczana, którą ja zamieniłam po części na budyń. Dzięki temu wyszła delikatnie śmietankowa babka. Bardzo mi smakuje, nie jest ani zbyt sucha, ani zbyt mokra, choć to drugie by mi nie przeszkadzało ani trochę :) Polecam!

 

Składniki:

-200g mąki pszennej

-40g budyniu w proszku* (ja użyłam śmietankowego)

-10g mąki ziemniaczanej

-150g cukru

-130g masła

-4 jajka

-4 łyżki mleka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka. Mąkę przesiać z budyniem, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mąki dodawać do masy na przemian z mlekiem (2 łyżki mąki, 1 łyżka mleka i tak dalej), mieszać. Formę na babkę wysmarować olejem (lub masłem) i napełnić ją do 3/4 wysokości ciastem. Piec przez 15 minut w 160°C, a następnie zwiększyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 20-25 minut.

 

Składniki na lukier:

-1 szklanka cukru pudru

-2 łyżki wody

 

Cukier wsypać do szklanki, dodać wodę i rozcierać powstałą masę o szklankę. Im więcej wody dodacie, tym bardziej płynny będzie lukier i na cieście będzie jaśniejszy. Jeśli dodacie mniej wody, to lukier będzie bardziej biały i gęsty.

 

* jeśli nie macie budyniu, możecie zamiast niego dodać 40g mąki ziemniaczanej, wtedy też możecie dodać dodatki suche takie jak cynamon, skórka z cytryny czy pomarańczy, przyprawę do pierników, bądź inne.

 

Smacznego!

babka

niedziela, 07 października 2012

babeczki bananowe

 

Zaczyna mnie denerwować już blox :) Już któryś raz z kolei podczas pisania posta nagle mi gdzieś ucieka strona (powraca na poprzednią) i usuwa wszystko co napisałam :/ Już miałam pisać "Smacznego", a tu nagle patrzę .... strony ni ma! Wryło! Kliknięcie "wstecz" też nic nie daje, więc w sumie jestem w czarnej dup*** i muszę pisać od nowa. Nie żeby mi się nie chciało, ale po prostu czasami nie mam na to czasu ..... no cóż, trzeba przeboleć. Wkładam w zęby długopis i piszę dalej ......

Babeczki ..... bananowe .... bardzo dobre!! Można je robić przez 12 miesięcy, bo banany zawsze są w sklepach! Dlatego też podoba mi się ten przepis :D Mój mały głodomorek zjadła mi część bananów podczas mojej jakże kreatywnej pracy, więc bałam się, że nie wystarczy, ale 2 banany w zupełności wystarczają. Polecam więc :)

 

Składniki:

-130g mąki

-1/2 szklanki cukru

-2 jajka

-3/4 szklanki mąki

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżki mleka

-2 banany

 

Banany pokroić w kosteczkę. Mikserem utrzeć masło z cukrem, następnie pojedynczo dodawać jajka, po każdym dobrze miksować. Dodać resztę składników i zmiksować chwilę. Na koniec dodać pokrojone banany i wymieszać szpatułką. Masę nakładać do 3/4 wysokości papilotek. Piec w 190°C przez około 20-25 minut.

Babeczki można ozdobić lukrem królewskim lub kremem maślanym.

 

Smacznego!

muffiny bananowe

wtorek, 02 października 2012

babeczki jak pierniczki

 

Tak dawno nie jadłam pierniczków, aż pomyślałam, że zrobię pierniczkowe babeczki :D Wyszły fajne, lekko piernikowe, delikatne i puszyste. Mi bardzo smakują z kleksem śmietany :D Lubię te babeczki, bo są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można je zrobić w kilka minut, jedynie na pieczenie trzeba trochę dłużej poczekać. Jednak w godzinie da się zmieścić spokojnie :) Polecam!

 

Składniki:

-130g masła

-2 jajka

-3 łyżki mleka

-1/2 szklanki cukru

-3/4 szklanki mąki

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżeczki przyprawy do pierników

-1/2 łyżeczki cynamonu

 

Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka i miksować ciągle. Dodać resztę składników i wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec w 180°C przez 20-25 minut.

 

Smacznego!

 

babeczki piernikowe

środa, 26 września 2012

babeczki z jabłkami

 

Bardzo lubię babeczki. Nie dość, że ładnie wyglądają na stole, to jeszcze są bardzo smaczne. Babeczki robię raz na jakiś czas, ale jabłkowych jeszcze nie robiłam :) a może robiłam, a nie pamiętam? :) W każdym razie te babeczki jabłkowe są pyszne! Myślę, że jabłek w nich wystarczy, ale to przecież zawsze można dodać jak komuś jest za mało :) Kto skusi się na takie baby?? Polecam!

 

Składniki:

-130g masła

-1/2 szklanki cukru

-2 jajka

-3/4 szklanki mąki pszennej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 łyżeczki cynamonu

-3 łyżki mleka

-1 jabłko (pokrojone w kosteczkę)

 

Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do masła dodawać pojedynczo jajka i ciągle miksować starannie po każdym jajku. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mleko, cynamon i wymieszać szpatułką. Na koniec wrzucić jabłka i wymieszać tak, żeby ciasto oblepiło każdy kawałek jabłka. Ciasto przekładać do foremek do babeczek (do 3/4 wysokości) i piec w 180°C przez 20 minut.

Po wyjęciu udekorować bitą śmietaną, kremem maślanym lub jakimś innym kremem, który lubicie :)

 

Smacznego!

babeczki jabłkowe

 
1 , 2 , 3

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi