Tarty

czwartek, 24 stycznia 2013

tarta ze snickersem

 

Ostatnio robiąc murzynka dla Babci i Dziadka robiłam błyszczącą polewę i co? Zamiast 1/2 szklanki cukru pudru dodałam 1,5 szklanki! Zaczęłam mieszać żeby się rozpuścił cukier w maśle (125 g) i nic. Powstały bąbelki, więc już wiedziałam, że zrobiłam coś nie tak :) Zaczął robić się karmel! Żeby nie stracić składników podgrzałam masę z 5 minut (aż zaczęła się robić brązowa) i wlałam (ostrożnie) około 150 ml kremówki. Poczekałam aż się zagotuje i pogotowałam jeszcze kilka minut. Przelałam do miseczki wyłożonej folią aluminiową z nadzieją, że zgęstnieje i będą karmelki :) No, ale zgęstniała za słabo, żeby można to było pokroić na cukierki. Postanowiłam więc zrobić tartą, a że "karmel" to i Snickers! Tak powstała idealna tarta! Wam podam przepis z dulce de leche (gotowane mleko skondensowane w puszce - inaczej karmel :)), żeby było łatwiej, bo nie jestem pewna, czy w moim przepisie było tyle śmietany kremówki, ile podałam wyżej, a wolałabym żeby Wam tarta wyszła, bo jest wyjątkowo dobra! Polecam!

 

Składniki na spód:

- 250g mąki

- 125 g masła

- 1 żółtko

- 70 ml wody

 

Składniki posiekać i zagnieść, aż do uzyskania lepkiej konsystencji*. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na wielkość formy do tarty. Ciasto włożyć do formy, nakłuć widelcem i wyrównać boki. Na wierzchu położyć folię spożywczą i wysypać kulki obciążające lub groch. Piec w 180°C przez 12 minut, po czym zdjąć folię z kulkami i zapiekać dalej przez około 15-20 minut (do zarumienienia).

Składniki na masę karmelową:

-250 g sera mascarpone

-200g dulce de leche 

-2 Snickersy

 

Ser zmiksować, dodać do niego dulce de leche. Snickersy pokroić na małe kawałki i wsypać do masy, wymieszać. Masę Snickersową wyłożyć na dno kruchego spodu i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę (najlepiej na całą noc).

 

Dodatkowo:

-200 ml śmietany kremówki

-1 łyżka cukru pudru (możecie pominąć)

-1 Snickers

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Następnie wyłożyć masę na wierzch tarty i wyrównać. Snickersa pokroić na większe kawałki i posypać na wierzchu tarty. 

Tartę można też ozdobić na wierzchu dulce de leche bądź stopioną czekoladą.

* Jeśli nigdzie nie możecie dostać dulce de leche, to możecie zrobić ją sami. Wystarczy puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować przez 2 godziny. Pamiętajcie, że puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie! Otworzyć puszkę dopiero po zakończeniu gotowania!

 

Smacznego!

Snickers pie

 

Inspiracja MW

sobota, 13 października 2012

tartaletki

 

Tartaletki innych są zawsze takie ładne, równe, boki mają pięknie wyrównane, mają również wgłębienie, do którego śmiało można nałożyć krem. Moje są płaskie, bez wgłębienia, a boki zawsze wyszczerbione. Zastanawiam się jak ja to robię? No, ale nie znam odpowiedzi. W każdym razie wyglądają byle jak, ale smakują dobrze :D Są lekko kwaśne od pomarańczy, ale buźki mi nie wykrzywiło zbyt mocno :) Polecam! 

 

Składniki na ciasto:

-195g mąki pszennej

-2 łyżki cukru pudru

-115g masła

-1 żółtko

-1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

 

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i posiekać, po czym szybko wyrobić, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i nakładać na foremki do tartaletek (lub do tarty), posypane mąką. Na foremki nałożyć folię aluminiową i nasypać kulki do pieczenia (lub zwykły groch). Piec w 180°C przez 10 minut, po czym zdjąć folię z kulkami i tartaletki piec jeszcze przez 5 minut.

W trakcie pieczenia zrobić krem:

-sok z 2 pomarańczy

-3 żółtka

-łyżka śmietany 18%

-100g masła

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-3/4 szklanki cukru pudru (możecie dać mniej jeśli macie bardziej słodkie pomarańcze)

 

Wszystkie składniki oprócz masła umieścić w rondelku i dobrze roztrzepać trzepaczką. Następnie gotować na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż masa zacznie gęstnieć i powoli będzie się gotować, w tym momencie zdjąć z ognia. Do kremu wmieszać pokrojone masło i wymieszać, żeby się rozpuściło i wymieszało z kremem. Odstawić do ostygnięcia. 

 

Gdy spód tartaletek i krem będą już zimne, to wylać krem na spód i odstawić na chwilę. Po czym posypać lekko startą skórką pomarańczy i zajadać :)

 

* jeśli krem Wam nie zgęstnieje (przyczyną może być większa ilość soku z pomarańczy), to dodajcie do niego 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody. Wtedy krem będzie jak trzeba :)

 

Smacznego!

tartaletki pomarańczowe

tartaletki cytrusowe

piątek, 06 kwietnia 2012

Dziś już zrobiłam tartą na święta. Nie ma u Nas tradycji robienia ozdobnych mazurków, ale chciałam zrobić coś bardzo podobnego, dlatego zrobiłam tartą :) Takie ciasto może sobie stać i stać, bo w końcu to kruche ciasto :) Nie wiem jak długo tarta będzie stała i czy wszyscy wytrzymają do Świąt, ale w końcu to jeszcze tylko 2 dni, więc jest szansa!

 

Składniki na kruche ciasto:

-1/2 kg mąki

-1 szklanka cukru

-2 jajka

-1/2 kostki masła (100g)

-0,25l śmietany (kwaśnej 18%)

-pół opakowania proszku do pieczenia

-zapach do ciast lub ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)

 

Mąkę przesiać i wysypać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło (zimne), posiekać wszystko razem. Następnie dodać śmietanę, zapach i jajka i znowu siekać chwilkę. Na koniec szybko zagnieść ciasto (najlepiej po prostu je zbić w całość, bez zbędnego wyciskania, ubijania, skręcania :) ), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim formę (będzie się kleić, dlatego warto podsypywać ręce i rozkładać ciasto palcami).

 

Jabłka:

-około 2 duże jabłka

-odrobina cynamonu

-trochę cukru

-około 4-5 łyżek golden syrupu 

- sok z cytryny

 

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w paski. Możecie to zrobić w mikserze z odpowiednią nakładką. Ja tym razem zrobiłam to ręcznie. Fakt, że jeden kawałek był cienki, drugi grubszy, ale mają mieć mniej więcej 3-4mm szerokości, żeby było je czuć na cieście :) Gdy będziemy mieć już pokrojone jabłka, skropić je sokiem z cytryny, żeby nie robiły się czarne, a następnie ułożyć jedno obok drugiego na cieście w formie. Jabłka posypujemy cynamonem i cukrem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez około 30-40 minut (w zależności od piekarnika). W połowie pieczenia wyjmujemy ciasto z piekarnika (ja je lekko wysuwam) i polewamy jabłka golden syrupem* i dalej pieczemy.

 

* jeśli nie macie golden syrupu, to możecie użyć zwykłego miodu. Jeśli chcecie zrobić własny golden syrup, to proponuję zrobić go z tego przepisu :) Ja go już robiłam z tego przepisu, więc mogę go z ręką na sercu polecić :) W przyszłości z pewnością zamieszczę podobny przepis na blogu.

 

Smacznego!

tarta jablkowa

środa, 07 marca 2012

Tarta pomarańczowa

 

Tarta pomarańczowa jest naprawdę pyszna! Samo przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, ale niestety czasochłonne jest czekanie, aż ciasto "posiedzi" w lodówce no i później pieczenie. W każdym razie warto!

Składniki na spód: (ok. 25 cm średnicy)

-150g mąki

-50g cukru pudru

-szczypta soli

-50g masła

-1 jajko

Makę przesiać i wysypać na stolnicę. Do niej dodać cukier puder, sól i masło i posiekać, aż masło będzie w maleńkich kawałeczkach. W środku "mąki" zrobić dołek i wbić do niego jajko i posiekać. Na koniec dodać wodę i znowu lekko posiekać, a na koniec zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na większe koło niż blaszka i delikatnie przenieść ciasto na blaszkę od tartej. Następnie położyć na wierzchu folię aluminiową i wysypać na nią groch. Piec w 200 stopniach C przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię z grochem, a ciasto dalej piec około 5-10 minut (do zbrązowienia, ale nie spalenia :) ).

Składniki na krem pomarańczowy:

-4 małe jajka (lub 3 duże)*

-120g cukru

-200g śmietany kremówki

-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-150ml soku z pomarańczy (mi wyszły 2 pomarańcze)

 

Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować chwilę, dolać śmietanę, sok z pomarańczy i mąkę i miksować jeszcze przez minutkę. Następnie wylać krem na tartę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec 30 minut. Schłodzić i podawać.

* w oryginalnym przepisie jest 5 jajek, ja jednak zredukowałam ich ilość do 2 dużych i 2 małych i zdecydowanie jest ich zbyt wiele, dlatego polecam zmniejszyć ilość :)

Smacznego!

tarta pomarańczowa


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi