Tłusty Czwartek

czwartek, 07 lutego 2013

pączki

 

Z tego przepisu bardzo często korzystam. Nawet byłam zdziwiona, jak zobaczyłam, że jeszcze nie mam tych pączków na blogu :) Przepis już dawno temu znalazłam na Moich Wypiekach :) Trzymam go w segregatorze razem z resztą przepisów wartych uwagi :)

Same pączki są bardzo dobre. Są delikatne, mięciutkie i pyszne! Nie ma co porównywać do tych ze sklepu, bo wiadomo, że domowe są najlepsze! Czasami jednak mi nie wychodzi obwódka w pączkach :) Dużo się tym razem naczytałam i już wiem, że aby mieć obwódkę/ obrączkę na pączkach, to przede wszystkim ciasto musi dobrze wyrosnąć. Musi podwoić swoją objętość, dzięki czemu ciasto będzie lekkie jak piórko i będzie się ładnie unosić na oleju (choć o dziwo nie każdy mój pączek ma obwódkę :)). Polecam!

 

Składniki:

-600g mąki pszennej*

-3 jajka

-100g roztopionego masła

-70g cukru z wanilią (może być zwykły)

-1/2 łyżeczki soli

-2 łyżeczki spirytusu

-250 ml letniego mleka

-20g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)

 

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać jajka, cukier, sól, spirytus, mleko i wyrobić. Na koniec dodać zimne, roztopione masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od rąk (podobno im dłużej się wyrabia, tym większe szanse na obwódkę :)). Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1cm i szklanką wykrawać pączki (około 6-7cm średnicy). Pączki odkładać na oprószony mąką blat (lub blaszkę), do podwojenia objętości (około 20-30 minut).

Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim oleju (najlepszy jest szeroki i niski garnek, albo frytkownica) o temperaturze 175-180°C, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu wyjąć pączki na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Ciepłe pączki można nadziewać konfiturą lub dżemem (ja tego tym razem nie zrobiłam).

 

*ja dodałam jeszcze około 50 - 100 g mąki (wcześniej nie musiałam tego robić, wydaje mi się, że jajka miałam dość duże :)).

 

Smacznego!



wtorek, 10 lipca 2012

paczki z dziurka

 

W życiu zrobiłam mnóstwo pączków, ale tych z dziurką jeszcze nigdy :) To był mój pierwszy raz, więc bałam się trochę, że zrobię za małe lub za duże dziury. Wyszły dość duże, ale smaku to nie zmieniło, więc nie przejmuję się tym :D W przepisie nie ma spirytusu, więc chciałam go tak czy inaczej dodać, ale zapomniałam :D Pączki wbrew pozorom nie nasiąknęły tłuszczem, choć jest dość dużo cukru. Polecam!

 

Składniki:

-2,5 szklanki mąki

-1 opakowanie suchych drożdży (8g - lub 16g świeżych drożdży)

-1 jajko

-1 żółtko

-1 szklanka mleka

-2/3 szklanki cukru (można dać trochę mniej)

-szczypta soli

-1/3 kostki roztopionego masła

 

Jajko z żółtkiem utrzeć na jasną masę. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać letnie mleko, masę jajeczną i wymieszać dokładnie. Na koniec dodać zimne, roztopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, włożyć ją do miski i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie wałkować ciasto na grubość około 0,5cm i wykrawać szklanką pączki. W środku każdego pączka wykrawać dziurkę kieliszkiem lub nakrętką od butelki (zależy jakiej wielkości mamy szklankę). Pączki zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut i smażyć je z każdej strony na głębokim oleju.

Lukier:

-1 szklanka cukru pudru

-3 łyżki wrzącej wody (można dać odrobinę soku z cytryny lub skórki z cytryny, pomarańczy)

 

Do szklanki cukru dodać wodę lub sok i dokładnie wymieszać, rozcierając cukier puder o ścianki szklanki. Można też dodać odrobinę barwnika spożywczego.

 

Smacznego!

paczki z dziurka

czwartek, 08 marca 2012

Roze karnawalowe

 
Róże karnawałowe świetnie sprawdziły się nie tylko na karnawał, nie tylko w Tłusty Czwartek, ale również dziś w Dzień Kobiet! Obdarowałam nimi wszystkie kobiety mi znane, więc i Wam je podaruję :) Na pewno Wam zasmakują. Z tego ciasta, w podobny sposób robi się też faworki, więc z pewnością przepis się przyda ;)
 
Składniki: (mi wyszło 29 różyczek)
 
-500g mąki pszennej
-5 żółtek
-szczypta soli
-łyżka spirytusu
-1 szklanka śmietany 18%
 
Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka, sól, spirytus i śmietanę i wyrobić ciasto. Będzie to długo trwało, na początku będzie się trochę kruszyło, ale zaraz będzie miękkie i elastyczne. Po wyrobieniu uderzamy wałkiem w ciasto przez około 10 minut, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (można krócej - minimum 30 minut). Po tym czasie wyjąć z lodówki część ciasta (ja podzieliłam na 3 części, można spokojnie na dwie), i rozwałkować na cienki placek. Wykrawać kółka o 3 różnych wielkościach. Ja do wykrawania użyłam szklanki, mniejszego kieliszka do wina i zwykłego, małego kieliszka. Wykrawać taką samą ilość kółek o różnych wielkościach, a następnie nacinać je nożem, ale nie dojeżdżając do samego środka. Ja nacinałam na krzyż, więc wyszło po 4 "płatki" na kółko, ale można zrobić więcej "płatków". Następnie układać krążki jeden na drugim, czyli największy, średni i mały (u góry) i docinąć w środku palcem, dzięki temu płatki się trochę rozejdą. Rozgrzewamy olej w garnku i wkładamy do nagrzanego Nasze róże najmniejszym krążkiem do dołu. Smażymy z obu stron na złoty kolor, wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystaygnięciu w środek wkładamy wiśnie, albo tak jak ja dżem (ja dałam porzeczkowy) i posypujemy cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 
Roze karnawalowe
czwartek, 01 marca 2012

Gniazdka z lukrem

 
Zawsze widząc w sklepie takie śliczne pączki, nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Jednak gdy zaczęłam wkraczać do kuchni, zaczęłam się bardziej zastanawiać co oni dodają do tych słodkości? Dlatego w końcu sama postanowiłam próbować swoich sił i w końcu wyszły! Wspaniałe, pyszne, mięciutkie i lekko chrupiące z wierzchu gniazdka z lukrem lub jak ktoś woli - pączki hiszpańskie. Warto zrobić je w domu! Dzięki braku cukru w środku pączka, możemy je dekorować lukrem, co i ja zrobiłam.
 
 
 
Składniki: (Mi wyszło około 10 pączków 2-piętrowych)
 
-200g mąki pszennej (można dać więcej*)
-100g masła
-4 jajka
-szczypta soli
-szklanka wody
 
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i sól i gotujemy chwilkę. Gdy wszystko będzie się już gotowało, zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy jednym, zdecydowanym ruchem mąkę, cały czas mieszając. Mieszamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od boków garnka i będzie gładkie i jednolite. Zdejmujemy garnek z ognia i studzimy masę. Gdy masa będzie już zimna, dodajemy do niej pojedynczo jajka i miksujemy masę cały czas. Duży kawałek papieru do pieczenia układamy na blacie i smarujemy go lekko oliwą. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia kółka o średnicy około 6 cm***. Następnie nożyczkami przecinamy papier tak, aby każdy krążek ciasta był na swoim kawałku papieru (zdjęcie poniżej).
 
pączki hiszpańskie, gniazdka z lukrem
 
Gniazdka z lukrem smażymy na głębokim oleju po około 4 minuty z każdej strony. Wkładamy każdy pączek osobno (razem z papierem). Po chwili papier ładnie odejdzie Nam od ciasta i będziemy mogli go zdjąć. Po wyjęciu, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.
 
Składniki na lukier: **
 
-200g cukru pudru
-łyżka soku z cytryny (lub z pomarańczy jak ktoś nie ma cytryny pod ręką)
-3-4 łyżki gorącej wody
 
Cukier puder wsypać do miski bądź większego kubka, dodać sok z cytryny i wodę, wymieszać. Nakładać lukier pędzelkiem na pączki.
 
Smacznego!
 
* gdy ciasto będzie zbyt twarde możecie dodać więcej wody, a gdy bedzie zbyt miękkie - mąki.
 
** Do lukru można dodać też barwnik spożywczy. W moim przypadku był to czerwony barwnik w proszku
 
*** Ja wyciskałam kółka o dwóch "piętrach", ale wystarczy, gdy będą miały jedno "piętro" :)
 
 
Pączki hiszpańskie (Gniazdka z lukrem)

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi