piątek, 02 marca 2012

Roladki naleśnikowe

 
Roladki naleśnikowe często goszczą u Nas na stole, szczególnie na podwieczorek. Można je jeść na zimno, albo po zrobieniu jeszcze podsmażyć. Ja wolę podsmażone roladki (z gotowym nadzieniem).
 
 
Składniki na ciasto naleśnikowe:
 
-2 szklanki mąki (szklanka = 250ml)
-2 jajka
-0,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej, mineralnej)
-1 szklanka mleka
-szczypta soli
-2 łyżki oleju
 
Do miski wsypać mąkę, wbić jajka i roztrzepać. Następnie dolać wodę, mleko, dodać sól i olej i miksować chwilkę, aż składniki się połączą. Następnie na patelnię wlewamy dosłownie małą kropeczkę oliwy i smażymy pojedynczo naleśniki.
 
Ja do swoich naleśników dodałam dodatkowo różne przyprawy, aby zabarwić je naturalnie.
Pomarańczowe uzyskałam dzięki sypkiej papryce.
Żółte to dodatek kurkumy.
Aby uzyskać zielone naleśniki, dodałam szpijnak, który wcześniej zalałam wrzątkiem i odstawiłam na kilka chwil.
Można też dodać sztucznych barwników w proszku.
 
 
Składniki na farsz:
 
-papryka
-ogórek zielony
-szynka
-ser
-250g półtłustego twarogu
-2 łyżki śmietany
-sól
-pieprz
 
Paprykę, ogórek, szynkę i ser pokrić w małe kosteczki. Twaróg dokładnie wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem, a następnie dodać do tego składniki pokrojone w kostkę.
Dodatkowo do farszu z powodzeniem można dodać kukurydzę(wg uznania).
 
 
Wykonanie:
 
Na naleśnika nakładać cienką warstwę farszu i zwijać jak naleśnika, a następnie kroić w mniejsze naleśniczki, które będą wyglądały jak małe roladki. Ja dodatkowo je podsmażam na maśle jeszcze przed pokrojeniem, wtedy są bardziej chrupiące i smaczniejsze.
 
Smacznego!
 
Roladki naleśnikowe
 
 
czwartek, 01 marca 2012

Gniazdka z lukrem

 
Zawsze widząc w sklepie takie śliczne pączki, nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Jednak gdy zaczęłam wkraczać do kuchni, zaczęłam się bardziej zastanawiać co oni dodają do tych słodkości? Dlatego w końcu sama postanowiłam próbować swoich sił i w końcu wyszły! Wspaniałe, pyszne, mięciutkie i lekko chrupiące z wierzchu gniazdka z lukrem lub jak ktoś woli - pączki hiszpańskie. Warto zrobić je w domu! Dzięki braku cukru w środku pączka, możemy je dekorować lukrem, co i ja zrobiłam.
 
 
 
Składniki: (Mi wyszło około 10 pączków 2-piętrowych)
 
-200g mąki pszennej (można dać więcej*)
-100g masła
-4 jajka
-szczypta soli
-szklanka wody
 
Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i sól i gotujemy chwilkę. Gdy wszystko będzie się już gotowało, zmniejszamy ogień do minimum i wrzucamy jednym, zdecydowanym ruchem mąkę, cały czas mieszając. Mieszamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od boków garnka i będzie gładkie i jednolite. Zdejmujemy garnek z ognia i studzimy masę. Gdy masa będzie już zimna, dodajemy do niej pojedynczo jajka i miksujemy masę cały czas. Duży kawałek papieru do pieczenia układamy na blacie i smarujemy go lekko oliwą. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia kółka o średnicy około 6 cm***. Następnie nożyczkami przecinamy papier tak, aby każdy krążek ciasta był na swoim kawałku papieru (zdjęcie poniżej).
 
pączki hiszpańskie, gniazdka z lukrem
 
Gniazdka z lukrem smażymy na głębokim oleju po około 4 minuty z każdej strony. Wkładamy każdy pączek osobno (razem z papierem). Po chwili papier ładnie odejdzie Nam od ciasta i będziemy mogli go zdjąć. Po wyjęciu, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.
 
Składniki na lukier: **
 
-200g cukru pudru
-łyżka soku z cytryny (lub z pomarańczy jak ktoś nie ma cytryny pod ręką)
-3-4 łyżki gorącej wody
 
Cukier puder wsypać do miski bądź większego kubka, dodać sok z cytryny i wodę, wymieszać. Nakładać lukier pędzelkiem na pączki.
 
Smacznego!
 
* gdy ciasto będzie zbyt twarde możecie dodać więcej wody, a gdy bedzie zbyt miękkie - mąki.
 
** Do lukru można dodać też barwnik spożywczy. W moim przypadku był to czerwony barwnik w proszku
 
*** Ja wyciskałam kółka o dwóch "piętrach", ale wystarczy, gdy będą miały jedno "piętro" :)
 
 
Pączki hiszpańskie (Gniazdka z lukrem)
1 ... 61 , 62 , 63
 

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi