poniedziałek, 20 maja 2013

kruche z rabarbarem

 

Pyszne ciasto z rabarbarem. Kiedyś nie przepadałam za rabarbarem, ani za ciastami z nim, a już tym bardziej kompotami. Teraz zaczynam się do niego przekonywać :) A to kruche ciasto baaardzo mi smakuje :) Bardzo zainteresowała mnie tu kruszonka, która choć jest bardzo zbita, to jednak świetnie się kruszy, a do tego po upieczeniu jest bardzo smaczna :) Polecam!

 

Składniki na kruchy spód:

-2 szklanki mąki pszennej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/2 szklanki cukru pudru

-185 g masła

-3 żółtka

-1 łyżka śmietany (18%)

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem pudrem. Pokrojone w kostkę masło dodać do składników i posiekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek, owinąć go folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto i zetrzeć je na grubej tarce na blaszkę (33 x 23 cm), wylepić nim dokładnie dno. Podpiec w 180°C przez 15 minut i wystudzić.

 

Dodatkowo:

-1 kg rabarbaru

-6 łyżek cukru

-1/2 szklanki dżemu z borówki (lub truskawkowego) - ja użyłam cały słoiczek :)

-1 łyżka bułki tartej

 

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie wrzucić je na dość dużą patelnię, posypać cukrem i podgrzewać na mocnym ogniu przez około 5 minut, aż rabarbar puści sok (nie może to być zbyt długo, żeby rabarbar nie zrobił się zbyt miękki). Odsączyć sok (sok przelejcie do dzbanka i dolejcie wody, a uzyskacie cały dzbanek kompotu).

 

Składniki na kruszonkę:

-185 g mąki pszennej

-100 g cukru

-125 g masła

-16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)

 

Mąkę wsypać do miski razem z cukrami, wymieszać. Masło stopić na patelni i dodać do reszty składników. Wymieszać łyżką. Powstanie dość zwarta masa, która będzie się fajnie kruszyć.

 

Wykonanie:

Przestudzone ciasto posmarować dżemem, wyłożyć na to odsączony rabarbar, posypać go 1 łyżką bułki tartej i rozsypać po wierzchu kruszonkę.

Piec w 180°C przez około 30-40 minut. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

kruche z rabarbarem

kruche z borówką i rabarbarem

Inspiracja - Moje Wypieki

niedziela, 19 maja 2013

lody michałkowe

 

Fantastyczne lody, które z pewnością skradną Wasze serca :) Bardzo lubię Michałki, więc postanowiłam zrobić z nimi lody :) Pomysł okazał się być trafiony, bo lody są pyszne! Wszystkim bardzo smakowały. Nie wygrały jednak wciąż z lodami ze Snickersem :) Choć jak dla mnie są na równi :D Polecam!

 

Składniki:

-500 ml śmietany kremówki

-250 ml  mleka skondensowanego słodzonego

-3 białe Michałki 

 

Śmietanę ubić na sztywną masę (pamiętajcie, że musi być dobrze schłodzona). Na koniec dodać mleko skondensowane i trochę zmiksować (do połączenia składników). Michałki pokroić na małe kawałeczki, a następnie dodać do masy i wymieszać łyżką. 

Masę przelać do pojemnika na lody (może być zwykły plastikowy pojemnik z pokrywką) i wstawić do zamrażalnika na dobrych kilka godzin (ja zawsze wstawiam na całą noc).

 

Smacznego!

piątek, 17 maja 2013

tort rabarbarowy

 

To miała być mini Pavlova, ale po upieczeniu okazało się, że żaden z blatów nie jest mini :) Dlatego zrobiłam kolejny torcik bezowy :) Wiem, wiem ostatnio robię sporo torcików bezowych, ale to dlatego, że są bardzo dobre! Poza tym miałam białka, które musiałam wykorzystać. Dlatego znowu beza. Tym razem z rabarbarem, bo jego też mam sporo :) Jak dla mnie połączenie idealne. Słodka beza, krem śmietankowy i kwaśny sos rabarbarowy. Polecam!

 

Składniki na bezę:

-4 białka

-szczypta soli

-200g cukru pudru

-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka soku z cytryny

 

Białka ubić ze szczyptą soli. Do porządnie ubitej piany dodawać po łyżce cukier puder. Na sam koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksować krótko.

Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nich 4 okręgi o średnicy około 10 cm (ja użyłam małej miseczki). Następnie wyłożyć na nie bezę. Piekarnik rozgrzać do 160ºC (termoobieg), włożyć blaszki i od razu zmniejszyć temperaturę do 120ºC. W tej temperaturze piec przez 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek zostawić bezy w środku na 30 minut. Bezy wyjąć i ostudzić (ja zostawiłam je na noc w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami).

 

Składniki na krem śmietankowy:

-około 250 ml śmietany kremówki

-2 łyżki cukru pudru (możecie dać mniej, ale sos rabarbarowy będzie bardzo kwaśny)

 

Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodać cukier puder i wymieszać.

 

Składniki na sos rabarbarowy:

-350 g rabarbaru

-1/2 szklanki cukru

-2 łyżki soku z cytryny

 

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić go do rondelka, dodać cukier i sok, a następnie gotować około 15-20 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić, a następnie zmiksować na gładką masę (blenderem).

 

Wykonanie:

Na paterę położyć pierwszy blat bezowy. Na niego nałożyć około 2-3 łyżki kremu śmietankowego, na to wylać trochę sosu rabarbarowego (nie przesadźcie z nim, bo jest kwaśny :)). Na to nałożyć drugi blat bezowy i znowu wyłożyć kremówkę, sos rabarbarowy i kolejną bezę. Tak postępować do wyczerpania produktów. 

Można ozdobić tort czekoladowymi płatkami, owocami lub czekoladą.

 

Smacznego!

tort bezowy z rabarbarem

 

Inspiracja:

beza- Moje Wypieki

sos rabarbarowy- Piekarnik

wtorek, 14 maja 2013

ślimaczki z budyniem

 

Ślimaczki drożdżowe z budyniem ..... bardzo fajny przepis, który znalazłam TUTAJ. W oryginale zamiast wanilii w budyniu są rodzynki. Ja nie lubię zbyt dużo rodzynków w cieście, więc w ogóle ich nie dałam :) Dorota pisze na swojej stronie, że lepiej do takich ślimaczków zrobić domowy budyń, ponieważ ten z torebki po czasie może puszczać wodę lub mleko. Wolę w takim razie własny budyń niż jeść później "mokre" bułeczki :) Jeśli jednak chcecie wykorzystać budyń z paczki, zróbcie go z połowy ilości mleka. Ma być dość gęsty. Polecam!

 

Składniki na ciasto:

-500 g mąki pszennej

-24 g drożdży świeżych (lub 12 g suchych)

-3 łyżki cukru

-2 jajka

-200 ml mleka

-50 ml śmietany kremówki

-60 g masła

-1/2 łyżeczki soli

 

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek po środku i skruszyć do niego drożdże. Mleko lekko podgrzać (do około 37ºC) i zalać drożdże (połową mleka). Zasypać cukrem, a na wierzchu posypać mąką. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (ze świeżych drożdży nie robić rozczynu, wystarczy wymieszać je z mąką). Po tym czasie dodać resztę składników (masło możecie roztopić) i wyrobić gładkie ciasto.

Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i odjąć z niego 250g (około 1/5 ciasta). Mniejszą część ciasta rozwałkować cienko na wielkość formy (u mnie 40x25) i włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą (większą) część ciasta rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40. 

Przygotowany kwadrat posmarować nadzieniem (budyniem) i zwinąć jak roladę. Przeciąć na 12 kawałków (u mnie wyszło 24 mniejszych) ostrym nożem (lub nitką. Wystarczy ją podłożyć pod ciasto, a następnie skrzyżować. Dzięki temu szybko przetnie się ciasto, a nadzienie nie będzie wychodzić bokami) i układać każdą bułeczkę częścią przeciętą na spodzie ciasta. Zostawić tak na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w 180ºC przez około 30 minut (do zarumienienia).

ślimaczki drożdżowe

 

Składniki na nadzienie (budyń waniliowy):

-550 ml mleka

-25 g masła

-4 żółtka

-110 g cukru

-60 g mąki pszennej

-50 g mąki ziemniaczanej

-1 laska wanilii ( lub 120 g rodzynków)



300 ml mleka zagotować z cukrem, masłem i laską wanilii (bez ziarenek). Pozostałą część mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i ziarenkami wanilii. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wyjąć laskę wanilii i wlać do niego mieszankę. Ugotować budyń mieszając energicznie, żeby nie zrobiły się grudki.* Rondel przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia.

 

* jeśli zamiast wanilii chcecie użyć rodzynków, to właśnie po zagotowaniu trzeba je dodać i wymieszać dokładnie.

 

Smacznego!

drożdżowe z budyniem

poniedziałek, 13 maja 2013

schabowe z brokułami

 

Mam już dość zwykłych kotletów schabowych. Jakoś już nie mam na nie ochoty. Dlatego zaczynam kombinować coś nowego,co zmieni cały smak kotleta i dzięki czemu obiad będzie smakował lepiej :) Na pierwszy rzut poszły brokuły. Kotlety z "niespodzianką" są fantastyczne! Polecam!

 

Składniki:

-brokuły

-piersi kurczaka (ja miałam jedną podwójną)

-bułka tarta

-jajko

-mąka pszenna

-sól, pieprz

 

Brokuły umyć i lekko podgotować (około 5 minut). Następnie podzielić na mniejsze kawałki (takie, które zmieszczą się w kotlecie).

Piersi kurczaka umyć i przekroić w pół. Usunąć ewentualnie kostki. Każdą pierś rozbić dość cienko i posypać solą i pieprzem. Następnie na każdego kotleta położyć brokuły i złożyć mięso na pół. 

Do miski wbić jajko, dodać odrobinę wody i dobrze roztrzepać. Na jeden talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą. Panierować kotlety (mąka - jajko - bułka) i smażyć z obu stron do zarumienienia. 

 

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi