piątek, 07 czerwca 2013

chłodnik z truskawkami

 

Ostatnio na pewnym blogu (pojęcia nie mam na jakim, ale był to chłopak, który brał udział w castingu do MasterChefa), znalazłam informację, że przepis na ten oto chłodnik znajduje się na Kwestii Smaku. Pomyślałam, że to fajny pomysł. Jeszcze nigdy nie próbowałam innego chłodnika niż tego z botwinki :) Zdecydowałam, że spróbuję ..... i nie zawiodłam się! Ja od siebie dodałam mniej imbiru (a nawet bym go drugi raz nie dodała, wolałabym dodać na przykład cynamon), śmietanę i zwiększyłam ilość truskawek (dodawałam stopniowo i sprawdzałam smak). Nie jadłam go z grzankami ani z pistacjami jak proponuje autorka :) Wolałam go wypić, bo jest bardzo orzeźwiający! Polecam!

Dodam jeszcze, że serduszko ze śmietany wyszło mi całkiem niechcący :) Gdybym chciała je zrobić to pewnie by nie wyszło ;) A truskawka w pojemniku (3 zdjęcie) jest odszypułkowana, to zielone to mięta :)

 

Składniki:

-450 g miąższu arbuza

-150 g truskawek (ja dołożyłam jeszcze około 150 g, więc razem wyszło mi ok. 300 g)

-sok z 1/2 cytryny

-1 łyżka posiekanej mięty

-1 łyżeczka startego imbiru (ja dałam 1/3 łyżeczki, ale dla mnie i tak za dużo :))

 

Arbuza pokroić na małe cząstki, pozbyć się pestek i wrzucić do blendera. Truskawki umyć, odszypułkować i dorzucić do arbuza (można wcześniej przekroić te większe). Miętę posiekać i dodać do blendera razem z sokiem z cytryny i imbirem. Wszystko zmiksować na papkę (przynajmniej w moim wypadku. Jeśli chcecie, możecie zostawić większe cząstki). 

Podawać z łyżeczką śmietany/ maślanki / kefiru.

 

Smacznego!

chłodnik z arbuzem

chłodnik z arbuzem i truskawkami

poniedziałek, 03 czerwca 2013

ślimaczki z rolady

 

Dzieci lubią takie zabawne ciasteczka, ciasta ... Mojemu synkowi bardzo się spodobały, ale z racji choroby początkowo nie chciał ich jeść :) Później zjadł i mu smakowały :D Z kolei bratanica śmiała się, że teraz możemy mówić, że jedliśmy już ślimaki :) Polecam!

 

Składniki na biszkopt:

-3 jajka

-2 łyżki cukru

-3 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

-16 g cukru wanilinowego 

 

Białka ubić na pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie wrzucać pojedynczo żółtka i miksować cały czas. Obie mąki z proszkiem przesiać i dodać do masy, miksując.

Formę do pieczenia (28cm x 34cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec w 180°C przez 8-10 minut.

Czystą ściereczkę położyć na blacie i posypać 16 g cukru wanilinowego po całej powierzchni. Po upieczeniu biszkopta, złapać za papier do pieczenia (od razu) i położyć go górą do dołu na ściereczce. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką. Najpierw z jednej strony zwinąć jeden raz (max 2), a następnie z drugiej strony zwinąć resztę ciasta (od razu będzie to przypominać ślimaczka).

 

Składniki na krem truskawkowy:

-250 g sera mascarpone

-2 saszetki (około 3 łyżki) napoju mlecznego Kruger (może też być Nesquik truskawkowy)

 

Składniki wymieszać ze sobą.

 

Dodatkowo:

-kropelki czekoladowe

-czekolada

 

Ja czułka zrobiłam krojąc czekoladę na mniejsze (prostokątne) kawałki. Można spróbować też stopić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie na folii narysować czułka. Mi to jednak nie wyszło, bo gdy próbowałam je wbić w ślimaczka, to mi się topiła czekolada i nie dałam rady włożyć :) 

Wykonanie:

Roladę po ostudzeniu rozwinąć, nałożyć krem i rozprowadzić na całej długości, zwinąć ponownie w ten sam sposób co poprzednio. Oczy (kropelki czekoladowe) przykleić roztopioną czekoladą do rolady, a następnie powbijać czułka.

 

Smacznego!

ślimaczki rolada

Inspiracja Izaa_a

niedziela, 02 czerwca 2013

kotlety w wafelku

 

Moja ciocia dała mi przepis na ciekawe przekąski. Są to kotleciki ziemniaczane zawinięte w wafelki. Przekąska fajna na imprezę czy na łąkę. Warto mieć ten przepis, szczególnie jak zostaną ziemniaki z obiadu i nie ma się z nimi co zrobić :) Polecam!

 

Składniki:

-około 1/2 kg ugotowanych ziemniaków

-200 g boczku (można dać więcej)

-1 cebula

-1 jajko

-1 duży wafel (suchy)

-pietruszka, przyprawy do smaku

 

Ugotowane ziemniaki dokładnie rozbić. Boczek podsmażyć z cebulą, ostudzić lekko. Do ciepłych ziemniaków dodać boczek z cebulką, jajko i przyprawy, wymieszać ręką.

Wafel (możecie ziemniaki rozłożyć na 2 wafle) położyć na blacie kuchennym. Rozłożyć jeszcze ciepły "farsz" i zawinąć jak roladę. Położyć na wierzch deskę do krojenia (lub coś podobnego), aby rolada się nie rozwinęła.

Gdy rolada będzie zimna, pokroić na kilkanaście części.

ziemniaki w wafelkach

 

Panierka:

-bułka tarta

-jajko

-mąka

 

Na jeden talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, a do miski wbić jajko i roztrzepać. Panierować "kotleciki" (mąka, jajko, bułka tarta) i smażyć na oleju z obu stron, aż staną się złote. Podawać ciepłe

 

Smacznego!

piątek, 31 maja 2013

sernik banoffee

 

Jeden z lepszych serników jakie jadłam. Jest puszysty, delikatny i bardzo, bardzo smaczny! Ja na wierzchu posmarowałam go dość małą warstwą kajmaku, bo nie chciałam, żeby był zbyt słodki. Polecam!

 

Składniki na spód:

-120g herbatników

-50g masła

 

Herbatniki zmiksować w malakserze na piasek, dodać roztopione masło i zagnieść. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wysypać ciasteczka. Dokładnie zakryć całe dno (ja dociskałam też do boków, żeby później ser się nie wylewał) i wstawić do lodówki na 30 minut.

 

Składniki na masę serową:

-500 g zmielonego twarogu (co najmniej 2-krotnie mielonego)

-250 g sera mascarpone

-2/3 szklanki cukru

-4 jajka

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-400 g dulce de leche (masa karmelowa)

 

Jajka wbić do miski, zmiksować i dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Po łyżce dodawać twaróg i ser, miksując po dodaniu. Na koniec zmiksować tak, aby pozbyć się grudek. Masę podzielić na dwie części, z której jedna będzie lżejsza o 100 g (ja wcześniej zważyłam samą miskę, a później odjęłam tą wartość, dzięki czemu wiedziałam ile masy rzeczywiście mam odłożyć).

Do lżejszej masy dodać 200 g masy karmelowej, zmiksować do połączenia.

Piekarnik rozgrzać do 170ºC. Na schłodzony spód wylać masę serową kajmakową, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec przez 30 minut, po czym wyjąć i na górę wyłożyć białą masę serową łyżka po łyżce, wyrównać. Piec jeszcze przez 1 godzinę w 150ºC. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić sernik (żeby uniknąć gwałtownej zmiany temperatury). 

Po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

 

Dodatkowo:

-3 banany

-250 ml śmietany kremówki

-1 łyżka cukru pudru

-3 kostki czekolady mlecznej

 

Sernik położyć na paterę. Pozostałą masę karmelową podgrzać w puszce (włożyć puszkę do rondelka z gorącą wodą). Mieszać i czekać, aż stanie się rzadszy. Następnie posmarować nią boki i wierzch sernika (ja użyłam może 100 g kajmaku).

Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie czarniały. Ułożyć je na wierzchu sernika.

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na banany. Na górę zetrzeć czekoladę (na grubej tarce).

Ciasto przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!

sernik kajmakowyInspiracja Moje Wypieki

poniedziałek, 27 maja 2013

tort truskawkowo kokosowy

 

Dzień Mamy ...... Niby tak piękny dzień, w którym możemy podziękować Naszym Mamom za wszystko, czego dokonały. W końcu Nasze sukcesy, to sukcesy Naszych Mam! Jednak z drugiej strony czy potrzebujemy takiego dnia, aby zanieść Mamie kwiatki, upiec ciasto i powiedzieć "kocham Cię"? Ja nie :) Ale czczę ten dzień jak każde inne święto, bo Mama to osoba, której zawdzięczam życie!

Torcik powstał z przepisu Dotory. Ja jednak zamiast mleka/ śmietanki kokosowej wykorzystałam trochę inny przepis na krem kokosowy, dlaczego? Śmietana kremówka kosztuje około 6 zł za 500 ml, a mleczko kokosowe (u mnie w sklepie nie było śmietanki, więc nie wiem ile kosztuje), to prawie 8 zł za 400 ml. Jeśli trzeba aż 400 ml mleka kokosowego, a do tego jeszcze aż 750 g sera mascarpone, to bardziej by mi się opłacało pójść do dobrej cukierni i tam zamówić dobry tort z dedykacją dla Mamy :) Szukam tanich alternatyw nie dlatego, że jestem skąpa, ale dlatego, że mam wybór ;) Polecam!

 

Składniki na czekoladowy biszkopt:

-5 jajek

-3/4 szklanki drobnego cukru

-2/3 szklanki mąki pszennej

-1/3 szklanki kakao 

-50 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę zetrzeć na tarce. Mąkę i kakao przesiać do miski. Białka ubić na sztywną masę. Pod koniec dodawać łyżka po łyżce cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, zmiksować. Do masy dodać mąkę i kakao, wymieszać łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować). Wlać do niej ciasto i piec w 170ºC przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, zrzucić je w blaszce na ziemię z wysokości 60 cm. Biszkopt studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Po całkowitym ostudzeniu oddzielić nożem boki biszkoptu od formy, a następnie wyłożyć na blat* i przekroić na 3 blaty.



Składniki na krem kokosowy:

-500 ml śmietany kremówki 

-250 g sera mascarpone

-40 g cukru pudru

-1 szklanka wiórków kokosowych

-2 łyżki likieru kokosowego (ja użyłam syropu barmańskiego Vistoria's)

 

Zimną kremówkę ubić na sztywną masę. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować. Następnie dodać ser i wymieszać łyżką. Do kremu dodać wiórki kokosowe i likier, wymieszać.

 

Dodatkowo:

-1/3 szklanki likieru kokosowego

-1/3 szklanki wody

-dżem truskawkowy (340 g)

-truskawki - do ozdoby

-wiórki kokosowe - do ozdoby

 

Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu. Likier kokosowy i wodę zmieszać ze sobą.

 

Wykonanie:

 

Na paterę położyć jeden z blatów biszkoptowych. Naponczować go i posmarować połową dżemu truskawkowego (170 g). Na to nałożyć część dżemu (około 1/4). Krem przykryć drugim blatem biszkoptu, naponczować, posmarować resztą dżemu, nałożyć krem (też około 1/4). Na wierzch położyć ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki posmarować kremem kokosowym, obsypać cały tort wiórkami kokosowymi i ozdobić truskawkami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

* Czekoladowy biszkopt nie jest tak równy jak biały, dlatego po ostudzeniu warto go położyć "do góry dnem", aby "górka" się wyrównała.

 

Smacznego!

tort truskawkowy

tort kokosowy

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi