poniedziałek, 01 lipca 2013

zupa truskawkowa

 

Pierwszy raz jadłam zupę truskawkową i trzeba przyznać, że jest bardzo dobra. Co prawda truskawki w niej nie wyglądają zachęcająco (wiadomo, po ugotowaniu zrobią się blade i "rozciapane" :)), ale i tak jest dobra :) Polecam!

 

Składniki na 1 porcję*:

-1 szklanka truskawek

-2 szklanki wody

-2 goździki

-2 łyżki cukru

-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić większe owoce na pół. Wrzucić je do rondelka, dodać wodę, goździki i cukier. Gotować kilka minut, po czym dolać zmieszaną z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną. Mieszać energicznie (łyżką, żeby truskawki się bardziej nie rozpadły), aby nie powstały kluski. Gotować jeszcze chwilkę, aż masa stanie się szklista. 

Zupę podałam z makaronem i łyżeczką śmietany.

* Paula pisze u siebie na blogu, że jest to przepis na 2 porcje, ja potroiłam składniki i wyszły mi 3 porcje :)

 

Smacznego!

Inspiracja Just My Delicious

piątek, 28 czerwca 2013

koktajl owocowy

 

Bardzo lubię koktajle. Można je zrobić z różnych owoców, dodając je stopniowo i sprawdzając smak :) Więc można sobie wypróbować różne kompozycje smakowe. Poza tym zrobienie koktajlu zajmuje 5 minut, a "najtrudniejszą" czynnością jest odszypułkowanie truskawek :)  Polecam!

 

Składniki:

-około 500 g truskawek

-1 banan

-1 brzoskwinia

-400 g kefiru (lub maślanki)

-cukier do smaku

 

Wszystkie owoce wrzucić do blendera, zmiksować. Dodać kefir i cukier, zmielić jeszcze chwilę. Sprawdzić smak i ewentualnie posłodzić bardziej.

 

Smacznego :)

koktajl truskawkowo babanowy

poniedziałek, 24 czerwca 2013

bagietki bulki do hot dogow

 

W zasadzie przepis był na bagietki, ale chciałam zrobić mniejsze, żeby móc z nich zrobić hot dogi :) Jeśli zrobicie dłuższe 'bułki', to wyjdą Wam chrupiące z zewnątrz i mięciutkie wewnątrz, domowe bagietki. Jeśli zrobicie krótsze,będziecie mogli je wykorzystać na różne sposoby :) Polecam!

 

Składniki:

-1 szklanka mleka

-2 łyżeczki masła

-2 łyżeczki cukru

-1 szklanka wody o temperaturze pokojowej

-8g suchych drożdży (lub 16g świeżych)

-2 łyżeczki soli

-4 szklanki mąki pszennej

 

Mleko zagotować w rondelku. Dodać masło i cukier, mieszać do rozpuszczenia. Przelać całość do dużej miski, dodać wodę i przestudzić przez około 10 minut. Następnie dodać drożdże suche, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać resztę mąki (po 1 szklance). Mieszać tak długo, aż ciasto będzie gładkie (ja użyłam miksera). Ciasto będzie lepiące.

Ciasto przełożyć do miski i zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć delikatnie ciasto z miski, przekroić na 4 (bagietki) lub 8 (bułki do hot dogów) części. Delikatnie uformować podłużne bułki / bagietki. Blaszkę posypać mąką i ułożyć na niej bułki / bagietki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Jak bagietki będą gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą* (8 - 10 razy spryskiwaczem), wstawić bagietki i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 10 minut, aż staną się rumiane.

 

* para wodna tworzy chrupiącą skórkę na bułkach / bagietkach / chlebie.

 

Smacznego!

Inspiracja - Moje Wypieki

środa, 19 czerwca 2013

kawa truskawkowa

 

Fajna, orzeźwiająca kawa. Można ją pić latem jak jest upalnie, albo zimą po ciężkim treningu :) Przepis znalazłam TUTAJ. Polecam!

 

Składniki:

-60 ml espresso

-150 ml mleka

-6 kostek lodu

-50 g truskawek + 1 truskawka do ozdoby

 

Zaparzyć czarną kawę (do gorącej dodajcie cukier, jeśli pijecie słodką) i dodać do niej 2 kostki lodu, żeby szybciej się ostudziła. Ostudzić.

Truskawki dobrze rozgnieść widelcem, wrzucić je do shakera, dodać mleko i kawę i wstrząsać przez około 15 sekund. 

Do wysokiej szklanki wrzucić 6 kostek lodu, na niego wylać kawę truskawkową, udekorować bitą śmietaną (lub pianką, która się utworzyła w shakerze).

Dodatkową truskawkę przekroić na 4 części i udekorować kawę.

 

Smacznego!

piątek, 14 czerwca 2013

naleśniki z nutellą

 

Zazwyczaj jadłam naleśniki z twarogiem, dżemem czy z mięsem .... Wczoraj postanowiłam zrobić z Nutellą i truskawkami (nie ukrywam, że głównie dla Nikosia, bo jest niejadkiem, ale Nutellę pochłania wzrokiem :)). Te naleśniki polubi każde dziecko! :D Nie trzeba smarować dużo Nutelli, bo jest bardzo słodka. Polecam!

 

Składniki na naleśniki:

-2 szklanki mąki

-2 jajka

-1,5 szklanki zimnej wody

-szczypta soli

-2 łyżki oleju

 

Do miski wbić jajka, roztrzepać. Dodać wodę, olej i sól, wymieszać do połączenia. Następnie stopniowo dodawać mąkę i mieszać (ja to robię trzepaczką), aż do uzyskania jednolitej masy. 

Smażyć naleśniki na patelni (ja moczę w oleju ręcznik papierowy, a później nim "przecieram" patelnię, dzięki czemu jest lekko naoliwiona).

 

Dodatkowo:

-truskawki

-Nutella

 

Zimne naleśniki posmarować Nutellą (ja stopiłam ją w słoiczku, żeby się łatwiej smarowało). Truskawki przekroić na pół (albo na 3 części, jak są większe truskawki) i poukładać wzdłuż jednego "boku", zwinąć w rulon. 

 

Smacznego!

Naleśniki z truskawkami i Nutellą

naleśniki z Nutellą i truskawkami

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi