piątek, 16 sierpnia 2013

lody z nesquikiem

 

Te lody zrobiłam już przed wyjazdem, ale z racji tego, że nie miałam możliwości "wrzucenia" ich na bloga, to przedstawiam je Wam dopiero dziś. 

Inspiracją były dla mnie nowe lody Big Milk Nugat. Czułam w nich smak Nesquika, więc postanowiłam to wykorzystać w kolejnych lodach domowych. Rzeczywiście udało się. Lody są bardzo podobne w smaku (w moich występuje dodatkowo Snickers). Gorąco Wam polecam, szczególnie, że mają wracać upały :)

 

Składniki:

-500 ml śmietany kremówki 30%

-1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego

-3-4 łyżeczki Nesquik-u

-1 Snickers

 

Śmietanę ubić na sztywną masę, dodać mleko skondensowane i zmiksować chwilkę (do połączenia składników). Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać posiekanego Snickersa, a do drugiej Nesquik, wymieszać obie masy w miskach (w razie potrzeby dodać więcej Nesquika). Do pojemniczka na lody nakładać po łyżce masy ze Snickersem i z Nesquikiem, na zmianę (jedna masa na drugą). Po wyłożeniu obydwu mas, pojemniczek z lodami włożyć do zamrażalnika na kilka godzin (najlepiej na noc).

 

Smacznego!

niedziela, 28 lipca 2013

pianki w czekoladzie

 

Na urodzinach Nikosia pojawiły się te oto pianki. To świetny wybór na kinderbal! Dzieci za nimi przepadają, a jak się je ozdobi czekoladą i posypie kolorową posypką, to się w nich zakochują :) Mi się też podoba ten sposób dekoracji, bo nie dość, że smakuje prawie wszystkim (niektórzy dorośli już z nich wyrośli :)), to jeszcze pięknie prezentuje się na stole. Wykonanie jest bardzo proste, ale trochę czasochłonne :) Polecam!

 

Składniki:

-pianki marshmallow (ja kupiłam w Biedronce, bo mają ciekawe wzory)

-około 50g czekolady* (ja użyłam gorzkiej)

-kolorowa posypka

-wykałaczki

-ananas

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej**. Posypkę kolorową wsypać do małej miseczki. Pianki nabić na wykałaczki i zanurzać w roztopionej czekoladzie (ewentualnie na łyżkę nabrać czekolady i robić na piankach zygzaki). Piankę potrzymać nad miseczką lub kubeczkiem, poczekać aż nadmiar czekolady ścieknie. Następnie posypać po wierzchu kolorową posypką i wbić wykałaczki z piankami w ananasa (może to być też inny "reprezentacyjny" owoc :)). Odstawić pianki do stężenia czekolady.

 

* Jeśli będziecie robić jedynie zygzaki na piankach, powinno Wam wystarczyć 50 g czekolady. Jeśli chcecie wszystkie pianki obtaczać dokładnie w czekoladzie, to użyjcie więcej.

** Czekoladę najlepiej topi się w plastikowej lub w szklanej miseczce nad parą wodną (miska nie może dotykać wody!).

 

Smacznego!

pianki dla dzieci

Inspiracja - Smakołyki Alergika

sobota, 27 lipca 2013

koktajl jagodowy

 

Witajcie po dość długiej nieobecności :) Jeśli lubicie truskawki i jagody, to ten koktajl z pewnością Wam przypadnie do gustu. Jest bardzo dobry, mocno jagodowy (słabo czuć truskawki, ale jednak są :)) i słodziutki :D Mi się bardzo podoba kolor tego koktajlu. Wystarczy dodać kilka jagód i już powstaje piękny kolor :) Polecam!

 

Składniki:

-500 g truskawek

-1 sporą garść jagód

-200 ml jogurtu naturalnego (może być maślanka, kefir lub jogurt grecki)

-ew. cukier do smaku

 

Owoce umyć, odszypułkować i wrzucić do malaksera. Zmiksować na gładką masę, dodać jogurt i cukier, ponownie zmiksować (dodawać cukier stopniowo, aby nie "przesłodzić").

 

Smacznego!

koktajl jagodowo truskawkowy

środa, 17 lipca 2013

Tort Angry Birds

 

Tort urodzinowy Nikosia. Zajął sporo czasu, ale było warto, bo reakcja dzieci była bezcenna :) Ostatnio pokazywałam jak zrobić figurki Angry Birds, dziś zaprezentuję cały tort. Polecam!

 

Składniki:

-2 prostokątne biszkopt (z TEGO przepisu x2)

-500 ml śmietany kremówki

-250g sera mascarpone

-40 g cukru pudru

-1 słoiczek dżemu truskawkowego

-około 200g wiórków kokosowych + zielony barwnik + kilka kropli wody

-figurki cukrowe

-podłużne wafelki w czekoladzie

 

Krem:

Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder, krótko zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mascarpone i mieszać łyżką (można chwilę zmiksować na wolnych obrotach, żeby pozbyć się grudek).

Przełożenie tortu:

Z obydwu biszkoptów wyciąć liczbę "4" (najlepiej odrysować sobie na kartce liczbę, a później położyć ją na biszkopcie i wtedy dopiero wycinać). Jeden blat ciasta położyć na paterę, naponczować, posmarować je połową dżemu truskawkowego, a na to nałożyć około 1/2 kremu (ja położyłam trochę mniej). Na wierzch położyć drugi blat biszkoptu, naponczować i posmarować resztą kremu wierzch i brzegi tortu. 

Ozdabianie tortu:

Wiórki kokosowe wsypać do dużego woreczka (przeźroczystego), dodać trochę barwnika (w proszku) i kilka kropli wody. Woreczek szczelnie zamknąć lub zawinąć i potrząsać nim do uzyskania zielonych wiórków. Jeśli wiórki nie chcą się "zafarbować", to dodać jeszcze kilka kropli wody i dalej potrząsać. Zielonymi wiórkami obsypać wierzch i boki tortu.

Wafelki ułożyć na wierzchu, a na nich postawić świnki. Z drugiej strony ustawić ptaszki i procę.

 

Smacznego! :)

tort angry birds

jadalne angry birds

sobota, 13 lipca 2013

angry birds z masy plastycznej

 

W czwartek Nikoś skończył 4 latka. Z tej okazji jutro odbędzie się imprezka, na którą Nikoś zażyczył sobie tort z Angry Birds. Mama niewiele myśląc popędziła po masę plastyczną i zaczęłam wczoraj robić figurki. To był dobry pomysł, ponieważ zrobienie 5 ptaszków, 1 procy i 4 świnek zajęło mi 4,5 godziny .... Sama praca nie była na tyle trudna (naprawdę! To tylko tak strasznie wygląda :)), jednak samo barwienie masy pożarło sporo czasu. Po pierwsze, posiadam tylko podstawowe kolory barwników (więc musiałam łączyć np. niebieski z żółtym, żeby uzyskać zielony, albo czerwony z żółtym, żeby mieć pomarańczowy), a po drugie, trzeba sporo wyrabiać, żeby uzyskać jakiś kolor :) No, ale czego nie robi się dla dzieci :)

 

figurki angry birds

Do wszystkich ptaszków wykorzystałam słomkę (dość szeroką - idealna będzie ta z Mc Donald's:)) i narzędzie do dekoracji, ostro zakończone z obu stron (takie jak TUTAJ pod numerem 5) - np. do zaznaczenia linii na białym ptaszku lub do wykończenia dziobów. Część białej masy rozwałkowałam cienko i wycięłam słomką oczy (dla wszystkich ptaszków i świnek), a także rumieńce dla tego ptaszka wyżej.

angry birds z plasteliny

Źrenice oraz brwi narysowałam jadalnym mazakiem (można to zrobić z masy cukrowej). Wszystkie ptaszki (jak i świnki) robi się w bardzo podobny sposób, tylko czasami zmieniają się "włosy", ogonek (u ptaszków) czy uszy i pyszczek (u świnek). Dlatego warto sugerować się zdjęciami :)

angry birds

Świnkom też zrobiłam oczy na wielkość słomki, a pyszczki trochę większe, które wycięłam końcówką cukierniczą 9MM.

angry birds jadalne

W poniedziałek ukaże się post z tortem Angry Birds :) 

Pozdrawiam,

gosijka

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi