Blog > Komentarze do wpisu

Domowa polenta

polenta

 

Jeśli mam być szczera, to nigdy wcześniej nie próbowałam polenty :) Dlatego nie bardzo wiem, czy smak tej domowej jest chociaż zbliżony do sklepowej? Jednak z tego co wyczytałam, to polenta, to zwykła kaszka kukurydziana, więc chyba moja polenta będzie odpowiednim substytutem :) Polecam, bo jest całkiem smaczna :)

 

Składniki:

-140g mąki kukurydzianej

-235ml zimnej wody

-1 łyżeczka soli

-700ml wrzącej wody

-100g startego parmezanu (ja dałam goudę, bo tylko ten ser zniosę :) )

 

W misce zmieszać mąkę kukurydzianą z zimną wodą i solą. Do rondelka wlać 700ml wody i zagotować. Do gotującej się wody wlać mieszankę kukurydzianą i dobrze wymieszać. Zagotować cały czas mieszając, po czym zmniejszyć ogień na najmniejszy, dodać ser i tak gotować przez około 30 minut mieszając od czasu do czasu. Polenta zrobi się bardzo gęsta. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, a następnie przełożyć do niej polentę. Gdy wystygnie włożyć ją do lodówki na około 4 godziny. Po tym czasie polenta jest już całkowicie gotowa :)

 

*do wymieszanej mąki kukurydzianej z wodą i solą można też dodać pieprz do smaku (na oko)

 

Smacznego!

polenta

sobota, 14 lipca 2012, gosijka
Wydrukuj

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
2012/07/14 14:55:39
mi też jest ciężko "odwzorować" smak, którego wcześniej nie znałam ;)
-
Gość: Szybcy i głodni, *.warszawa.vectranet.pl
2012/09/11 22:02:00
O, wlasnie szukalismy takiego przepisu! Fajny dodatek do dan :). Ale juz obmyslamy, czy mozna to zrobic jakos szybciej ;)
-
gosijka
2012/09/12 08:08:35
Szybcy i głodni - ja nie wiem czy da się to zrobić szybciej, ale jak coś wymyślicie, to dajcie znać :)

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi