Blog > Komentarze do wpisu

Cake pops

cake pops

Cake pops .......... Można je robić na różne sposoby. Można robić z różnych typów ciast (przeważnie są robione z zakalca, z którym nie wiemy co zrobić :) ), z ciasteczek itp. Można z nich zrobić Ciasteczkowego Potwora (tak jak mój u góry), albo renifery na Wigilię czy inne. W każdym razie ja zrobiłam cake popsy drugi raz w życiu. Za pierwszym razem nie miałam patyczków do lizaków, więc postanowiłam wykorzystać patyczki do szaszłyków. Niestety nie był to dobry pomysł, bo wszystkie cake popsy spadły mi na dół i nic z nimi zrobić nie mogłam. Drugie podejście zdecydowanie było lepsze. Już miałam patyczki, wszystko przygotowane, ale .... jak dla mnie to jest za dużo zabawy :) Mogę je zrobić na jakiś kinderbal, Dzień Dziecka, Boże Narodzenie, ale gdybym miała robić je tak często jak inne wypieki, to pewnie bym po jakimś czasie trafiła do wariatkowa haha Cierpliwość nie jest moją mocną stroną. W każdym razie polecam je zrobić osobom, które lubią się "bawić" w kuchni. Gdy dzieci je zobaczą, na pewno będą zachwycone!

 

Składniki:

-400g ciasta (lub suche ciastka)

-120g sera mascarpone

-80g Nutelli

-200g czekolady

-1 łyżka oleju

-kolorowa posypka

 

Ciasto pokruszyć starannie. Mascarpone wymieszać z nutellą i dodać do masy pokruszone ciasto. Masę zagnieść i uformować kulę. Owinąć ją folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 15 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na około 20 części. Z każdej części uformować kulkę i ułożyć ją na talerzyku. Wstawić talerzyk z kuleczkami do zamrażalnika na 15 minut.

W tym czasie rozpuścić czekoladę razem z olejem nad parą. Wyjąć kulki z zamrażalnika. Każdą końcówkę patyczka maczać w czekoladzie i wbijać je w kulkę, mniej więcej do połowy kulki:

cake pops

Poukładać kulki znowu na talerzyku czy blaszce i włożyć je do zamrażalnika znowu na 15 minut. Po tym czasie jeśli czekolada zastygnie, trzeba ją znowu umieścić nad parą i roztopić. Wyjąć kulki z zamrażalnika i maczać każdą kulkę w czekoladzie. Do tego najlepiej czekoladę przelać do wyższej filiżanki, żeby łatwiej było zanurzyć kulkę. Trzeba też chwilę potrzymać każdą kulkę nad czekoladą, aby opadł jej nadmiar. Teraz możemy dowolnie dekorować. Wystarczy posypać kuleczki kolorową posypką, aby wyglądały ładnie :)

Każdy patyczek z gotowym cake pops wbijać w styropian lub (tak jak ja) w pudełko po jajkach (ja miałam jakieś takie styropianowe :) ). Przechowywać w lodówce.

 

Dodam tylko, że mój Ciasteczkowy Potwór i Nasza piękna (no może nie w moim wykonaniu) Ziemia zostały zrobione dzięki lukrowi i barwnikom :)

Smacznego!

cake pops

cake pops

niedziela, 03 czerwca 2012, gosijka
Wydrukuj

Polecane wpisy


Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi