Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki topione

rogaliki topione

 

Przepis na te rogaliki podkradłam od Margarytki. Za pierwszym razem nie chciały mi wyrosnąć w wodzie, ale i tak wyszły pyszne! Teraz zrobiłam je drugi raz za namową Mamy, której bardzo smakowały te rogaliki. Wyszły obłędne! Nie polecam używania do rogalików dżemu, gdyż ten podczas pieczenia wypłynie i będzie się przypalał (ja tak zrobiłam za pierwszym razem :D ).

 

Składniki na około 32 rogaliki:

-500g mąki pszennej

-200g roztopionego masła 

-30g drożdży

-2 łyżki cukru

-2 łyżki mleka

-1/2 szklanki jogurtu greckiego (lub naturalnego)

-2 jajka

 

Mleko lekko podgrzać i wsypać do niego drożdże i cukier, wymieszać i posypać lekko mąką. Odstawić na jakieś 10 minut do wyrośnięcia. 

Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać jajka, jogurt i ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać łyżką, a po chwili dodać wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto. Gdy ciasto przestanie się błyszczeć, włożyć je do woreczka (ja użyłam dużych worków strunowych) i ścisnąć u góry gumką. Do dużej miski wlać zimną wodę i włożyć woreczek z ciastem. Zostawić tak, żeby ciasto wyrosło (mi to zajęło około 30-40 minut).

rogaliki topione

Na powyższym zdjęciu ciasto przed wypłynięciem - robiłam z podwójnej porcji.

 

Po tym czasie wyjąć ciasto z worka i wyrobić lekko. Podzielić je na 4 części z czego każdą rozwałkować na koło. Koła pokroić na 8 (lub więcej) trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta umieścić konfiturę lub czekoladę (po łyżeczce) i zwijać w rogaliki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej rogaliki. Zostawić je pod przykryciem (u mnie ścierka) na około 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rogaliki rozkłóconym jajkiem i ewentualnie posypać sezamem, wiórkami kokosowymi, makiem. Piec w 180 stopniach przez 15 minut.

Rogaliki są pyszne też następnego dnia!

 

Smacznego! 

rogaliki topione

środa, 30 maja 2012, gosijka
Tagi: konfitura
Wydrukuj

Komentarze
2012/05/30 14:13:51
tez sie za nie zabieralam i jakos zeszlo. Widze jednak, ze warto sie zmobilizowac..sliczne są.
-
2012/05/30 17:48:28
Ja daje dżem, ale domowy, bez cukru żelującego, który jest w dżemach sklepowych. Ten domowy sprawdza się doskonale i nie wypływa.
Pięknie Ci wyszły.
-
2012/05/30 19:39:23
Margarytko - jak może pamiętasz ja dałam za pierwszym razem dżem sklepowy i cały znalazł się na papierze do pieczenia. Na szczęście go wtedy położyłam, w przeciwnym razie musiałabym namoczyć blaszkę chyba na noc, żeby dżem puścił :) Z domowym dżemem jeszcze nie robiłam, ale muszę w takim razie spróbować, skoro nie wypływa :) Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis!
-
2012/05/30 23:00:19
Musimy takie zrobić, wygladają smakowicie!
-
Gość: , 178.213.94.8*
2012/06/15 09:26:46
Dawno temu znalazłam w starej gazecie przepis na drożdżowe ciasto "Topielec" i tam też się wkładało drożdżowe ciasto do wody tyle że bez żadnego woreczka bo chodziło o to żeby ciasto wzięło trochę tej wody i dzięki temu robiło się puszyste i leciutkie a następnie wypływało na powierzchnię wody(do ciasta nie dawało się ani wody ani mleka, tylko mąkę, jajka, margarynę i drożdże), więc nie wiem jaki jest sens wkładać ciasto w szczelnym woreczku do wody, to to samo co by się je zostawiło normalnie w misce przykryte do wyrośnięcia. Nie trzeba bać się wkładania ciasta bez woreczka do wody bo ono się w niej nie rozpłynie (wkładamy do zimnej wody) i nie będzie lejące. Topielec był najlepszą drożdżówką jaką jadłam, więc myślę że i rogaliki robione w ten sposób były by dobre
-
2012/06/15 10:13:40
szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego wkłada się ciasto do woreczka. Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe, które trzeba włożyć do zimnej wody, dlatego podążałam za przepisem :) Następnym razem spróbuję bez woreczka, może rzeczywiście się nie rozpłynie, ani nie wyskoczy :)

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi