Blog > Komentarze do wpisu

Ozdoby cukrowe do ciast, tortów .....

ozdoby cukrowe

 

Po co w sklepie kupować takie ozdoby, skoro można je zrobić samemu w domu? Koszt takich ozdób w sklepie jest dość wysoki, w domu minimalny! Dlatego ja od dziś (a raczej wczoraj), już nie będę musiała kupować ozdób! Polecam ich zrobienie, bo wykonanie jest banalnie proste, a ozdób starcza na wiele, wiele dekoracji :)

 

Składniki:

-1 białko

-1,5 szklanki cukru pudru

-ewentualny barwnik

-perełki cukrowe

 

Białka ubić na sztywną pianę (ja to robię mikserem). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder, ciągle ubijając (miksując). Gdy lukier będzie odpowiednio sztywny* dodać do niego odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać łyżką. Lukier nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na folię aluminiową małe kwiatki. Na środek każdego kwiatka nakładać perełkę cukrową. Odstawić na 24 godziny (lub dłużej - w zależności od wielkości kwiatków), w suchym pomieszczeniu do wyschnięcia. Można przechowywać ozdoby przez kilka miesięcy w szczelnym, suchym pojemniku.

 

Pamiętajcie, że surowe białka niosą za sobą ryzyko salmonelli! Ja więc najczęściej po prostu odkładam na bok ozdoby podczas jedzenia, nie jem ich :) 

* żeby sprawdzić czy lukier jest gotowy, wystarczy spuścić kropkę lukru na blat kuchenny, jeśli masa się rozleje, dodać jeszcze cukru pudru. Jeśli masa jest jest sztywna i nie rozlewa się na boki, to znaczy, że jest gotowa.

 

ozdoby cukrowe

sobota, 26 maja 2012, gosijka
Wydrukuj

Komentarze
Gość: Ewa, 77-254-116-180.adsl.inetia.pl
2012/11/13 21:39:42
Witam,
dzięki za przydatny przepis. Chciałam podpowiedzieć, że jeśli boisz się salmonelli wystarczy sparzyć jajka przez około 10 sekund (dla pewności). Pałeczki salmonelli giną w temperaturze około 70 stopni zatem wrzątek skutecznie załatwi sprawę:)
Pozdrawiam
-
2012/11/13 21:50:59
Cieszę się, że się przydał :) Jakoś nie mam przekonania do surowych jaj :) Myślałam nad zakupem białek w proszku, ale też muszę się do nich przekonać :) Pozdrawiam i Dziękuję za cenne rady :)

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autorki blogu jest zabronione.


Skrzynka pocztowa Napisz do mnie e-mail






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


free counters

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi